Categorii
Esti pe: Home » Antioxidanti contra radicali liberi. Putem incetini procesul de imbatranire?
Antioxidanti contra radicali liberi. Putem incetini procesul de imbatranire?
Articol publicat în
Revista: Nr. 70, Anul VII, noiembrie 2012
Pagina: 23

   Radicalii liberi au devenit în ultimul deceniu vedetele negative ale vieţii medicale. Teoria acţiunii acestora ne indică faptul că îmbătrânirea este generată de către degradările succesive ale moleculei de ADN pe care le produc atacurile repetate ale radicalilor liberi.

Cum apar radicalii liberi?

   Lumina solară în exces, radiaţiile ionizante, stresul emoţional, aerul poluat, medicamentele de sinteză, fumatul sau chiar sursele existente în bucătăriile noastre, precum recipientele de aluminiu, uleiurile vegetale hidrogenate şi alimentele cu aditivi pot determina producerea unor cantităţi uriaşe de radicali liberi în corp. Organismele vii pot chiar stimula producerea unor radicali liberi pentru a combate anumiţi agenţi patogeni (bacterii) sau pentru neutralizarea unor substanţe cu efect nociv. Atunci când, însă, indiferent de cauze, producţia de radicali liberi scapă de sub control şi devine excesivă, ne aflăm în faţa aşa-numitului stres oxidativ.

   Acţiunea nocivă a radicalilor liberi poate fi contracarată cu ajutorul antioxidanţilor. Totul e să ştim care antioxidant se adresează problemei care ne afectează sau pe care vrem să o evităm!

Ce sunt antioxidanţii? Cum ne ajută resveratrolul din vinul roşu?

   Antioxidanţii sunt substanţe chimice care neutralizează efectele radicalilor liberi şi apără organismul de bacterii. Ei sunt produşi în mod natural de către plante pentru a se proteja de anumiţi factori agresori. Cele mai bune surse sunt fructele, zarzavaturile, cerealele, vinul roşu, condimentele şi plantele medicinale.

   Studiile aprofundate realizate la nivel mondial în ultimii ani demonstrează efectele benefice complexe ale acestor substanţe asupra sănătăţii omului, evidenţiind faptul că o dietă bogată în antioxidanţi este corelată cu reducerea incidenţei bolilor cardiovasculare şi cu creşterea longevităţii chiar şi în cazul populaţiilor care au un consum crescut de grăsimi. De exemplu, mulţi dintre francezi, deşi duc o viaţă sedentară şi au o dietă bogată în grăsimi saturate de origine animală, sunt caracterizaţi printr-o incidenţă redusă a maladiilor cardiovasculare. Motivul? Consumul crecut de vin roşu, bogat în polifenoli.

   Polifenolii sunt compuşi antioxidanţi naturali cu importante proprietăţi antivirale, antibacteriene, antiinflamatorii, vasodilatatoare şi antiischemice. Dintre aceştia, resveratrolul este o substanţă antioxidantă produsă în mod natural de numeroase plante. El a fost menţionat pentru prima dată în literatura de specialitate în anul 1972. În 1992 a fost identificat ca şi component al vinului de struguri, în special al vinului roşu. În plus, el se regăseşte în cantităţi importante şi în rădăcina de troscot gigant japonez (Polygonum cuspidatum).

   Resveratrolul captează şi neutralizează radicalii liberi din organism, încetineşte semnificativ procesul de dezvoltare al celulelor maligne, menţine fermitatea şi elasticitatea pielii şi îi împiedică îmbătrânirea prematură. Numeroase studii in vitro sau teste efectuate pe animale de laborator au arătat beneficiile terapeutice ale resveratrolului în bolile coronariene, hepatice, neurologice şi cardiovasculare, dar şi în diferitele forme de cancer. Tot testele de laborator au dovedit efectul preventiv al resveratrolului asupra îmbătrânirii celulare, studiile arătând că adaosul de resveratrol în dieta zilnică a unor specii a determinat prelungirea duratei de viaţă a acestora. Această creştere a duratei de viaţă este similară cu efectul de favorizare a longevităţii evidenţiat în cazul dietelor hipocalorice. Astfel, s-a observat că resveratrolul ameliorează tulburările metabolice asociate diabetului zaharat şi obezităţii, crescând sensibilitatea la insulină, reducând acumularea lipidelor la nivel hepatic, intensificând oxidarea acizilor graşi şi reducând sinteza endogenă a colesterolului.

Vivaverol, bogat în resveratrol!

   Vivaverol este un supliment alimentar care conţine resveratrol extras din rădăcinile plantei Polygonum cuspidatum. Suplimentul alimentar Vivaverol a fost conceput pentru a elibera lent, pe parcursul unei zile, cantităţi mici, succesive, de resveratrol, eliminând necesitatea administrării de doze multiple. Resveratrolul, componentul activ din produsul Vivaverol (disponibil sub formă de comprimate filmate cu eliberare prelungită), ne modifică în sens benefic metabolismul şi are capacitatea de a proteja pereţii vaselor de sânge, inhibând procesul de depunere a colesterolului. Stresul oxidativ la care suntem expuşi prin modul de viaţă modern poate determina apariţia bolilor coronariene, inflamatorii sau de tip canceros. Vivaverol reprezintă un supliment alimentar ce poate fi utilizat, cu bune rezultate, pentru a diminua riscul afecţiunilor cardiovasculare şi pentru reducerea stresului oxidativ.

Contact: Mundo Verde, tel: 021.369.32.02; e-mail: office@mundoverde.ro; www.mundoverde.ro

Redactat de Tomi Tohaneanu

Alte articole...

<
 • Urticaria. Elimina mancarimile si trateaza eruptia

  Urticaria. Elimina mancarimile si trateaza eruptia

 • Rodul pamantului vindeca ranile si hemoroizii

  Rodul pamantului vindeca ranile si hemoroizii

 • Osteoporoza - cum sa previi fragilizarea osoasa

  Osteoporoza - cum sa previi fragilizarea osoasa

 • Energizante naturale - plantele ne dau vitalitate

  Energizante naturale - plantele ne dau vitalitate

 • Un ou pe zi scade tensiunea arteriala

  Un ou pe zi scade tensiunea arteriala

 • Un caz real prin care un pacient a scapat de diabet!!!

  Un caz real prin care un pacient a scapat de diabet!!!

 • Pedicuta stimuleaza cresterea parului si ajuta la refacerea ficatului

  Pedicuta stimuleaza cresterea parului si ajuta la refacerea ficatului

 • Leurda scade tensiunea si stimuleaza digestia!

  Leurda scade tensiunea si stimuleaza digestia!

 • Imunitatea naturala stimulata cu tratamente naturiste

  Imunitatea naturala stimulata cu tratamente naturiste

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de