Categorii
Esti pe: Home » Antioxidantii si radicalii liberi in lupta cu imbatranirea
Antioxidantii si radicalii liberi in lupta cu imbatranirea
Articol publicat în
Revista: Nr. 8, Anul II, Iunie 2007
Pagina: 12

   Tot mai des in ultima vreme specialistii nutritionisti vorbesc atunci cand recomanda pacientilor lor diverse metode de alimentatie sau diferite cure de slabire sau intretinere a unui corp frumos, sanatos si plin de energie despre rolul foarte important pe care il joaca radicalii liberi din organism si antioxidantii din hrana consumata. De ce? In continuare ne vom stradui sa va dam toate explicatiile necesare pentru intelegerea importantei acestei discutii.

Ce sunt radicalii liberi?

   Radicalii liberi sunt molecule ce se gasesc in organismul nostru si care sunt considerate daunatoare datorita faptului ca sunt foarte instabile din punct de vedere chimic si foarte reactive, avand lipsa un electron din compozitia lor.

   Pentru a intelege mai bine de ce aceste molecule sunt considerate daunatoare trebuie precizat ca toate celelalte celule si molecule din organismul uman sunt stabile chimic. O molecula instabila, asa cum sunt radicalii liberi, tinde mereu sa devina stabila, cautand sa-si recapete stabilitatea prin sustragerea violenta a unui electron de la alta molecula. De fiecare data cand un radical liber ataca o molecula normala pentru a-i sustrage un electron, molecula isi modifica in urma acestui proces proprietatile initiale si se  transforma la randul ei in radical liber si astfel nu mai poate participa la buna functionare a organului din care facea parte. O celula mutilata in acest fel la nivel molecular isi pierde functiile de baza, transformandu-se intr-o sursa de noi radicali liberi, gata sa atace alte celule si denaturandu-le functiile. Se genereaza astfel un lant necontrolat de reactii biochimice daunatoare pentru organism, cu repercursiuni foarte grave in timp.

Radicalii liberi provoaca imbatranirea

   Specialistii descriu activitatea radicalilor liberi ca pe un fel de "iradiere interna", care ataca si distruge fara crutare celulele si tesuturile, provocand diverse simptome atribuite in mod obisnuit imbatranirii: zbarcirea pielii, pete pigmentare, cataracta, artrita, ingrosarea arterelor, bolile de inima, glaucomul, boala Alzheimer, pierderea memoriei, apoplexia, senilitatea, cancerul si alte stari degenerative.

   Imbatranirea este, prin urmare, nu un proces cronologic cauzat de trecerea timpului, ci mai curand un proces biologic determinat de viteza cu care radicalii liberi lucreaza in organism, distrugand celulele, atacand tesuturile si afectand functiile vitale.

Radicalii liberi au insa si un efect benefic

   Atata timp cat ei nu se produc in exces, radicalii liberi joaca un rol important in sistemul de aparare natural al organismului, distrugand bacteriile si virusurile care ne ataca corpul, descompunand poluantii chimici si neutralizand toxinele. Efectele daunatoare ale radicalilor liberi apar doar atunci cand se produce un dezechilibru intre ei si antioxidantii din organism.

De unde provin radicalii liberi ?

   Radicalii liberi sunt produsi in propriul nostru organism, ca urmare a descompunerii substantelor ingerate ca urmare a activitatii metabolismului nostru. Cand vorbim despre substante ingerate nu ne referim din pacate numai la alimente si apa, ci si la diverse substante poluante care au devenit astazi surse artificiale de radicali liberi (ex. razele X, microundele, radiatiile nucleare, metalele toxice ca aluminiul si cadmiul din apa potabila, smogul, aditivii alimentari chimici, fumul de tigara sau gazele de esapament).

Nu consumati alimente ce contin uleiuri vegetale hidrogenate!

   Uleiurile vegetale hidrogenate sunt omni-prezente in preparate uzuale precum margarina, sosurile imbuteliate pentru salate, uleiurile de gatit sau cremele fara lapte.

   Dietele artificiale ale zilelor noastre au inlocuit multe grasimi naturale cu grasimi nesaturate, produse din uleiuri vegetale hidrogenate alterate din punct de vedere chimic si private de substante nutritive. Organismul uman, care nu poate trai in lipsa grasimilor, este nevoit sa accepte moleculele de grasime nesaturata ca substituent pentru acizii grasi naturali necesari. Aaceste molecule de grasime artificiala sunt astfel incorporate in celule unde sufera procesul de oxidare, fiind adevarate bombe cu radicali liberi si producand un lant de reactii de mutilare la nivel molecular care distrug celulele si functiile vitale cu o viteza superioara capacitatii de aparare a organismului.

Antioxidantii sunt cei ce stopeaza actiunea daunatoare a radicalilor liberi

   Antioxidantii sunt o clasa de elemente nutritive care au rolul de a impiedica oxidarea altor compusi. Altfel spus, radicalii liberi produsi de oxidare si care au actiune asupra celulelor organismului sunt neutralizati de antioxidanti. In organismul uman exista deci un echilibru permanent intre cele doua familii chimice, antioxidantii eliminand in permanenta radicalii liberi in exces. 

Care sunt antioxidantii si ce rol au ei

   Antioxidantii sunt reprezentati de vitamina A, C, E, seleniul, zincul si polifenolii. Fiecare din ei are modul sau de a proteja organismul impotriva radicalilor liberi si in plus, un lucru foarte important, protejeaza ceilalti antioxidanti impotriva oxidarii care ar duce la transformarea unui antioxidant in radical liber.

1. Vitamina C este unul dintre cei mai importanti antioxidanti. Datorita modului in care distruge radicalii liberi vitamina C preintimpina infectiile bacteriene si reduce efectele potentialilor alergeni. In plus ea impiedica oxidarea vitaminelor A, B si E. Pentru un aport crescut de vitamina C in organism consumati ardei, citrice, kiwi, varza, papaya, mure, zmeura, legume de culoare verde, rosii, conopida, cartofi sau ardei iuti.

2. Vitamina E protejeaza vitaminele B si C impotriva oxidarii. Ea are capacitatea de a se uni cu oxigenul, impiedicand transformarea lui in peroxizi toxici pentru organism. De asemenea exercita o actiune antipoluanta asupra plamanilor si este un factor de protectie impotriva bolilor cardiace. Vitamina E poate fi asimilata in organism prin consumul de ulei vegetal, soia, porumb, unt, oua, varza de Bruxelles, verdeturi, spanac, grau integral sau cereale integrale.

3. Seleniul preintampina carentele de vitamina E si invers, fiind necesar ca ele sa fie luate impreuna. Seleniul se gaseste in carnea slaba de vita, rinichi, peste, oua, varza si fasole uscata.

4. Zincul dirijeaza si supravegheaza buna desfasurare a proceselor fiziologice si intretinerea sistemelor enzimatice si celulare. Este esential pentru sinteza proteinelor si ajuta la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului. El se gaseste in fructe de mare, carne, ficat, germeni de grau, drojdie de bere, seminte de dovleac, legume de culoare verde, oua si lapte praf degresat.

   Cu ajutorul zincului si seleniului se produc glutation-peroxidaza si superoxid-dismutaza (SOD) care sunt principalii distrugatori de radicali liberi (am vorbit despre SOD si in numarul 7 al revistei noastre la pagina 25 in articolul “Cum sa prevenim imbatranirea”). Seleniul a disparut din pacate aproape complet din alimentatia omului actual, si aceasta din cauza proceselor artificiale de cultivare si de prelucrare. In plus, cea mai mare parte a populatiei inregistreaza un deficit cronic de zinc. Adaosurile zilnice de zinc si seleniu sunt de aceea esentiale pentru a asigura cantitatile adecvate de enzime antioxidante.

5. Vitamina A protejeaza mucoasele gurii, ale nasului, gatului si plamanilor. Impiedica oxidarea vitaminei C. Se gaseste in ficat, untura de peste, unt, oua, lapte si produse lactate si legume de culoare galbena si verde inchis.

6. Polifenolii (flavonoide si tanini) se gasesc in fructe si legume, vin rosu si ceai verde.

Autor: Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
  • Protejarea pielii in sezonul rece

    Protejarea pielii in sezonul rece

  • Cicoarea previne digestia lenesa, ulcerul si flatulenta

    Cicoarea previne digestia lenesa, ulcerul si flatulenta

  • Plantele care imbunatatesc circulatia

    Plantele care imbunatatesc circulatia

  • Lumanarica trateaza tusea, astmul, bronsita si durerile in piept

    Lumanarica trateaza tusea, astmul, bronsita si durerile in piept

  • Blefarita (Inflamatia pleoapelor)

    Blefarita (Inflamatia pleoapelor)

  • Ingrijire feminina: baile de abur, mastile cosmetice si tratamente pentru par

    Ingrijire feminina: baile de abur, mastile cosmetice si tratamente pentru par

  • Enzimele sangvine - fosfataza alcalina si fosfataza acida

    Enzimele sangvine - fosfataza alcalina si fosfataza acida

  • Uleiul de germeni de grau - o comoara dietetica

    Uleiul de germeni de grau - o comoara dietetica

  • Miastenia gravis - slabiciunea musculaturii fetei, mainilor si picioarelor

    Miastenia gravis - slabiciunea musculaturii fetei, mainilor si picioarelor

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Vopsea de par Colour and Care Chocolate Brown 5.35

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Vopsea de par Colour and Care Auburn 4.56

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Vopsea de par Colour and Care Black 1

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Vopsea de par Colour and Care Dark Blond 6

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Vopsea de par Colour and Care Dark Brown 3

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Vopsea de par Colour and Care Dark Copper Brown 3.44

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de