Alcoolismul reprezinta o boala sau mai mult un viciu produs de consumul repetat si in cantitati mari de bauturi alcoolice. Din pacate, la romani consumul de alcool a devenit o adevarata traditie, acesta afectand foarte grav organismul.

   Toxicitatea din alcoolul consumat in cantitati mari distruge in timp organele vitale precum ficatul (provocand congestie hepatica pana la ciroza), creierul (afectand sistemul nervos si conducand la tulburari psihice, la modificarea intelectului, la psihoze si in final la delirium tremens, probleme care il vor impiedica pe bolnav sa munceasca si vor conduce la distrugerea vietii lui sociale), stomacul (caruia ii creeaza gastrita), sistemul endocrin si organele genitale.

Din pacate, la romani consumul de alcool a devenit o adevarata traditie.

Ce este delirium tremens?

   Delirium tremens reprezinta un sindrom acut si grav care apare imediat dupa dezobisnuirea brusca de consumul de alcool la o persoana care sufera de alcoolism cronic. El se manifesta prin tremuraturi generalizate ale membrelor si a limbii, transpiratii excesive, febra, agitatie, accelerarea ritmului cardiac si confuzie mintala cu delir si halucinatii.

Alcoolismul acut si alcoolismul cronic

   Alcoolismul poate fi acut sau cronic. Alcoolismul acut este provocat de ingerarea intr-un interval scurt de timp a unei cantitati mari de alcool (intre 200 si 600 ml in 4-8 ore). Manifestarile sale apar gradual, incepand cu pierderea coordonarii miscarilor si a vorbirii, prin agitatie, somnolenta, crampe musculare, varsaturi, cresterea ritmului batailor inimii si ingreunarea respiratiei. In cazuri grave, la persoanele neobisnuite cu consumul de alcool poate surveni chiar moartea prin blocaj cardio-respirator in urma ingestiei de bautura.

   Alcoolismul cronic apare la persoanele care consuma zilnic alcool, chiar in cantitati mici de 20-40 ml pe zi. Alcoolicul cronic se imbata de la primul pahar de bautura si ramane in aceasta stare si dupa urmatoarele 10-20 de pahare. Manifestarile sale sunt specifice: fata alcoolicului cronic este specifica, congestionata, pletorica si de culoare rosie-rozalie. De asemenea, mai sunt prezente lipsa de coordonare a miscarilor, somnolenta si scaderea pulsului.

   A fost efectuat un studiu care ne arata motivele pentru care oamenii consuma alcool: 42% dintre bautori consuma alcool pentru scaderea tensiunii psihice, 21% pentru a uita un lucru sau o intamplare neplacuta, 12% pentru a se distra cu prietenii, 10% pentru a-si face curaj, 10% pentru stimularea apetitului alimentar si sexual, 4% din motive de boala si 1% din politete.

Tratamente naturiste in alcoolism

- Un prim tratament naturist care ajuta bolnavii alcoolici este recomandat de Dr. D.C. Jarvis si presupune administrarea a 300 g de miere in mai putin de 24 de ore. Motivatia este aceea ca mierea contine mult potasiu, substanta care da organismului o stare alcalina, spre deosebire de alcool (bere, vin etc.) care sunt acide. Astfel, mierea va contracara nevoia de alcool.

   Mierea se mai poate administra si cate 2 lingurite de 3 ori pe zi, dupa care se bea un pahar cu apa in care s-au pus 2 lingurite de otet de mere. Dupa o saptamana aceasta cura il va determina pe pacient sa respinga alcoolul.

- Polenul ajuta si el in cura de dezintoxicare a alcoolicilor, regenerand ficatul. Pentru aceasta se iau cate 2 lingurite cu 15 minute inainte de mese, o perioada indelungata de timp (minim 2 ani).

- Ceaiul de cimbrisor este util in caz de alcoolism. El se prepara din 3 linguri de cimbru oparit 15 minute intr-un litru de apa. Se bea caldut, inghititura cu inghititura, cate o lingura la fiecare sfert de ora, pe tot parcursul zilei. Pacientul care urmeaza acest tratament nu se va simti prea bine in timpul curei, deoarece va prezenta greturi, varsaturi, purgatie (defecatii dese), urinari puternice, transpiratii, urmate de o pofta mare de mancare. Toate acestea sunt semne ca dezintoxicarea organismului este in plina desfasurare, fiind indicat ca pacientul sa fie sustinut de persoanele sale apropiate pentru ducerea la bun sfarsit a tratamentului.

- Ardeiul iute este un remediu foarte eficace contra alcoolismului. Se foloseste tinctura de ardei iute, preparata astfel: puneti la macerat timp de 7-8 zile 200 g de ardei in 100 ml alcool de 80-90 de grade. Din aceasta tinctura se pun intre 10-30 de picaturi in fiecare pahar cu bautura pe care pacientul il bea. O alta metoda este punerea acestor picaturi intr-un ceai amar (de anghinare, de unguras sau de tintaura), ceai ce se va consuma dupa mesele principale.

   Ardeiul iute se mai poate folosi si pentru prepararea unui decoct din 10 g cozi de revent (rubarba) si 10 g ardei iute, timp de 3 minute si infuzate 8 ore. Se beau 1-2 cesti pe zi din acest decoct.

- Borsul este un remediu indicat in cazul consumului exagerat de alcool. Se recomanda sa se bea zilnic cantitati mari de bors. Pentru trezirea din betie trebuie sa se bea minim 1 litru de bors dintr-o data, iar a doua zi inca 1 litru, pentru remedierea sistemului nervos.

- Patrunjelul actioneaza asupra sistemului nervos, facand mai usoara renuntarea la alcool. Planta reface de asemenea si echilibrul hormonal care este afectat si distrus de consumul de alcool. Pentru tratament se administreaza cate jumatate de lingurita de pulbere din seminte de patrunjel de 2-3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se poate lua cu putina apa, iar cura trebuie sa dureze 3 saptamani cu 1 saptamana pauza, dupa care se poate relua.

   Tot cu patrunjel se mai poate prepara o infuzie sau un decoct. Se folosesc 50 g de frunze si radacini de patrunjel care se pun la 1 litru de apa. Se beau 2-3 cesti pe zi in caz de delirum tremens.

- La micul dejun se poate consuma ghimbir in caz de indigestie sau in cazul in care v-ati trezit cu greata dupa ce ati consumat alcool cu o seara inainte. Cititi si articolul "Greata si voma" de la pag. 14 pentru a afla cum puteti prepara infuzia din radacina de ghimbir.

- Se mai poate folosi ceaiul de pedicuta, preparat din 5 grame de planta uscata oparita in 150 ml de apa timp de 15 minute. Cantitatea preparata se consuma integral la o ora dupa micul dejun.

   O alta varianta este administrarea a cate un varf de cutit de pulbere de pedicuta din 4 in 4 ore, maxim de 4 ori pe zi, timp de minim 6 luni. Dupa ingerarea pulberii pacientul poate acuza voma, dureri de cap si ameteli, dar tratamentul va face ca bolnavului sa ii dispara pofta de a consuma alcool.

- Planta piperul lupului este cea mai indicata in cazurile de delirum tremens. Ea este o planta perena cu flori purpurii care se intind pe pamant, numita uneori si ghimbir salbatic datorita rizomului care are aroma si gust asemanatoare cu ghimbirul, desi cele doua plante nu sunt inrudite.

- Pentru combaterea intoxicatie alcoolice dati pacientului cafea de ghinda pisata. Puneti 1 lingurita de ghinda pisata la o ceasca de apa. Se beau 3 cesti pe zi.

- Din macese se poate prepara un ceai special contra alcoolismului. Puneti 2 linguri de macese strivite in 500 ml de apa clocotita si lasati la fiertinca 5 minute. Se strecoara apoi si se beau 2 cani pe zi. In caz de recidiva se poate repeta tratamentul.

- Faceti o cura de 25-30 de zile cu catina alba. Preparati un ceai din 2 linguri de fructe zdrobite si oparite in 500 ml de apa. Lasati apoi vasul acoperit timp de 30 de minute. Beti cate 2 cani pe zi.

- In cazul alcoolismului cronic tratamentul consta in diminuarea treptata pana la renuntarea totala a consumului de alcool. In acest scop se inlocuieste progresiv (1/20 in prima zi, 2/20 a doua zi, 3/20 a treia zi si asa mai departe) din doza zilnica de alcool cu apa sau ceai medicinal. Astfel, in ziua 20 pacientul va bea numai ceai.

   O metoda eficienta practicata in Franta este inlocuirea apei sau a ceaiului cu vin fiert caruia i s-a dat foc petru arderea alcoolului.

 

Redactat de Dr. Frunza Alexandru