Categorii
Esti pe: Home » Alimente pentru ochi
Alimente pentru ochi
Articol publicat în
Revista: Nr. 54, Anul VI, Mai 2011
Pagina: 11

   Afectiunile oculare afecteaza, deseori, activitatea cotidiana a pacientului. Pentru a mentine sanatatea ochilor, este nevoie doar de un efort foarte mic, uneori. Desi nu toate bolile oftalmologice pot fi preintampinate, exista nenumarate masuri care ajuta la stoparea evolutiei lor. In scop preventiv, trebuie subliniata importanta unei alimentatii sanatoase, protectia adecvata a ochilor impotriva razelor solare, controlul medical periodic si purtarea ochelarilor de protectie daca lucrati foarte mult la calculator.

Cele mai frecvente afectiuni oculare

   Exista mai multe tipuri de probleme oculare si tulburari de vedere, printre care se regasesc: vederea incetosata (pierderea claritatii imaginilor si incapacitatea de a observa micile detalii), perceperea de halouri, petele oarbe (numite si scotoame sau "gauri negre" din campul vizual, care conduc la o limitare partiala a vederii) si multe altele.

   Aceste simptome pot fi semnul unei unei boli sau leziuni oculare, urmarea procesului de imbatranire sau consecintele unor afectiuni precum diabetul zaharat. Oricare ar fi cauza, tulburarile de vedere nu trebuiesc ignorate, deoarece ele se pot agrava cu timpul si pot avea un impact negativ asupra calitatii vietii.

   Dintre cele mai frecvente afectiuni oftalmologice enumeram:

- Prezbiopia - dificultatea de a focaliza obiectele aflate la mica distanta din cauza scaderii flexibilitatii cristalinului. Afectiunea este specifica persoanelor trecute de 40 de ani.
- Cataracta cauzeaza o vedere incetosata, dificultate la adaptarea in mediul nocturn, halouri luminoase si sensibilitate la lumina puternica. Cauzele sale sunt varsta inaintata, diabetul, glaucomul, administrarea indelungata de corticosteroizi sau leziunile oculare.

- Retinopatia diabetica - este o cauza frecventa de orbire, aparuta ca o complicatie a diabetului.

- Degenerescenta maculara - consta in pierderea vederii centrale. Bolnavul acuza o vedere incetosata (mai ales in timpul cititului) si distorsionata (linii ondulate), in paralel cu lipsa de perceptie a culorilor, ca urmare a deteriorarii maculei. Factorii de risc ai bolii sunt fumatul, expunerea indelungata la lumina puternica, obezitatea si bolile cardiovascualre.

- Dezlipirea de retina - este asociata cu simptome precum flocoanele, opacitatea vederii, senzatia de umbra sau prezenta unui "voal" care acopera partial sau in totalitate campul vizual.

   Alte boli oculare sunt si nevrita optica (caracterizata prin inflamatia nervului optic datorita unei infectii sau a sclerozei multiple), sangerarea oculara sau arterita temporala (inflamatia unei artere aflata la nivelul creierului care alimenteaza cu sange nervul optic). De remarcat este si ca migrenele sau durerile de cap pot provoca aparitia in campul vizual a unor puncte luminoase, halouri sau modele in zig-zag (mai ales la femei).

Dieta sanatatii oculare

   Necesara nu numai pentru mentinerea si imbunatatirea starii generale a organismului, dar si pentru prevenirea ori ameliorarea afectiunilor oftalmologice, o dieta echilibrata ne poate salva de multe neplaceri. Vitaminele A, C si E detin un rol foarte important in acest sens. Se recomanda administrarea uleiului de catina, cu efecte de exceptie asupra vederii. O sursa de vitamine usor asimilabile la nivel digestiv, mai ales de beta-caroten, este morcovul. Folosit in alimentatia zilnica, el imbunatateste acuitatea vizuala, faciliteaza acomodarea la modificarile de luminozitate si ajuta ochii suprasolicitati. Celor care au dificultati de vedere nocturna li se recomanda sucul de morcov crud, baut cu 30 de minute inainte de masa.

   Tocoferolul (vitamina E) are functii protectoare asupra ochilor si contribuie la mentinerea unor bune performante vizuale. Acesta se gaseste in uleiurile presate la rece (soia, porumb, in, floarea-soarelui), in verdeturi, in semintele oleaginoase si in cerealele germinate. Prin functiile antioxidante, vitamina E protejeaza vitamina A si carotenul contra degradarii oxidative.

   Vegetalele proaspete sunt adevarate complexe vitaminice, lipsite de efecte adverse si usor asimilabile. Surse bogate de vitamine, enzime si antioxidanti sunt portocalele, kiwi, grepfrutul, caisele, rosiile, ardeii, varza, broccoli, verdeturile, mazarea si fasolea verde, nucile, semintele, merele, fructele de padure, zmeura si capsunile.

   O dieta bogata in acizi grasi omega-3 si cat mai saraca in grasimi saturate (de origine animala) poate contribui la prevenirea oricarei afectiuni oftalmologice. Problema este ca, desi raportul optim intre grasimile omega-6 si cele omega-3 este de 3 la 1, dieta moderna este foarte dezechilibrata la acest punct, astfel ca omega-6 este prezent in exces. El este un factor care contribuie destul de mult dezvoltarea problemelor de vedere. Inaintarea in varsta nu constituie neaparat o premiza pentru problemele de vedere si bolile aparatului ocular. Mai degraba pot fi incriminate obiceiurile alimentare care, pe parcursul vietii, au limitat asimilarea antioxidantilor necesari organismului.

   Un serios factor de risc pentru problemele ochiului, asa cum sunt degenerescenta maculara, glaucomul si cataracta, este si obezitatea, care este insotita destul de frecvent si de catre diabet. Insa relatia dintre obezitate si afectiunile oculare nu se limiteaza doar la legatura de cauzalitate dintre un eventual diabet si slabirea vederii. Acest fapt ne arata cat de mult este influentata sanatatea oculara de catre starea generala a organismului!

Autor: www.SfatulMedicului.ro

Redactat de Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Alte articole...

<
  • Tratamente naturiste cu porumb

    Tratamente naturiste cu porumb

  • Angina pectorala, aritmiile cardiace, ateroscleroza, hipertensiunea si insuficienta cardiaca

    Angina pectorala, aritmiile cardiace, ateroscleroza, hipertensiunea si insuficienta cardiaca

  • Detoxifierea organismului. O conditie a vindecarii depline

    Detoxifierea organismului. O conditie a vindecarii depline

  • Pe cine ajuta arborele de ceai?

    Pe cine ajuta arborele de ceai?

  • Mararul reduce durerile si calmeaza nervii

    Mararul reduce durerile si calmeaza nervii

  • Keratita. Inflamatia membranei transparente a ochiului

    Keratita. Inflamatia membranei transparente a ochiului

  • Pansamentul cameleon indica starea leziunilor

    Pansamentul cameleon indica starea leziunilor

  • Renuntarea la fumat - un fum in minus, o viata in plus

    Renuntarea la fumat - un fum in minus, o viata in plus

  • Tremurul membrelor. Parkinson, alcoolism sau dereglari hormonale?

    Tremurul membrelor. Parkinson, alcoolism sau dereglari hormonale?

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de