Categorii
Esti pe: Home » Antioxidantii opresc imbatranirea si te apara de cancer
Antioxidantii opresc imbatranirea si te apara de cancer
Articol publicat în
Revista: Nr. 58, Anul VI, Septembrie 2011
Pagina: 23

   Datorita activitatilor metabolice, in organism iau nastere anumiti produsi nocivi, denumiti radicali liberi. Acestia ataca membranele celulelor si au o actiune distructiva asupra ADN-ului celular, constituind principala cauza a imbatranirii. Radicalii liberi contribuie la declansarea si intretinerea bolilor de inima, plamani si ochi, fiind implicati si in aparitia cancerului.

   Cercetatori reputati au descoperit ca neutralizarea radicalilor liberi se poate realiza cu ajutorul antioxidantilor, substante care ii fixeaza si ajuta la eliminarea lor. Un organism sanatos produce antioxidanti in cantitati adecvate acestui scop, dispunand de un sistem enzimatic, cu rol protector. Acesta functioneaza prin intermediul unor enzime precum catalaza, superoxid dismutaza, glutation peroxidaza, glucozo-6-fosfat dehidrogenaza si glutation transferaza.

   Multi factori externi pot duce la un exces de radicali liberi. Enumeram fumul de tigara, gazele de esapament, radiatiile solare, monitoarele TV, alimentatia chimizata si grasimile supraincalzite, in special alimentele prajite in ulei.

Plante cu efecte antioxidante

   In compozitia plantelor, exista numerosi compusi chimici si nutrienti care actioneaza ca antioxidanti, asa cum sunt vitamina A, beta-carotenul, flavonoizii, vitaminele C si E, seleniul si zincul.

- Extrasa din semintele de armurariu, silimarina contine mai multe tipuri de flavonoizi (antioxidanti puternici). Ea apara ficatul de periculoasele procese de oxidare, de toxinele metabolice, de medicamentele toxice, de efectele alcoolului si ajuta la regenerarea celulelor hepatice. Ea creste nivelul de glutation, o enzima antioxidanta produsa de ficat.

Afinul (Vaccinium myrtillus) are multe calitati curative ce deriva din antocianozidele cu rol antioxidant continute. Afinele mentin capilarele flexibile si sanatoase, inlesnind formarea hematiilor si absorbtia fierului. Ele ajuta la scaderea presiunii sangelui si inhiba formarea cheagurilor. Mai mult, ele apara sanatatea oculara si pot face vederea mai buna. Studiile stiintifice au aratat ca un compus care se gaseste in frunzele de afin contribuie la scaderea nivelului zaharului din sange.

Brusturele (Arctium lappa) este un antioxidant puternic, capabil sa inlature peroxidul de hidrogen si radicalii superoxizi. Cercetarile au indicat ca brusturele si vitamina E stopeaza mai multi radicali liberi cand sunt folosite in combinatie. Sa nu omitem, aici, nici proprietatile anticancerigene ale brusturelui!

Ceaiul verde (Camelia sinensis), recunoscut in intreaga lume, contine cantitati importante de polifenoli, substante cu proprietati antioxidante, antibacteriene si de intretinere a sanatatii. Un tip special de polifenol, si anume epigallocathin gallat-ul (EGCG), este capabil sa inlature peroxidul de hidrogen. Ceaiul verde ajuta la pierderea in greutate, activand arderea grasimilor. El are mai multe sortimente, in functie de locul si modul cultivarii ori de felul in care este procesat. Ceaiurile chinezesti sau cele japoneze (gyocuro - crescut la umbra, sencha - crescut la soare, bancha sau hojicha) sunt foarte apreciate.

Ginkgo biloba este o sursa pretioasa de compusi biologici activi. Planta contine terpene si flavone, responsabile de un sporit efect antioxidant la nivelul creierului, retinei si sistemului cardiovascular. Ea este, mai ales, cunoscuta pentru capacitatile ei de intensificare a circulatiei, pentru efectele pozitive in Alzheimer si in recuperarea bolnavilor dupa accidentele vasculare. Ginkgo sustine memoria de lunga durata si creste capacitatea de concentrare. Ea este folosita pentru tratarea pacientilor cu probleme de auz si cu degenerescenta maculara. Persoanele ce iau cu regularitate anticoagulante trebuie sa evite suplimentele cu Ginkgo biloba deoarece, atunci cand sunt combinate, aceste produse pot produce hemoragii interne.

Usturoiul contine compusul sulfihidril, care este un chelator puternic al metalelor grele, inlesnind eliminarea lor din corp. El ajuta la neutralizarea peroxidului de hidrogen si contine nutrienti antioxidanti, asa cum sunt vitaminele A si C ori seleniul. Extractul natural de usturoi are un sporit potential antioxidant. El apara ADN-ul impotriva degradarii, mentine sanatatea vasculara si protejeaza impotriva efectelor radiatiilor, inclusiv a celor solare. Usturoiul reduce nivelul colesterolului si contribuie la micsorarea tensiunii arteriale, reducand riscul infarctului miocardic.

Turmericul este mai bine cunoscut in calitate de condiment. El contine curcumina, substanta care are proprietati antioxidante ce previn formarea radicalilor liberi si ii neutralizeaza pe cei existenti. Curcumina este un antioxidant de 300 de ori mai puternic decat vitamina E. Ea detoxifica organismul de substante cancerigene (tetraclorura de carbon, dioxina) si potenteaza efectele enzimelor care stopeaza evolutia cancerului. Astfel, ea reduce cresterea, proliferarea si migrarea celulelor canceroase. Curcumina previne accidentele cerebrale si cardiovasculare, prin reducerea nivelului colesterolului total, creste fractiunea HDL, inhiba peroxidarea lipidica si previne arteroscleroza. Ea este recunoscuta ca fiind un puternic antiviral, antifungic si antebacterian. Insa, curcumina nu poate fi luata de catre cei care sufera de obstructia tractului biliar sau de catre persoanele care iau anticoagulante, deoarece stimuleaza secretia bilei si fluidifica sangele.

Autor: Dr. Sorina Bonda, magazinele Naturland, Cluj-Napoca

Articol redactat de Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Alte articole...

<
  • Patrunjelul creste imunitatea... si nu numai

    Patrunjelul creste imunitatea... si nu numai

  • Durerile reumatice - remedii din Bihor

    Durerile reumatice - remedii din Bihor

  • Insuficienta mitrala

    Insuficienta mitrala

  • Machiajul natural. Cosmeticele si sanatatea tenului

    Machiajul natural. Cosmeticele si sanatatea tenului

  • Colesterolul si sindromul metabolic

    Colesterolul si sindromul metabolic

  • Discopatia cervicala

    Discopatia cervicala

  • Chin-min - un balsam ca o comoara

    Chin-min - un balsam ca o comoara

  • Ce trebuie sa manance bolnavul de hipertensiune arteriala si ce plante il ajuta

    Ce trebuie sa manance bolnavul de hipertensiune arteriala si ce plante il ajuta

  • Spondilita anchilozanta

    Spondilita anchilozanta

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Gel cu galbenele

Produs de Laropharm

7
00
LEI

Sapun natural cu Galbenele Herbaria

Produs de Bio Manufactura

Crema hidratanta cu galbenele 50 ml Plant Activ

Produs de Plant Activ

6
80
LEI

Crema antiacnee cu extract de plante 50 ml Plant Activ

Produs de Plant Activ

6
90
LEI

Lotiune tonica cu extract de plante 200 ml Plant Activ

Produs de Plant Activ

5
80
LEI

Crema anticelulita cu ulei de catina 200 ml Plant Activ

Produs de Plant Activ

7
90
LEI

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de