Categorii
Esti pe: Home » Calcaiele crapate se pot trata mai usor in sezonul cald
Calcaiele crapate se pot trata mai usor in sezonul cald
Articol publicat în
Revista: Nr. 75, Anul VIII, Aprilie 2013
Pagina: 08

   Rareori li se acordă picioarelor toată îngrijirea cuvenită, deşi ele sunt intens solicitate în viaţa cotidiană. La nivel plantar (al tălpilor), cele mai frecvente probleme ale pielii sunt reprezentate de către calozităţi, bătături sau de crăpături. Debutând ca mici fisuri, crăpăturile călcâielor se agravează progresiv, dacă nu luăm măsuri. Ele pot ajunge să fie atât de dureroase încât să stânjenească deplasarea, practic fiecare pas fiind un chin.

   Multe persoane consideră că fisurile călcâielor sunt o faţetă a uscăciunii generale a pielii, care, la rândul său, ar putea fi pricinuită de către o hidratare defectuoasă a organismului. Totuşi, uscăciunea pielii şi călcâiele crăpate apar şi la persoanele care se hidratează excelent.

   Nu trebuie ignorat faptul că fisurile apărute la călcâie şi îngroşarea tegumentelor aceleiaşi zone se agravează în cele mai multe cazuri în anotimpul rece şi că, totodată, apar ameliorări în sezonul cald. Explicaţia este că îngroşarea stratului de celule moarte din zona călcâielor, a suprafeţei plantare şi a degetelor de la picioare este legată de faptul că în sezonul rece transpiraţia de la nivelul picioarelor se diminuează sesizabil. Iar acest fapt determină o desprindere mai dificilă a straturilor superioare de piele, constituite din celule moarte şi, totodată, o uscăciune pronunţată a pielii, cu scăderea elasticităţii sale.

Calcaiele crapate - factori favorizanţi

   Există două tipuri de factori ce determină apariţia crăpăturilor călcâielor: obiceiurile personale şi specificul organismului respectiv (cel care dă predispoziţia la probleme generate de pielea uscată).

   În categoria obiceiurilor greşite care au drept consecinţă o piele uscată, prea puţin elastică, predispusă la ridare şi fisuri, intră o dietă cotidiană incapabilă să ofere nutrienţii necesari. Deficitul de vitamine A, B, D, E, de minerale precum zincul, deficitul unor aminoacizi esenţiali şi lipsa acizilor graşi esenţiali (mai ales de grăsimi de tip omega-3) vor conduce la probleme cutanate. Aceste lipsuri nutriţionale ne mai predispun şi la infecţii fungice ale pielii.

   Circulaţia deficitară la nivel plantar este asociată adesea cu sedentarismul şi provoacă încetinirea metabolismului ţesuturilor respective. Crăpăturile călcâielor apar foarte rar la copii şi tineri, în vreme ce la vârstnici ele vatămă circa 1 din 3 persoane.

   Odată cu trecerea anilor pielea are nevoie de îngrijiri suplimentare. O bună igienă locală, cu băi calde în fiecare seară şi cu folosirea periodică a unor substanţe abrazive (piatră ponce), în vederea înlăturării pielii moarte, poate preveni apariţia fisurilor. Dar ce să facem dacă problema deja s-a instaurat, iar crăpăturile din talpă ne stânjenesc la mers, provocându-ne dureri ori s-au adâncit în aşa măsură încât ne provoacă sângerări?

Cum să scăpăm de călcâiele crăpate? Tratamente naturiste de folos

   Problema nu trebuie lăsată să se agraveze, altfel neplăcerile vor fi mai greu de eliminat. Remediile de aplicabilitate locală vizează hidratarea, eliminarea stratului gros de piele moartă şi sporirea flexibilităţii pielii. În primul rând trebuie făcută exfolierea călcâielor, frecându-le cu o piatră ponce atât cât este necesar, însă evitând apariţia unor noi leziuni. După ce s-a făcut această operaţiune vom urma tratamente de durată, orientate către prevenirea reapariţiei neplăcerilor. Iar acest lucru poate fi realizat cu produse existente în orice gospodărie.

   Smântâna sau uleiul vegetal, aplicate pe zona cu fisuri, ajută pielea să îşi păstreze nivelul de hidratare şi să redevină mai elastică, mai puţin predispusă la fisurare. Se aplică în fiecare seară şi se lasă până dimineaţa. Se repetă zilnic.

   Rădăcinile de praz se fierb, apoi se zdrobesc şi se aplică local, sub formă de cataplasmă. Pe deasupra luăm o pereche de şosete. Remediul are un efect de înmuiere asupra pielii îngroşate, care, ulterior, poate fi exfoliată mai uşor.

   Foile de varză strivite se aplică local şi se ţin pe toată durata nopţii. Ele contribuie la vindecarea pielii lezate. În acelaşi mod se pot folosi şi frunzele de pătlagină zdrobite (cu efect cicatrizant, emolient). Pentru o eficienţă şi mai mare a tratamentului şi pentru a beneficia şi de un efect hidratant, înainte de aplicarea frunzelor de pătlagină sau după caz a foilor de varză, vom unge călcâiele cu ulei de floarea-soarelui.

   Mierea de albine se aplică pe călcâiele afectate, având un efect emolient, antiinflamator dar şi antibacterian. Acest miraculos produs al stupului a fost folosit încă din antichitatea îndepărtată, aşa cum atestă papirusurile egiptene. Cercetările moderne au arătat că mierea scurtează apreciabil durata de vindecare a leziunilor cutanate.

   Sucul de cartofi (150 ml) va fi amestecat cu 1-2 linguri de zahăr. Se ia o bucată de pânză curată şi se îmbibă în acest amestec. Apoi pânza va fi aplicată pe zona cu piele uscată, devitalizată şi lăsată peste noapte. Procedeul se repetă de 2-3 ori pe săptămână.

Autor: Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Alte articole...

<
 • Lampa electrica cu cristale de sare elimina radiatiile, tulburarile de somn si de concentrare

  Lampa electrica cu cristale de sare elimina radiatiile, tulburarile de somn si de concentrare

 • Bioritmul si longevitatea verde

  Bioritmul si longevitatea verde

 • Tratamente naturiste in stomatita candidozica

  Tratamente naturiste in stomatita candidozica

 • Supliform - dusmanul celulitei

  Supliform - dusmanul celulitei

 • Slabeste fara dieta cu Ultimate Acai

  Slabeste fara dieta cu Ultimate Acai

 • Saschiul scade tensiunea si reduce frecventa batailor inimii

  Saschiul scade tensiunea si reduce frecventa batailor inimii

 • Plantele si alimentele care previn pierderea memoriei

  Plantele si alimentele care previn pierderea memoriei

 • Radiatiile primejdioase si tumorile cerebrale

  Radiatiile primejdioase si tumorile cerebrale

 • Bradicardia - frecventa redusa a batailor inimii

  Bradicardia - frecventa redusa a batailor inimii

>
www.gandeste-pozitiv.ro/
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.sfm.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Ceai merisor 50g AdNatura

Produs de AdNatura

3
50
LEI

Ulei esential de chimen dulce

Produs de Styx naturcosmetic

Ulei esential de cajeput

Produs de Styx naturcosmetic

Ulei esential de lemongrass

Produs de Styx naturcosmetic

Ulei esential de chiparos

Produs de Styx naturcosmetic

Ulei esential de cimbru

Produs de Styx naturcosmetic

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de