Categorii
Esti pe: Home » Alimentatia copiilor. Trecerea la hrana solida
Alimentatia copiilor. Trecerea la hrana solida
Articol publicat în
Revista: Nr. 12, Anul II, Octombrie 2007
Pagina: 26

   După ce în numărul precedent al revistei am vorbit despre hrănirea cu biberonul, în articolul de faţă von discuta despre trecerea copilului la alimentaţia solidă. Această trecere se poate face începând cu vârsta de 6 luni, perioadă în care bebeluşul va primi combinat hrană solidă şi lapte matern sau praf.

   În trecut bebeluşii erau hrăniţi cu piureuri de la o vârstă foarte fragedă, dar cercetările medicale au constatat că sistemul lor digestiv nu este pregătit pentru alimente solide decât după vârsta de 6 luni. Până la această vârstă intestinul şi rinichii micuţilor pot prelucra doar laptele de mamă sau cel umanizat. În plus bebeluşii prea mici nu pot să îşi menţină capul într-o poziţie propice mestecatului şi înghiţirii hranei solide şi nici nu au dezvoltat reflexul de deplasare a mâncării în cavitatea bucală pentru a o înghiţi.

   La vârsta de 4 luni copilul poate sta într-un scăunel. La 5 luni el poate înghiţi mâncarea dintr-o linguriţă. La 6 luni poate mesteca, iar la 7 luni el îşi întoarce capul atunci când s-a săturat să mănânce. Acestea sunt câteva semne care subliniază şi mai mult că vârsta optimă de la care ar trebui începută alimentaţia solidă este cea de 6 luni.

Care sunt alimentele recomandate pentru bebeluşi?

   Alimentaţia solidă trebuie introdusă treptat, în funcţie de vârsta bebeluşului. Recomandat este însă să se introducă în alimentaţie câte un aliment separat pentru a vedea cum reacţionează cel mic, evitând astfel producerea intoxicaţiilor, diareei, erupţiilor sau stărilor de rău.

Alimentatia copilului la 6 luni

- piureuri semilichide moi

- alimente: dovlecel, fasole verde, mazăre bine fiartă, conopidă

- preparare: fierbere sau la abur. Decojiţi cu atenţie şi îndepărtaţi sâmburii

Alimentatia copilului la 6-8 luni

- Alimentele recomandate acestei vârste sunt orezul, piureul (de morcovi, de cartofi sau de mere), cărniţa de pui tăiată mărunt, iaurtul (cel simplu) sau ouăle fierte tari şi frământate.

- Se pot introduce bucăţi de fructe decojite, fără sâmburi şi făcute piure sau pasat şi beţigaşe de legume date prin răzătoare. De asemenea alte alimente bune sunt roşiile, caisele uscate înmuiate, porumbul dulce sau cerealele. Se poate da şi cărniţă sau peşte, dar atenţie să îndepărtaţi pieliţele sau oasele, să le tăiaţi foarte mărunt, să nu aibă grăsime şi să fie preparate prin fierbere sau la grătar.

- Evitaţi biscuiţii, ouăle întregi, prăjiturile, îngheţata sau foietajele.

Alimentatia copilului la 8-9 luni

- Începând cu această vârstă puteţi da copilului alimente mai puţin mărunţite pentru ca acesta să se obişniuască mai mult cu mestecatul. Fiţi însă atenţi când mănâncă şi staţi lângă el deoarece ar putea să se înece.

- Alimente: puteţi să începeţi să îi daţi copilului alimente pe care să le ţină în mână. Astfel va fi uşor să îi diversificaţi hrana deoarece la început copilul va crede ca se joacă, apoi va prinde gustul. Puteţi să îi daţi felii de morcov, de dovleac, de fructe sau de broccoli la abur. De asemenea puteţi da carne slabă de vită sau miel, paste făinoase, fasole verde, linte făcută terci, supă sau budincă de cartofi cu carne.

Alimentatia copilului la 10-12 luni

- De la 10-12 luni copilul poate trece la o alimentaţie aproximativ similară cu cea a părinţilor. Mai pe scurt, el poate mânca aproape tot ce mâncaţi şi dv., cu excepţia că nu trebuie să puneţi sare în hrana micuţului.

- Faţă de alimentele pe care le consuma până la 9 luni puteţi include acum carnea de porc bine coaptă şi legumele gen varza, ardeiul verde sau roşiile, cojite bine în prealabil.

- Evitaţi mâncărurile sărate, condimentate sau grase, brânzeturile moi şi dulciurile.

Înţărcarea treptată

   Se presupune că înţărcarea bebeluşului dv. va începe la vârsta de 6 luni şi iată-vă ajunşi în momentul când vă hotărâţi să îi daţi copilului prima masă solidă. Recomandarea este să alegeţi masa de prânz ca prima masă solidă, deoarece dacă alegeţi masa de seară copilul poate să se deranjeze la stomac de la acel aliment şi va plânge toată noaptea.

   În continuare vom parcurge cu explicaţiile noastre fiecare etapă din trecerea la hrana solidă a bebeluşului.

Săptămâna 1 şi 2

   În primele 2 săptămâni începând cu prima masă solidă daţi copilului doar mici gustări de cereale sau piureuri. Intercalaţi alimentele solide în timpul unei mese de lapte (la prânz dacă aţi ales în prima zi ca alimentul solid să i-l daţi la această masă). Pentru ca micuţul să se obişnuiască cu mâncarea, daţi-i 3 zile la rând acelaşi aliment. Daţi-i să bea şi apă fiartă şi răcită pentru a se obişnui şi cu aceasta.

Săptămâna 3 şi 4

   Pe lângă masa de prânz, introduceţi alimente solide şi în timpul micului-dejun. De asemenea creşteţi cantitatea de solide de la prânz la 3-4 linguriţe. În această perioadă se recomandă ca aliment solid cerealele pentru copii.

Săptămâna 5 şi 6

   Dublaţi cantitatea de solide de la prânz, oferindu-i bebeluşului 2 feluri de mâncare (de exemplu un piure de fructe şi unul de legume, câte 2-3 linguriţe din fiecare). De asemenea introduceţi alimente solide şi la masa de seară.

   În această perioadă este important să daţi o atenţie mai mare şi modului în care bea copilul. De aceea trebuie să începeţi să îi daţi să bea dintr-o cană. Nu vă aşteptaţi însă ca de la început cel mic să percute la o astfel de provocare, ci este posibil ca el să considere cana doar o jucărie şi să nu vrea să bea din ea.

Săptămâna 7 şi 8

   În această perioadă apar 2 modificări în modul de alimentaţie al bebeluşului. Prima dintre ele este la masa de prânz, unde se va elimina primul lapte, masa începând direct cu un aliment solid, urmat de al doilea solid şi apoi de lapte la sân sau din biberon.

   A doua modificare este la masa de seară unde vom introduce şi al doilea aliment solid. Puteţi să îi daţi o legumă şi apoi o banană de exemplu.

   Veţi constata că apetitul micuţului va creşte în acestă perioadă, ajungând să fie nevoie să îi daţi şi 5-6 linguriţe pline la fiecare masă. În plus şi reflexul de a bea din cană se va dezvolta, dar nu îl lăsaţi să bea singur, ci ţineţi-i dv. cana.

Săptămâna 9 şi 10

   Iată-ne ajunşi şi la perioada când micuţul va primi o masă pe zi compusă doar din alimente solide. Începând cu săptămâna 9 daţi-i la masa de prânz strict 2 feluri de hrană solidă, iar în loc de laptele de sân care urma de obicei până la 8 săptămâni daţi-i să bea lapte praf sau de sân, dar din cană.

   De asemenea, la masa de seară eliminaţi primul lapte, masa trebuind să înceapă direct cu solide.

Săptămâna 11 şi 12

   Începând cu săptămâna 11 atât la masa de dimineaţă, cât şi la cea de seară va dispărea ultimul lapte. Daţi-i în schimb copilului să bea lapte din cană la finalul acestor 2 mese.

După săptămâna 13

   După această săptămână mesele de dimineaţă, de prânz şi de seară vor fi compuse doar din alimente solide, rămânând ca doar înainte de culcare să mai daţi copilului o masă din lapte. De asemenea începând cu această perioadă bebeluşul va începe să îşi ţină singur cana.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
 • Tratamente naturiste in tulburarile premenstruale

  Tratamente naturiste in tulburarile premenstruale

 • Cancerul mamar, depistat prin analiza firului de par

  Cancerul mamar, depistat prin analiza firului de par

 • Tratamente naturiste in diabetul zaharat

  Tratamente naturiste in diabetul zaharat

 • Vrei o inima sanatoasa? Foloseste medicina ayurveda!

  Vrei o inima sanatoasa? Foloseste medicina ayurveda!

 • Uleiul din ficat de rechin invinge astenia de primavara

  Uleiul din ficat de rechin invinge astenia de primavara

 • Ayurveda in disfunctia erectila

  Ayurveda in disfunctia erectila

 • Sanatoasa, feminina, energica cu produse ayurvedice

  Sanatoasa, feminina, energica cu produse ayurvedice

 • Fereste-te de conjunctivita vara la strand!

  Fereste-te de conjunctivita vara la strand!

 • Caderea parului la barbati

  Caderea parului la barbati

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Facial massage cream

Produs de Star International Med

18
00
LEI

Fruit Massage Cream

Produs de Star International Med

16
00
LEI

Pearl Cream

Produs de Star International Med

19
00
LEI

Rejuvenating Face Mask

Produs de Star International Med

17
00
LEI

Sampon pentru intarirea si cresterea parului, cu lapte de capra, 600ml

Produs de Cosmetica Verde

17
00
LEI

Sampon hidratant pentru par deteriorat, cu ulei de argan si cheratina

Produs de Dr. Sante

13
00
LEI

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de