Categorii
Esti pe: Home » Artroza - o boala care nu iarta
Artroza - o boala care nu iarta
Articol publicat în
Revista: Nr. 13, Anul II, Noiembrie 2007
Pagina: 22

   Artroza este o boală inflamatorie care apare la nivelul articulaţiilor. Multă lume confundă artroza cu reumatismul şi cu artrita. Atenţie, însă, ele sunt boli total diferite. În artroză este afectat cartilajul articular, care este un ţesut elastic care acoperă extremităţile oaselor la nivelul articulaţiilor. În mod normal suprafaţa acestor cartilagii este foarte netedă, ele permiţând astfel mişcările încheieturilor.

   Ca să înţelegem şi mai bine ce se întâmplă la nivelul articulaţiilor la bolnavii de artroză este necesară o explicaţie mai precisă: cartilajele din articulaţii sunt compuse din nişte celule care se numesc condrocite. În artroză condrocitele se inflamează, această inflamaţie fiind persistentă şi de lungă durată. Astfel, în timp, cartilajele se subţiază, ajungându-se chiar la dispariţia lor. Acesta este de fapt motivul pentru care la bolnavii de artroză apar acele dureri provocate de mişcare.

Studiu medical despre artroza

   Artroza are o largă incidenţă la nivel mondial: 630 de milioane de persoane suferă de artroză, ceea ce reprezintă un procent de 10-12% din populaţia globului. În plus, peste 80% din persoanele de vârste mai mari de 55 de ani prezintă semne de artroză.

Care sunt simptomele de artroza?

   Pe măsură ce artroza progresează, suprafaţa cartilajelor şi a osului de dedesubt devine neregulată în loc de plană cum este normal la o persoană sănătoasă. Astfel, pe suprafaţa cartilajelor apar nişte excrescenţe osoase, cunoscute în termeni populari sub denumirea de "ciocuri" sau "noduri". Acestea vor îngreuna mişcările articulaţiilor şi vor provoca dureri atunci când pacientul încearcă să mişte încheietura afectată.

   Durerea articulara este primul simptom pe care îl are pacientul cu artroză. Durerea poate fi de intensitate variabilă, în funcţie de gradul de afectare al articulaţiei, uneori putând fi foarte ascutita. Ea apare la încercarea de mişcare a articulaţiei şi poate dispărea dacă nu se foloseşte articulaţia.

   Rigiditatea articulaţiilor este un alt semn de artroză. Ea apare de obicei dimineaţa sau după repaus şi dispare după 1-2 minute de mişcare.

   Limitarea mişcărilor articulaţiei este şi ea un semn al bolnavilor cu această afecţiune. Deseori se poate ajunge ca articulaţiile să fie atât de rigide încât chiar şi mişcările pentru deschiderea unui borcan sau pentru încheierea unui nasture să fie aproape sau total imposibile.

Frigul şi umezeala cresc problemele bolnavilor de artroză

   Vremea umedă şi friguroasă provoacă de multe ori dureri accentuate bolnavilor de artroză. Cele mai frecvente sunt durerile la nivelul pumnului şi degetelor. Durerile pot să apară la o singură mână sau la ambele, mâinile sau degetele devenind înţepenite. Durerile apar brusc, inaintea schimbărilor de vreme şi a scăderilor de temperatură.

   Încheieturile cele mai afectate de artroză sunt cele ale cotului, genunchiului, pumnului şi mâinii, umărului şi articulaţiile temporo-mandibulare.

Artroza cotului

   Artroza la nivelul articulaţiei cotului este una dintre cele mai frecvente tipuri de artroze. Ea succede deseori unui traumatism la nivelul încheieturii cotului.

Tratament in artroza cotului:

- Faceţi un pansament cu răşină de brad diluată în alcool sanitar. Puneţi pansamentul pe încheietua cotului şi fixaţi-l cu o faşă sterilă. Se păstrează timp de 24 ore, după care locul se spală cu alcool şi se pensulează altă răşină.

- Împachetările sunt recunoscute ca unele dintre cele mai bune tratamente în acest caz. Se recomandă împachetările cu parafină sau cu nămol de turbă. De asemenea puteţi prepara o cataplasmă cu muştar şi hrean ras puse în alcool care se vor folosi pentru a face împachetări.

- Băile cu plante medicinale sunt şi ele recomandate pentru calmarea durerilor şi pentru dezmorţirea şi alungarea rigidităţii articulaţiilor cotului. Puteţi opta pentru băile cu lujeri de roşii, frasin sau nuc.

- Ca precauţii şi sfaturi pentru cei ce au artroză a cotului se recomandă să se evite sedentarismul, să se facă gimnastică, în măsura posibilităţilor şi să se evite frigul şi umezeala.

Artroza genunchiului (gonartroza)

   Artroza genunchiului este o problemă de sănătate importantă prin frecvenţa mare la populaţia de peste 40 de ani. Ea afectează 25-30% din persoanele în vârstă de 45-64 de ani şi 60% dintre persoanele de peste 65 de ani.

Tratamentul in gonartroza:

- Se recomandă repaus şi reducerea greutăţii corporale (dacă aveţi greutatea mai mare decât cea ideală).

- Purtaţi pantofi cu talpă elastică pentru a se reduce impactul piciorului cu solul pentru ca astfel să nu fie forţat nici genunchiul.

- Dacă artroza genunchiului este în stadiu mai avansat şi problemele de mişcare sunt mari se recomandă folosirea unui baston pentru descărcarea genunchiului. Bastonul se va purta pe partea sănătoasă.

- Evitaţi mersului pe jos pe distanţe mari şi evitaţi urcatul scărilor.

- În cazurile mai uşoare, când mobilitatea este păstrată, se poate face gimnastică medicală, frecţii şi ungeri cu diferite unguente din plante şi băi cu plante medicinale.

- Pentru reducerea inflamaţiei de la nivelul încheieturii genunchiului se recomandă decoctul din coajă de salcie. Acesta se poate utiliza atât intern, cât şi extern. Se beau zilnic câte 3-4 căni de decoct şi, de asemenea, se pot face băi cu acest decoct, pentru ameliorarea durerilor din timpul crizelor.

- Coacăzul, lemnul dulce şi creţuşca pot fi utilizate ca tratament adjuvant datorita efectelor antiinflamatorii şi de calmare a durerilor. Se infuzează 1-2 linguriţe de frunze uscate din oricare aceste plante în 250 ml de apă fiartă timp de 15 min. Se beau 2 căni pe zi, înainte de masă.

- Se pun la macerat într-un borcan de 3-5 litri 1 kg de ceapă roşie dată pe răzătoarea mică în 2 litri de alcool sau ţuică peste 40 grade. Se leagă borcanul cu un celofan. Se amestecă de 3 ori pe zi cu o lingură de lemn. După 30 zile se strecoară şi se pune în sticle bine închise. Se pun apoi comprese pe genunchi cu vată îmbibată în acest preparat.

- Rădăcina de hrean - se rade rădăcină de hrean şi se amestecă cu făină, obţinându-se o pastă care se aplică local cu efecte destul de bune.

- Boabele de tuia - se iau boabe de tuia (un arbore ornamental din familia bradului, care creşte în parcuri şi face fructe verzi şi rotunde cornoase şi bombate, cu miros puternic de răşină) şi se umple cu ele o jumătate de sticlă. Peste acestea se va pune sare grunjoasă şi spirt medicinal până se umple sticla. Amestecul se păstrează la loc întunecos şi rece timp de 4 săptămâni, agitându-se zilnic. Se formează o soluţie consistentă, care se aplică pe genunchi sub formă de comprese în fiecare dimineaţă şi seară, cel puţin 2 ore, până se termină sticla. Se face o pauză de 1 săptămână, apoi se repetă reţeta. Rezultatele sunt spectaculoase.

- Ceaiul de urzică - câte 3-4 căni pe zi perioade mai lungi de timp.

- Pentru a nu folosi antibiotice, cei care nu sunt alergici la propolis vor folosi tinctură de propolis 30%. Se vor lua câte 2 picături la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi. Se pun pe un miez de pâine, se mestecă bine şi se înghit. Se pot lua perioade lungi de timp, fără nici un efect negativ pentru organism.

- Ceaiul de coajă de salvie este şi el indicat pentru că ajută pentru calmarea durerilor, în special la femeile peste vârsta de 45 de ani. Se pot consuma 2-3 ceaiuri zilnic a câte o cană. Tot la aceste femei este indicat să consume zilnic soia sau alte produse care conţin estrogen (seminţe de mărar, lemn dulce, soia, muguri de zmeur, etc).

- Se face o tinctură din 3 ardei iuţi care se mărunţesc şi se pun la 500 ml ţuică tare (peste 40 grade). Se ţin timp de 15 zile agitând des. Cu un tampon de vată îmbibat în această soluţie se ung genunchii, de 3 ori pe zi, timp de o săptămână.

- Dieta: nu se consumă mezeluri, conserve, ciorbe sau supă de carne, lapte dulce şi smântână. Se evită carnea, iar în nici un caz nu se vor mai consuma afumături şi ulei prăjit. Se va exclude de asemenea din alimentaţie zahărul, înlocuindu-se cu miere.

Artroza mâinii

   Afecţiunea se localizează mai ales la police (degetul mare), pe articulaţiile metacarpiene.

   Tratament in artroza mainii:

- Cazurile mai uşore se pot trata naturist cu împachetări ca la celelalte afecţiuni şi de asemenea ungeri cu uleiuri din plante medicinale. Împachetările cu varză crudă sau cu argilă înmuiată cu ceai cald din brusture este foarte utilă pentru refacerea articulaţiei afectate. De asemenea se mai fac băi cu coajă de salcie şi frunze de nuc.

- Se va căuta să se facă mişcare cu mâna în măsura posibilităţii. Se va menţine cât mai mult posibil membrul afectat la căldură şi se fereşte de frig.

Tratamentul in artroza sacro-iliacă dureroasă

- Se recomandă repaus în decubit dorsal (întins şi culcat) cu genunchii flectaţi timp de 4-6 săptămâni.

- Se va evita ridicarea greutăţilor chiar după trecerea fazei acute.

- De asemenea se vor evita profesii care necesită ca perioade de timp lungi să se stea într-o singură poziţie sau în diferite poziţii incomode: zugravi, frizeri, chelneri, etc. Nu se conduc vehicule pe distanţe lungi nici după ameliorarea simptomelor.

- Se administrează bolnavului vitamine, în special vitaminele B1 şi C.

- Băile cu frunze de nuc sunt foarte utile în acest caz şi dau rapid rezultate deosebit de bune. Se pot folosi de asemenea frunzele de frasin.

- Ceai contra durerilor: iată un ceai combinat din mai multe plante medicinale care este foarte util consumat intern. Se va lua coada calului, coada şoricelului, salcie (în cantitate dublă), salvie, păpădie, ienupăr şi urzică. Se face un amestec din aceste plante şi se vor pune 2 linguriţe de amestec la 250 ml apă. Se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară şi se vor putea consuma 2-3 căni pe zi, în tratamente de lungă durată. Ceaiul este foarte bine să fie consumat cu 15 minute înainte de mesele principale şi, dacă nu aveţi diabet, se va îndulci cu miere polifloră după gust.

Coxartroza

   Coxartroza se manifestă prin dureri în jurul articulaţiei şoldului care se întind de-a lungul coapsei sau la nivelul regiunii interne a genunchiului. Alteori bolnavul are dureri la nivelul muşchilor fesieri.
   Concomitent cu durerile descrise mai sus bolnavul observă dificultăţi la mers, la urcatul scărilor sau la mişcări care implică articulaţia şoldului. Un semn distinct al bolnavului cu coxartroză este că acesta îşi trage după el piciorul bolnav. Un alt semn se observă în momentul încălţării, bolnavul flexând puternic genunchiul.

   La aceste simptome se adaugă înţepenirea (numită în termeni medicali redoare) articulaţiei mai ales dimineaţa. 

Tratament igienico-dietetic in coxartroza:

   In primul rând se va căuta să se ajungă la o greutate cât mai aproape de normal în funcţie de înălţime. Se respectă apoi un regim alimentar vegetarian sau chiar nu se mănâncă nimic gătit cu foc. Aceasta înseamnă să renunţaţi la carne, ouă, unt, lapte, brânză, sare, alcool, cafea, conserve, conservanţi, aditivi alimentari şi tutun.

   Se pot consuma orice alimente vegetale, sucuri de legume proaspete (nu cele din comerţ), cereale crude (orz, ovăz, grâu, secară) încolţite în orice cantitate, legume şi fructe nepregătite (crude, doar eventual curăţate şi rase).

Tratamente naturiste in coxartroza:

- Se pot aplica băi cu lujere de roşii (pătlăgele roşii), împachetări cu parafină sau cu nămol.

- Se pot face băi generale cu mişcări în apă. Puneţi în apa de baie făină de muştar. Se va pune un săculeţ cu 250 ml făină la cadă, apoi se agită săculeţul în apă. Se stă la 36 ° timp de 20-30 minute.

- Băile cu macerat de bujori dau rezultate foarte bune. Bujorii proaspăt culeşi (este bine să fie recoltaţi toamna) se spală, se rad şi se pun apoi într-o sticlă sau borcan (cu capac ermetic) până la jumătate. Se umple apoi sticla sau borcanul cu alcool de 40 grade. Se vor lăsa timp de 15 zile la temperatura camerei, agitând des pentru omogenizare. Se strecoară, obţinându-se astfel o tinctură. Cu această tinctură se vor masa locurile afectate de 2 ori pe zi. Este bine să se facă băi în care se pune la o cadă 6-7 linguri din această tinctură. Băile trebuie făcute la temperatura corpului şi se stă în cadă minimum 30 minute.

- Intern se poate consuma ceai de măghiran, rozmarin sau creţişoară, zilnic câte 2-3 căni de ceai. La fiecare ceai este bine să se adauge şi o linguriţă de flori de coada şoricelului. În cazul durerilor mai mari este bine să se renunţe la aspirină şi alte medicamente şi să se facă ceai de coajă de salcie sau troscoţel.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
 • Paducelul stimuleaza functionarea inimii

  Paducelul stimuleaza functionarea inimii

 • Polipii nazali

  Polipii nazali

 • Drojdia de bere te apara de boli

  Drojdia de bere te apara de boli

 • Bolile respiratorii si remediile ayurvedice

  Bolile respiratorii si remediile ayurvedice

 • Bronsiectazia. Dilatarea inflamatorie a bronhiilor si accesele de tuse matinala

  Bronsiectazia. Dilatarea inflamatorie a bronhiilor si accesele de tuse matinala

 • Medicina integrata, o metoda revolutionara de vindecare

  Medicina integrata, o metoda revolutionara de vindecare

 • Efectele apei PiMag asupra sanatatii umane

  Efectele apei PiMag asupra sanatatii umane

 • Stresul si insomniile tratate naturist

  Stresul si insomniile tratate naturist

 • Acizii grasi omega-3 - grasimile bune de care avem nevoie

  Acizii grasi omega-3 - grasimile bune de care avem nevoie

>
www.gandeste-pozitiv.ro/
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.sfm.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Vopsea de par Colour and Care Chocolate Brown 5.35

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Vopsea de par Colour and Care Auburn 4.56

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Vopsea de par Colour and Care Black 1

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Vopsea de par Colour and Care Dark Blond 6

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Vopsea de par Colour and Care Dark Brown 3

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Vopsea de par Colour and Care Dark Copper Brown 3.44

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de