Categorii
Esti pe: Home » Bebelusul tau doarme bine? Afla secretele unui somn linistit!
Bebelusul tau doarme bine? Afla secretele unui somn linistit!
Articol publicat în
Revista: Nr. 13, Anul II, Noiembrie 2007
Pagina: 26

   Ştiaţi că bebeluşii până la vârsta de 9 luni au somnul întrerupt deoarece ei au nevoie ca din 3 în 3 ore să fie hrăniţi? Tocmai de aceea această perioadă este una specială, atât în viaţa micuţului, cât şi în cea a părinţilor. Din acest motiv dv. ca părinţi trebuie să daţi o foarte mare atenţie modului în care copilul se obişnuieşte să doarmă.

   Dacă în primele luni va trebui să vă faceţi dv. programul după cel al copilului, treptat acesta va trebui să fie învăţat să accepte mai mult programul dv. Modul atent în care îl veţi pregăti pe copil pentru somn, mai ales începând cu jumătatea primului an, vă va ajuta să evitaţi problemele mai târziu. Atenţie: după 9 luni s-ar putea ca cel mic să nu accepte să mai plecaţi de lângă el când adoarme sau s-ar putea să se obişnuiască să se trezească noaptea. De accea este foarte important ca încă din primele 6 luni de viaţă să vă obişnuiţi micuţul(a) să doarmă şi în timpul zilei pentru a evita oboseala şi iritarea.

Hăinuţele pentru dormit

   În primele luni este indicat ca bebeluşul să doarmă într-un coşuleţ, asta până când va deveni destul de mare şi nu va mai încăpea decât într-un pătuţ. Folosirea coşuleţului este foarte practică pentru că aşa puteţi purta copilul cu dv. dintr-o camera în alta. Astfel el se va simţi mai în siguranţă când doarme, simţindu-vă aproape. Coşuleţul este recomandat să fie folosit doar pentru somnul de zi, pentru somnul de noapte fiind mai bine să folosiţi pătuţul.

   În ceea ce priveşte accesoriile pentru somn, este bine să folosiţi cearşafuri din bumbac şi păturici poroase care pot fi uşor puse sau scoase astfel ca bebeluşului să nu îi fie nici prea cald, nici prea frig. Introduceţi capetele cearşafului şi ale păturicii cu care înveliţi copilul sub saltea, asfel încât să ajungă la jumătatea pătuţului.

Somnul din timpul zilei şi din timpul nopţii. Delimitaţi ziua şi noaptea.

   Încă de când este mic este bine să îl învăţaţi pe bebeluş care este diferenţa între somnul de zi şi cel de noapte. Ziua culcaţi-l în coşuleţ sau în cărucior, iar noaptea în pătuţ.

   Ziua, dacă se trezeşte din somn şi începe să plângă ridicaţi-l şi încercaţi să îi organizaţi o activitate, astfel încât el să se înveţe şi să asocieze ziua cu joaca şi contactul cu persoanele dragi.

   Noaptea ţineţi în cameră întuneric. Atunci când se trezeşte în timpul nopţii şi plânge după mâncare ridicaţi-l, daţi-i să mănânce, dar în linişte, vorbindu-i foarte puţin pentru ca el să înveţe că noaptea nu este o perioadă pentru prea multă socializare sau pentru joacă. Astfel micuţul va învăţa treptat că mesele din timpul nopţii nu sunt prea plăcute, iar progamul lui de somn va deveni tot mai asemănător cu al dv.

Temperatura potrivită

   Riscul de moarte subită printre bebeluşi este ridicat atunci când copilul este infăşat prea strâns sau atunci când este supraîncălzit din cauza febrei. Este important să nu-i fie nici frig. Temperatura ideală pentru camera micuţului(ei) este de 18-21 de grade. Nu sete recomandat să înveliţi copilul până la vârsta de 1 an de zile cu pilota deoarece există riscul să se sufoce. De asemenea nu îl înveliţi cu mai multe păturici dacă nu se simte bine sau dacă are febră şi nu folosiţi pentru a-l încălzi nici sticle cu apă caldă, cu pături electrice sau radiatorul.

Pozitia pentru somn. Asezarea bebelusului în pat.

   Poziţia ideală în care trebuie aşezat bebeluşul pentru somn este cu picioruşele la picioarele pătutului. Fixaţi bine învelitorile sub saltea. Acestea trebuie să-i ajungă până la umeri, ca să nu alunece şi să-i acopere capul. Se recomandă ca poziţia de somn să fie pe spate.

   Bebeluşii îşi reglează temperatura corpului prin pierderea căldurii la nivelul feţei şi al capului. Dacă alunecă sub învelitori astfel încât faţa şi capul să-i fie acoperite, el nu mai poate pierde cu uşurinţă căldura. În plus, cu excepţia unei camere foarte reci, bebeluşii de peste o lună nu ar trebui să poarte căciuliţă când dorm.

Obisnuintele fixe

   De la 6 luni bebeluşilor le plac tabieturile şi rutina. El va fi mai bucuros să meargă la culcare dacă pregătirea pentru somn se desfăşoară aproximativ la fel de fiecare dată. Folosiţi-vă de acest “truc” mai ales când nu sunteţi acasă şi doriţi să îl adormiţi pe copil. Încercaţi să îi respectaţi orele de somn şi să-l pregătiţi de culcare cât mai distractiv pentru a evita plânsetele.

   Începeţi pregătirea pentru somn la fel în fiecare seară. O baie înainte de culcare este ideală, fiind relaxantă pentru cel mic. Dacă nu-i place baia, încercaţi să vă petreceţi 20 de minute cu el în camera sa pentru ca el să înţeleagă că este un loc familiar. Dacă mai are programată o masă daţi-i-o în camera lui. Puneţi-l apoi în pătuţ alături de jucăriile sale preferate. Citiţi-i o poveste în surdină şi cu lumina aproape închisă. Dacă nu stă liniştit înveliţi-l într-o păturică poroasă, dar doar dacă în cameră nu este prea cald. Stingeţi apoi lumina, sărutaţi-l călduros şi ieşiţi din cameră, lăsându-l să adoarmă. Învârtiţi-vă câteva minute în jurul camerei ca să vă asiguraţi că a adomit şi pe urmă plecaţi.

Mesele de somn

   Când va face 6 luni, puiuţul dv. va putea să stea nemâncat până dimineaţă. Cu toate astea el se mai poate trezi în timpul nopţii pentru o masă. Dacă vreţi să-l dezobişnuiţi de acest lucru începeţi treptat să reduceţi mesele, apoi să le opriţi.

   La culcare nu lăsaţi bebeluşul să adoarmă cu biberonul sau cu sânul în gură. El trebuie să se înveţe să adoarmă singur şi să nu aibe nevoie de supt pentru asta. Imediat ce adoarme puneţi copilul în pătuţ. Câteva nopţi la rând daţi-i să mănânce reducând în fiecare seară cantitatea de mâncare. Dacă îl alăptaţi lăsaţi-l pe partenerul dv. să îl culce deoarece, dacă îl culcaţi dv., cel mic simte mirosul de lapte şi va dori să mănânce în continuare sau atenţia lui nu va fi îndreptată către somn.

Trezitul in timpul noptii

   Deseori copilul se trezeşte în timpul nopţii şi începe să plângă. Ce e de făcut? Aşteptaţi câteva minute ca să vedeţi dacă nu a adormit la loc. Dacă continuă să plângă alintaţi-l şi mângâiaţi-l. Staţi cu el câteva minute până se calmează, dar foarte important este să nu-l luaţi în braţe oricât de tare ar plânge. Trebuie să fiţi hotărâtă şi să nu-i cedaţi, oricât de mult vi s-ar rupe sufletul. Dacă după ce plecaţi din cameră copilul plânge din nou strigaţi-l din afara camerei pentru ca el să se liniştească la auzul glasului dv., după care aşteptaţi minim 5 minute până să mergeţi din nou la el. Continuaţi să vă reîntoarceţi la intervale de 5 minute, până readoarme.

Autor: Laura Cojocea, Director Marketing

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
 • Slabeste sanatos cu Slim and healthy

  Slabeste sanatos cu Slim and healthy

 • Miscarea, nutritia si odihna. Cele 3 laturi din Triunghiul Sanatatii

  Miscarea, nutritia si odihna. Cele 3 laturi din Triunghiul Sanatatii

 • Murele combat diareea si regleaza melanina in vitiligo

  Murele combat diareea si regleaza melanina in vitiligo

 • Ginkgo biloba - un remediu puternic pentru o circulatie sanatoasa

  Ginkgo biloba - un remediu puternic pentru o circulatie sanatoasa

 • De ce ne ingrasam? Daca stii raspunsul, poti trata obezitatea!

  De ce ne ingrasam? Daca stii raspunsul, poti trata obezitatea!

 • Mentineti-va silueta cu alimentele usoare de vara

  Mentineti-va silueta cu alimentele usoare de vara

 • Napul in lupta contra cancerului

  Napul in lupta contra cancerului

 • Ulcerul varicos tratat natural. Pot plantele sa vindece ranile picioarelor?

  Ulcerul varicos tratat natural. Pot plantele sa vindece ranile picioarelor?

 • Te ingrijoreaza intarzierile menstruatiei?

  Te ingrijoreaza intarzierile menstruatiei?

>
www.gandeste-pozitiv.ro/
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.sfm.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Livecom tablete

Produs de Star International Med

14
00
LEI

Homeosistemic

Produs de Homeogenezis

Ceai anghinare 50g AdNatura

Produs de AdNatura

2
53
LEI

Pastura Apiland - Painea albinelor

Produs de Apiland

Suc de catina

Produs de Valahia

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de