Categorii
Esti pe: Home » Alimentatia in bolile hepatice
Alimentatia in bolile hepatice
Articol publicat în
Revista: Nr. 25, Anul III, Noiembrie 2008
Pagina: 16

   Ficatul este un organ cu multiple functii in buna functionare a organismului. O parte importanta din aceste functii sunt legate de metabolismul energetic, ficatul jucand un rol cheie in transformarea substantelor nutritive in surse de energie pentru organism. Bolile hepatice (cum ar fi hepatitele sau ciroza) pot influenta in mod dramatic functionarea corecta a organismului, acesta ajungand sa fie privat de o gama larga de nutrienti esentiali.

   Ficatul primeste o mare parte din substantele nutritive absorbite si transportate de sistemul circulator. Acestea sunt depozitate sau sunt transformate de ficat astfel incat sa poata fi utilizate imediat de organism, in functie de nevoi. In acelasi timp, ficatul indeplineste si un rol de detoxifiere generala a organismului. Toate aceste functii sunt mult diminuate in prezenta unor afectiuni ale organului.

Ficatul gras (steatoza) este cea mai frecventa afectiune a ficatului

Dieta hepatoprotectoare

   Pentru a evita instalarea unor dezechilibre nutritionale, pacientii cu diverse afectiuni hepatice trebuie sa adopte o dieta corespunzatoare. Un regim hepatoprotector adecvat fiecarui pacient este stabilit de medicul specialist sau nutritionist si depinde in principal de patologia de baza. Pacientii cu afectiuni hepatice sunt sfatuiti de catre specialisti sa isi modifice obiceiurile alimentare astfel incat, prin dieta zilnica sa nu isi suprasolicite functiile ficatului si in acelasi timp sa faciliteze corecta lui functionare. O dieta echilibrata, avand in acelasi timp si efect hepatoprotector, are la baza carbohidratii. Proteinele, lipidele si acizii grasi ar trebui sa fie consumati in cantitati minime sau chiar absente.

   Carbohidratii ar trebui sa reprezinte principala sursa de calorii pentru persoanele cu boli hepatice. Glucoza (monozaharid larg raspandit) reprezinta un adevarat tonic pentru celulele ficatului, avand un rol important in formarea rezervelor de glicogen (substanta ce formeaza principala rezerva de glucoza a organismului). In momentul in care organismul are nevoie de energie suplimentara (de exemplu in eforturi fizice intense) glicogenul este rapid reconvertit in glucoza.

   Pe langa functia de depozitare a glicogenului, ficatul are rol important si in controlul si reglarea glicemiei. In bolile hepatice pot sa apara importante variatii ale nivelului glucozei din sange, de aceea cantitatea de hidrati de carbon trebuie atent monitorizata, pentru a controla astfel glicemia.
   Sursele cele mai importante de carbohidrati sunt painea integrala, cerealele, orezul, cartofii, mazarea si porumbul.

   Proteinele trebuie consumate cu moderatie daca exista boli hepatice, chiar daca ele au roluri importante pentru organism. Proteinele sunt formate din aminoacizi care, atunci cand ajung in ficat, sunt preluate si folosite pentru refacerea sau consolidarea celulelor si tesuturilor. Proteinele au si roluri protectoare impotriva acumularilor de lipide (grasimi) in interiorul ficatului (protejandu-l impotriva imbolnavirii cu steatoza hepatica - ficatul gras in termeni populari).

   In cazul persoanelor cu afectari hepatice importante, proteinele si aminoacizii nu sunt insa utilizate corespunzator, in urma metabolizarii lor producandu-se substante toxice ce pot avea o actiune nociva asupra altor celule, in special asupra celulelor nervoase. In acest caz aportul proteic trebuie restrictionat sau foarte atent urmarit.
   Aportul proteic ar trebui limitat la 1 g/ kilocorp (deci un adult de 70 kg are nevoie, in medie, de 70 g de proteine), fara a include proteinele de natura vegetala. In cazul in care exista o afectare hepatica importanta, dieta poate fi mult mai restrictiva in ceea ce priveste proteinele consumate, iar in unele cazuri se poate recomanda consumarea exclusiva a proteinelor din suplimente nutritive.
  
Sunt considerate a avea un procent optim de proteine urmatoarele alimente:

- carnea de pui sau de peste
- o cutie de iaurt (contine 8 g de proteine)
- un ou mare (are 7 g proteine)
- 2 linguri de unt de arahide (contin aproximativ 7 g proteine)
- 30 g de branza (aduc organismului 7 g de proteine).

   Lipidele: Procentul de lipide din dieta bolnavilor cu afectiuni hepatice este stabilit de medicul curant. Exista pacienti cu astfel de afectiuni care nu pot digera si absorbi grasimile, aparand astfel tulburari digestive cu scaune steatoreice (eliminarea de grasimi in cantitati mari prin fecale).

   In alta ordine de idei, insa, un regim alimentar deficitar in lipide implica un risc crescut de aparitie a unor hipovitaminoze, prin scaderea cantitatilor de vitamina A, D, K si E din organism. De aceea, pacientii cu patologie hepatica ce asociaza si modificari ale hemoleucogramei (posibile anemii), polinevrite sau importante deficiente nutritionale pot lua suplimente vitaminice.

   Sarea, lichidele si alcoolul: La bolnavii hepatici cantitatile de sare (sodiu) consumate trebuie sa fie cat mai reduse. Sodiul este o substanta ce determina retinerea masiva a apei in celulele organismului, ducand la aparitia edemelor daca este consumat in cantitati crescute sau daca nu poate fi utilizat corespunzator de catre organism. In cazul in care apar edeme se recomanda restrictionarea cantitatii de lichide consumata (apa plata, dar si sucuri, lapte, supe, ciorbe, bauturi carbogazoase). Alcoolul se afla, invariabil, pe lista neagra a pacientilor cu boli hepatice. Specialistii recomanda evitarea consumului de alcool, deoarece acesta poate agrava patologia de fond. Ar trebui sa se evite in special consumul de bere, vin, lichioruri tari, cognac, gin, vodka sau whiskey.

De retinut!
Ficatul este implicat in metabolismul tuturor alimentelor (din acest proces rezultand energia necesara indeplinirii diverselor functii). Prin modificarea continutului in proteine, carbohidrati, lipide, sare, vitamine si lichide al regimului alimentar se doreste imbunatatirea functionalitatii ficatului.

Efecte secundare

Datorita rolului central indeplinit de ficat in metabolism, o dieta restrictiva impusa de afectarea acestuia poate determina scaderea in greutate, lipsa poftei de mancare, sindromul carential (in special a carentelor de vitamine sau deficitelor de anumiti aminoacizi datorita restrictiilor de proteine). De asemenea, in cazul in care pacientul hepatic continua sa consume alimente care abunda in proteine, grasimi sau alcool afectiunile se pot agrava.

Exemplu de dieta hepatoprotectoare

Micul dejun:

- O portocala

- Fructe proaspete
- Ovaz gatit, combinat cu lapte, peste care se poate adauga si zahar
- 1 felie de paine integrala
- 2 linguri de margarina
- Gem de capsuni
- Cafea sau, dupa preferinta, ceai

La pranz:
- 120 g de peste gatit sau de pui
- Garnitura de cartofi sau orice alte legume sau salate
- 2 felii de paine integrala
- 2 linguri de margarina
- 1 lingura de jeleu de fructe
- Lapte

Gustare de dupa-masa
- Lapte cu biscuiti sarati

Cina:
- 120 g de peste sau carne de pasare gatita
- Legume gatite sau salata proaspata
- 2 chifle integrale
- 2 linguri de margarina
- 250 ml de lapte

Gustarea de seara
Un pahar cu lapte.

In general, nu exista avertizari speciale in legatura cu anumite alimente, insa exista persoane care tolereaza mai greu produsele puternic aromate sau condimentate, mancarea de tip fast-food, produsele prajite (in special in untura), ciocolata, cafeaua, alunele.

Autor: www.SfatulMedicului.ro

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
  • Colesterolul, vitamina C si sanatatea vaselor de sange

    Colesterolul, vitamina C si sanatatea vaselor de sange

  • Cum sa iti prepari singur un remediu minune pentru adenomul de prostata

    Cum sa iti prepari singur un remediu minune pentru adenomul de prostata

  • Trateaza natural problemele emotionale!

    Trateaza natural problemele emotionale!

  • Tratamente naturiste in glaucom

    Tratamente naturiste in glaucom

  • Litchi, un fruct exotic care ne mentine tineretea

    Litchi, un fruct exotic care ne mentine tineretea

  • Carnea de porc - beneficii si riscuri

    Carnea de porc - beneficii si riscuri

  • Celulita - coapse frumoase cu tratamente naturiste

    Celulita - coapse frumoase cu tratamente naturiste

  • Dispepsia. Scapa de indigestie cu tratamente naturiste!

    Dispepsia. Scapa de indigestie cu tratamente naturiste!

  • Disfunctiile sexuale masculine. Solutii pentru o viata sexuala optima

    Disfunctiile sexuale masculine. Solutii pentru o viata sexuala optima

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de