Categorii
Esti pe: Home » Aritmiile cardiace (tahicardia, fibrilatia, flutterul si extrasistolele)
Aritmiile cardiace (tahicardia, fibrilatia, flutterul si extrasistolele)
Articol publicat în
Revista: Nr. 13, Anul II, Noiembrie 2007
Pagina: 10

   Aritmiile cardiace se definesc ca fiind tulburări ale ritmului normal al bătăilor inimii. La o persoană care are inima sănătoasă frecvenţa bătăilor cardiace variază între 60 şi 90 pulsaţii pe minut, cu o medie de 70 până la 80.

   La bolnavii cu aritmii această frecvenţă a bătăilor inimii se modifică (creşte sau scade) sau bătăile îşi pierd ritmicitatea.

Cum funcţionează inima în mod normal?

   Inima este formată din 4 cavităţi: două superioare (numite atrii) şi doua inferioare (numite ventricule). Fiecare atriu comunică cu ventriculul de aceeaşi parte printr-un orificiu prevăzut cu valvule ce au funcţia de supape.

   Atriul drept primeşte prin vene sângele sărac în oxigen care revine de la organele corpului. Atriul drept pompează sângele în ventricolul drept. Acesta trimite sângele în plămani unde se oxigenează. De la plămâni sângele cu oxigen se întoarce la inimă, de data aceasta în atriul stâng. Acesta pompează sângele în ventricolul stâng care, la rândul lui, îl va trimite în tot corpul prin cea mai mare arteră din corp, şi anume artera aortă.

   Pentru ca atriile şi ventriculele să poată pompa sângele, ele se contractă sub acţiunea unor stimuli electrici. Aceşti stimuli sunt declanşaţi dintr-o zonă specială situată în atriul drept, zonă numită „nodul sinusal”, de la care impulsul electric se întinde către întreaga inimă.

Tahicardia  

   Tahicardia reprezintă accelerarea frecvenţei bătăilor inimii peste 90 de pulsaţii pe minut. Ea apare datorită accelerării activităţii electrice a nodului sinusal, care descarcă mai multe impulsuri decât este normal.

   Tahicardiile pot fi de mai multe tipuri. Dacă accelerarea descărcărilor de impulsuri electrice afectează atriile se vorbeşte despre tahicardia atrială. În acest caz inima poate ajunge la 120-220 de pulsaţii pe minut. Dacă tahicardia apare în episoade ce durează câteva secunde sau câteva ore este denumită tahicardie paroxistică. Aceasta poate apărea din tinereţe şi poate dura toată viaţa. După criză pacientul se simte obosit.

   Dacă impulsurile accelerate ajung să afecteze ventriculele atunci este vorba despre tahicardie ventriculară. Acestea pot atinge 300 pulsaţii pe minut şi sunt adesea grave şi greu de tolerat, deoarece ventriculul nu mai poate să-şi mai îndeplinească funcţiile sale de ejecţie a sângelui. Această tahicardie degenerează uneori în fibrilaţie ventriculară, care este însoţită de stop cardio-respirator şi de moarte aparentă.

Fibrilaţia şi flutterul atrial
 

   Acestea sunt două tipuri de aritmie care constituie o problemă  mult mai serioasă decât tahicardia. Ele se manifestă prin ritmuri cardiace foarte mari, caracterizate ca „furtuni electrice" la nivelul atriilor. Contracţia normală şi coordonată a atriilor este înlocuită de un ritm neregulat, cu puls ridicat de 350-600 de bătăi pe minut, iar inima pierde în jur de 20% din capacitate.

   O complicaţie a fibrilaţiei atriale este dilatarea atriilor. În urma dilatării sângele va stagna şi din această cauză se poate coagula, cheagurile astfel formate putând să ajungă în vasele de sânge, astupându-le (producând astfel embolia).

   Bolnavul cu fibrilaţie atrială simte palpitaţii, puls neregulat, ameţeli, dureri în piept, respiraţie dificilă la efort (dispnee), oboseală şi stări de leşin.

   Flutterul atrial este caracterizat prin frecvenţa ridicată a bătăilor inimii (aproximativ 300 ori pe minut), dar cu contracţii regulate. Uneori flutterul nu are simptome, dar uneori el poate da senzaţii de palpitaţie.

Extrasistolele

   Extrasistolele reprezintă bătăi cardiace premature, care apar mai repede decât normal şi care întrerup ritmul cardiac normal. Ele apar frecvent la pacienţi cu afecţiuni cardiace, dar majoritatea oamenilor le-au prezentat ocazional. Aceste bătăi premature pot avea originea la orice nivel al inimii, dar cel mai frecvent ele pornesc din ventriculi şi se numesc extrasistole ventriculare. Ele sunt mai fecvente dimineaţa şi seara şi mai reduse noaptea. Bătăile premature pot porni însă şi din atrii, numindu-se în acest caz extrasistole atriale.

  Din punct de vedere al semnelor clinice, apariţia unei bătăi premature se simte ca şi cum inima s-ar opri pentru un timp foarte scurt, senzaţie urmată de o bătaie foarte puternică. Acest lucru se explică prin faptul că în timpul pauzei inima are mai mult timp să se umple cu sânge, iar urmatoarea bătaie va fi astfel mai puternică. Pacienţii mai pot prezenta ameţeli, dureri în piept în spatele osului stern, hipertensiune arterială, pulsaţii în zona cervicală şi altele.

   Prezenţa extrasistolelor nu este de obicei de mare importanţă, ele apărând deseori şi la persoane cu cord normal. Prezenţa lor nu necesită tratament decât dacă produc simptome. De cele mai multe ori o schimbare a stilului de viaţă, cum ar fi reducerea cafeinei, a fumatului şi a stresului, este suficientă pentru ca extrasistolele să dispară.

   În schimb, prezenţa extrasistolelor ventriculare la pacienţi cu afecţiuni cardiace poate indica probleme mai importante şi necesită o urmărire atentă de către specialistul cardiolog şi tratament specific.

Tratamente naturiste in aritmiile cardiace

- Se indică evitarea fumatului şi statul în mediu cu fum de ţigară.

- Se interzic orice băuturi alcoolice de orice tip, chiar şi în cantităţi mici.

- Se exclud cafeaua, cola sau alte băuturi răcoritoare carbogazoase.

- Se va căuta să se evite stresul, situaţiile conflictuale, emoţiile, având grijă să se ducă o viaţă liniştită psihic.

- Talpa gâştei (numită în popor şi creasta cocoşului sau somnişor) - se recoltează părţile aeriene ale plantei, atunci când aceasta este înflorită. Se pune 1 lingură de plantă mărunţită la 250 ml apă şi se va fierbe timp de 10 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi din ceaiul obţinut (se consumă după mese). Se indică în tratarea aritmiilor deoarece reglează bătăile inimii, scade tensiunea arterială şi calmează bolnavul de stările de surescitare provocate de problemele cardiace. Acest ceai este util şi pentru liniştirea înainte de culcare deoarece talpa gâştei induce somnul, fiind de 3 ori mai puternică decât valeriana.

   Se poate utiliza şi tinctura din talpa gâştei, câte 10-15 picături de 3 ori pe zi înainte de mese.

- Ceaiul de păducel este indicat bolnavilor cu aritmii deoarece produce vasodilatarea arterială, scade tensiunea, are efect sedativ şi este un tonic al inimii. Florile şi frunzele de păducel conţin acid crategic, acid ursolic, vitamina C, tanin, flavonoizi şi uleiuri aromate. Pentru prepararea ceaiului se pune 1 lingură de frunze şi flori mărunţite la 250 ml apă clocotită, se acoperă pentru 10 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, după mese. Ceaiul se va consuma călduţ.

   Se pot folosi şi 20 de picături de 3 ori pe zi de tinctură de păducel.

   Ca divertisment, dorim să menţionăm că francezii denumesc ceaiul de păducel „laptele bătrânilor”, datorită efectelor benefice pe care le are în special asupra persoanelor de vârsta a treia.

- Unguraşul - se pun 2  linguri de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, înainte de masă. Ceaiul de unguraş provoacă scăderea tensiunii şi se recomandă pacienţilor hipertensivi şi celor cu aritmii cardiace, efect care se datorează conţinutului de azotat de potasiu şi colină.

- Traista ciobanului - 1 lingură de plantă mărunţită se va pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.

- Isopul - această plantă scade presiunea sangvină deoarece producedilatarea vaselor de sânge. Se va face o infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită. Se pot consuma 3 căni pe zi.

- Cicoarea - infuzie din 2 linguriţe de flori la 250 ml apă. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este foarte indicată la cazurile în care este vorba despre iritabilitate sau de dureri precordiale.

- Hameiul - se macină cu râşniţa de cafea şi se ia câte o jumătate de linguriţă de praf sub limbă. Se va ţine timp de 15 minute, apoi se înghite cu puţină apă. Se ia de 3 ori pe zi.

- Roiniţă - 2 linguriţe infuzie la 250 ml, câte 3 căni pe zi.

 

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
 • Relatiile personale si stresul. Ce ar trebui sa stim?

  Relatiile personale si stresul. Ce ar trebui sa stim?

 • Calitatile terapeutice ale uleiului de ricin

  Calitatile terapeutice ale uleiului de ricin

 • Zincul si imporanta lui in dieta

  Zincul si imporanta lui in dieta

 • 12 remedii care previn cariile dentare

  12 remedii care previn cariile dentare

 • Ingrijirea tenului cu sapunul cu Shungit

  Ingrijirea tenului cu sapunul cu Shungit

 • Ramaneti mereu tineri datorita vitaminei E

  Ramaneti mereu tineri datorita vitaminei E

 • Muscaturile de animale. Prevenire, prim ajutor si tratamente naturiste

  Muscaturile de animale. Prevenire, prim ajutor si tratamente naturiste

 • Guturaiul. Vine iarna! Asteapt-o fara teama!

  Guturaiul. Vine iarna! Asteapt-o fara teama!

 • Hernia inghinala - tratamente naturiste

  Hernia inghinala - tratamente naturiste

>
www.gandeste-pozitiv.ro/
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.sfm.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de