Categorii
Esti pe: Home » Alimentatia in enterocolita
Alimentatia in enterocolita
Articol publicat în
Revista: Nr. 13, Anul II, Noiembrie 2007
Pagina: 25

   Enterocolita reprezintă o afecţiune a intestinului subţire şi gros determinata de infecţii cu bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziţi şi care se manifestă prin scaune numeroase şi moi, ajungând chiar până la diaree, însoţite sau nu de greaţă, vărsături, dureri abdominale, febră, frisoane şi alterarea stării generale de sănătate a întregului organism.

   Preveniţi apariţia enterocolitelor spălându-vă pe mâini cu apă şi săpun înaintea oricărei mese, spălând alimentele care se consumă neprelucrate termic, tacâmurile şi vesela şi utilizând doar apă provenită din surse sigure, necontaminate sau apă fiartă şi răcite sau îmbuteliată.

De ce apare enterocolita? Cauzele bolii

   Există numeroşi factori ce pot cauza apariţia enterocolitelor. Cei mai importanţi şi mai frecvenţi sunt bacteriile (Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Campylobacter etc.), virusurile (enterovirusuri, adenovirusuri ş.a.), diverse ciuperci (cea mai cunoscută fiind Ccandida) sau paraziti (cel mai frecvent fiind Giardia lamblia).

   Toţi aceşti factori enumeraţi mai sus poartă numele de agenţi infectioşi. Ei ajung în organismul uman prin intermediul apei, alimentelor sau mâinilor murdare, contaminate.

De asemenea, răspândirea infecţiilor pe cale digestivă este favorizată de factori economico-sociali, precum nivelul scăzut de salubritate, lipsa apei sau igiena necorespunzătoare.

   Un caz special este reprezentat de enterocolitele acute apărute la persoanele care călătoresc în diverse zone nu obligatoriu endemice pentru infecţii digestive. Aceste cazuri poartă denumirea de "diareea călătorului"), bolnavii infectându-se de obicei prin consumul a de alimente (legume, fructe) sau apă contaminate. Cel mai puternic simptom al acestei afecţiuni este reprezentat de diaree, aceasta putând fi datorată (pe lângă agenţii infecţioşi - cei mai frecvenţi implicaţi în enterocolitele călătorilor fiind E.coli, Shigella, Salmonella, rotavirusurile, stafilococii şi Giardia) şi schimbărilor de regim alimentar prin consumul de preparate specifice zonei.

Alimentele care declanseaza enterocolita

   Dintre alimentele care pot provoca probleme se numără mâncărurile cu multe hidrocarbonate făinoase de genul mămăligă, cartofi etc. (care produc o reacţie acidă la nivelul tubului digestiv, irită peretele intestinal şi produc peristaltismul, provocând astfel simptomele specifice enterocolitelor) sau alimentele fermescibile ca laptele, făinoasele, legumele şi fructele crude (prin consumul ajungând în colon glucide nedigerate care vor provoca fermentaţia şi un aflux de lichide şi electoliţi în lumenul colic care perturbă buna funcţionare a digestiei şi provoacă diaree, dureri abdominale şi alte semne de enterocolită).

Metode de tratament si alimentatia in enterocolita

   Regimul alimentar este cea mai indicată cale de tratament a enterocolitelor, respectarea câtorva reguli facând ca boala să se vindece în câteva zile (continuaţi regimul şi 2-3 zile după dispariţia simptomelor).

   Se recomandă ca bolnavul să mănânce după un orar regulat, evitând mesele abundente (sunt de preferat 5-6 mese reduse cantitativ pe zi). Alimentele trebuie să fie bine mestecate, în linişte şi fără grabă, şi se vor evita mâncărurile foarte reci sau foarte fierbinţi, alcoolul şi fumatul.

   Un aspect foarte important este să depistaţi alimentele care vă fac rău şi să le evitaţi.

   Se instituie pentru 24-48 de ore un regim hidric compus din apă cu linguriţa, ceai fără zahăr şi zeamă de orez. Acesta are rolul de a completa pierderile de lichide survenite în urma diareei.

   Ca alimente, se recomandă carnea de vacă sau de pasăre (fără grăsime), peştele alb slab (de preferat rasol), lactatele (brânză proaspătă de vaci, caş sau urdă -dar scurse bine de zer-, iar după ameliorarea simptomelor se poate consuma şi telemea), legumele (dovlecei, spanac, fasole verde, mazăre, salată verde şi cartofi fierţi, copţi sau pireu), ouăle fierte moi (3 minute), ochiuri româneşti sau omletă preparate în baie de apă, făinoase (griş, arpacaş, orez, fulgi de ovăz, paste, pâine veche de o zi, cozonac uscat sau biscuiţi), banane (alte fructe sunt interzise pentru că fermentează şi amplifică simptomele de enterocolită) şi dulciuri (prăjituri de casă sau ştrudel cu brânză).

   Regimul alimentar este bazat pe orez fiert, brânza proaspătă, mere rase, supa de zarzavat strecurată, carne fiartă. Sunt excluse legumele şi fructele crude, lactatele şi prăjelile.

   Se recomandă:

- Mâncarea va fi preparată astfel încât să nu favorizeze stagnarea alimentelor în stomac.

- Supele se vor prepara prin fierberea suficientă a legumelor şi zarzavaturilor care vor fi apoi strecurate, zeama fiind îngroşată cu griş, paste făinoase, orez, cartofi. Supele de carne sunt permise dacă nu sunt foarte grase.

- Legumele permise (bine fierte) se vor servi sub formă de pireuri, soteuri, budinci sau sufleuri (preparate la baia de apă) la care se poate adăuga unt sau ulei crud (reţineţi că grăsimile permise se vor consuma doar crude, adăugându-le în farfurie la masă).

- Carnea permisă se prepară la începutul bolii doar prin fierbere, înăbuşire sau sub formă de perişoare fierte la abur. După ameliorarea simptomelor se poate încerca şi prepararea la grătar (dar nu prăjirea în ulei ori grăsime!).

- Sarea poate fi folosită în cantitate moderată la pregătirea hranei, cu condiţia să nu suferiţi de alte boli pentru care sarea este contraindicată.

- Se vor evita produsele din lapte care conţin zer precum şi dulciurile concentrate, fructele şi legumele.

- Consumul de iaurt este indicat deoarece toate iaurturile (nu doar cele cărora li se face reclamă) conţin Bifidus esensis, o bacterie vie sănătoasă ce ajuta la refacerea florei intestinale care este dereglată în cazul enterocolitei.

- Evitaţi aspirina, salicilaţii, fenilbutazona, cortizonul (prednisonul) şi alte medicamente antireumatice, antitermice şi antalgice (împotriva durerilor de cap, dinţi, articulaţii, etc.).

- Şi ceaiurile pot ajuta la vindecarea acestei afecţiuni. Se recomandă ceaiul din scoarţă de salcâm (decoct din 30 g la 1 litru de apă, 2 căni pe zi, înainte de mese), ceaiul din scoarţă de stejar (decoct din 5-10 g la 1 litru de apă, 2 căni pe zi între mese), ceaiul din scoarţă de fag (decoct din 15 g la 100 g apă) şi ceaiul din măceşe (decoct din 30 g fructe la 1 litru de apă, 3 căni pe zi).

- Regim igieno-dietetic in enterocolita cronica - se exclud alimentele bogate in celulozice (seminte, tulpini ale plantelor batrane), condimentele picante (ardei iute, piper, mustar, hrean), slanina, untura, viscerele, vanatul, branzeturile fermentate, dulciurile concentrate, prajelile. Alimente indicate: ceai oriental, afine, coarne, gutui, orez, branza, mere, morcovi, carne slaba, fiarta sau la gratar, supa de zarzavaturi (cu sare).

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
  • Refacerea organismului dupa nastere

    Refacerea organismului dupa nastere

  • Otita - inflamarea urechii

    Otita - inflamarea urechii

  • Secrete si retete pentru ingrijirea parului

    Secrete si retete pentru ingrijirea parului

  • Fereste-te de conjunctivita vara la strand!

    Fereste-te de conjunctivita vara la strand!

  • Ciuperca lui Dumnezeu in vindecarea cancerului si diabetului

    Ciuperca lui Dumnezeu in vindecarea cancerului si diabetului

  • Patrunjelul ajuta la distrugerea virusurilor hepatice A, B, C si E

    Patrunjelul ajuta la distrugerea virusurilor hepatice A, B, C si E

  • Terapia cu apa de izvor

    Terapia cu apa de izvor

  • Refluxul gastro-esofagian

    Refluxul gastro-esofagian

  • Diverticuloza. Cum prevenim aparitia dilatatiilor in peretele intestinului?

    Diverticuloza. Cum prevenim aparitia dilatatiilor in peretele intestinului?

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Sapun natural cu Catina si Miere Herbaria

Produs de Bio Manufactura

Crema hidratanta cu ulei de catina 50 ml Plant Activ

Produs de Plant Activ

6
90
LEI

Crema nutritiva cu ulei de catina 50 ml Plant Activ

Produs de Plant Activ

6
90
LEI

Crema antirid cu ulei de catina si vitamina C 30 ml Plant Activ

Produs de Plant Activ

6
90
LEI

Crema hidratanta cu ulei de catina si vitamina C 50 ml Plant Activ

Produs de Plant Activ

6
90
LEI

Crema antiacnee cu extract de plante 50 ml Plant Activ

Produs de Plant Activ

6
90
LEI

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de