Categorii
Esti pe: Home » Calcaiele crapate se pot trata mai usor in sezonul cald
Calcaiele crapate se pot trata mai usor in sezonul cald
Articol publicat în
Revista: Nr. 75, Anul VIII, Aprilie 2013
Pagina: 08

   Rareori li se acordă picioarelor toată îngrijirea cuvenită, deşi ele sunt intens solicitate în viaţa cotidiană. La nivel plantar (al tălpilor), cele mai frecvente probleme ale pielii sunt reprezentate de către calozităţi, bătături sau de crăpături. Debutând ca mici fisuri, crăpăturile călcâielor se agravează progresiv, dacă nu luăm măsuri. Ele pot ajunge să fie atât de dureroase încât să stânjenească deplasarea, practic fiecare pas fiind un chin.

   Multe persoane consideră că fisurile călcâielor sunt o faţetă a uscăciunii generale a pielii, care, la rândul său, ar putea fi pricinuită de către o hidratare defectuoasă a organismului. Totuşi, uscăciunea pielii şi călcâiele crăpate apar şi la persoanele care se hidratează excelent.

   Nu trebuie ignorat faptul că fisurile apărute la călcâie şi îngroşarea tegumentelor aceleiaşi zone se agravează în cele mai multe cazuri în anotimpul rece şi că, totodată, apar ameliorări în sezonul cald. Explicaţia este că îngroşarea stratului de celule moarte din zona călcâielor, a suprafeţei plantare şi a degetelor de la picioare este legată de faptul că în sezonul rece transpiraţia de la nivelul picioarelor se diminuează sesizabil. Iar acest fapt determină o desprindere mai dificilă a straturilor superioare de piele, constituite din celule moarte şi, totodată, o uscăciune pronunţată a pielii, cu scăderea elasticităţii sale.

Calcaiele crapate - factori favorizanţi

   Există două tipuri de factori ce determină apariţia crăpăturilor călcâielor: obiceiurile personale şi specificul organismului respectiv (cel care dă predispoziţia la probleme generate de pielea uscată).

   În categoria obiceiurilor greşite care au drept consecinţă o piele uscată, prea puţin elastică, predispusă la ridare şi fisuri, intră o dietă cotidiană incapabilă să ofere nutrienţii necesari. Deficitul de vitamine A, B, D, E, de minerale precum zincul, deficitul unor aminoacizi esenţiali şi lipsa acizilor graşi esenţiali (mai ales de grăsimi de tip omega-3) vor conduce la probleme cutanate. Aceste lipsuri nutriţionale ne mai predispun şi la infecţii fungice ale pielii.

   Circulaţia deficitară la nivel plantar este asociată adesea cu sedentarismul şi provoacă încetinirea metabolismului ţesuturilor respective. Crăpăturile călcâielor apar foarte rar la copii şi tineri, în vreme ce la vârstnici ele vatămă circa 1 din 3 persoane.

   Odată cu trecerea anilor pielea are nevoie de îngrijiri suplimentare. O bună igienă locală, cu băi calde în fiecare seară şi cu folosirea periodică a unor substanţe abrazive (piatră ponce), în vederea înlăturării pielii moarte, poate preveni apariţia fisurilor. Dar ce să facem dacă problema deja s-a instaurat, iar crăpăturile din talpă ne stânjenesc la mers, provocându-ne dureri ori s-au adâncit în aşa măsură încât ne provoacă sângerări?

Cum să scăpăm de călcâiele crăpate? Tratamente naturiste de folos

   Problema nu trebuie lăsată să se agraveze, altfel neplăcerile vor fi mai greu de eliminat. Remediile de aplicabilitate locală vizează hidratarea, eliminarea stratului gros de piele moartă şi sporirea flexibilităţii pielii. În primul rând trebuie făcută exfolierea călcâielor, frecându-le cu o piatră ponce atât cât este necesar, însă evitând apariţia unor noi leziuni. După ce s-a făcut această operaţiune vom urma tratamente de durată, orientate către prevenirea reapariţiei neplăcerilor. Iar acest lucru poate fi realizat cu produse existente în orice gospodărie.

   Smântâna sau uleiul vegetal, aplicate pe zona cu fisuri, ajută pielea să îşi păstreze nivelul de hidratare şi să redevină mai elastică, mai puţin predispusă la fisurare. Se aplică în fiecare seară şi se lasă până dimineaţa. Se repetă zilnic.

   Rădăcinile de praz se fierb, apoi se zdrobesc şi se aplică local, sub formă de cataplasmă. Pe deasupra luăm o pereche de şosete. Remediul are un efect de înmuiere asupra pielii îngroşate, care, ulterior, poate fi exfoliată mai uşor.

   Foile de varză strivite se aplică local şi se ţin pe toată durata nopţii. Ele contribuie la vindecarea pielii lezate. În acelaşi mod se pot folosi şi frunzele de pătlagină zdrobite (cu efect cicatrizant, emolient). Pentru o eficienţă şi mai mare a tratamentului şi pentru a beneficia şi de un efect hidratant, înainte de aplicarea frunzelor de pătlagină sau după caz a foilor de varză, vom unge călcâiele cu ulei de floarea-soarelui.

   Mierea de albine se aplică pe călcâiele afectate, având un efect emolient, antiinflamator dar şi antibacterian. Acest miraculos produs al stupului a fost folosit încă din antichitatea îndepărtată, aşa cum atestă papirusurile egiptene. Cercetările moderne au arătat că mierea scurtează apreciabil durata de vindecare a leziunilor cutanate.

   Sucul de cartofi (150 ml) va fi amestecat cu 1-2 linguri de zahăr. Se ia o bucată de pânză curată şi se îmbibă în acest amestec. Apoi pânza va fi aplicată pe zona cu piele uscată, devitalizată şi lăsată peste noapte. Procedeul se repetă de 2-3 ori pe săptămână.

Autor: Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Alte articole...

<
 • Pitiriazisul - pielea cu aspect solzos

  Pitiriazisul - pielea cu aspect solzos

 • Pofta de fructe in plina iarna... Binefacerile citricelor

  Pofta de fructe in plina iarna... Binefacerile citricelor

 • Cum ne revenim dupa sarbatori

  Cum ne revenim dupa sarbatori

 • Rectocolita ulcerohemoragica - alimentatie si tratamente naturiste care combat diareea purulenta si inflamatia

  Rectocolita ulcerohemoragica - alimentatie si tratamente naturiste care combat diareea purulenta si inflamatia

 • Cerentelul - tratament naturist dezinfectant si antidiareic

  Cerentelul - tratament naturist dezinfectant si antidiareic

 • Hemoragiile uterine disfunctionale

  Hemoragiile uterine disfunctionale

 • Ruscuta - un inlocuitor al tratamentului cu digitalice

  Ruscuta - un inlocuitor al tratamentului cu digitalice

 • Cancerul de col uterin poate fi prevenit printr-un test contra virusului Papilloma

  Cancerul de col uterin poate fi prevenit printr-un test contra virusului Papilloma

 • Simptomele gastritei se agraveaza primavara

  Simptomele gastritei se agraveaza primavara

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Papaya Mud Pack

Produs de Star International Med

18
00
LEI

Gomaj piatra de alaun - floare de portocal 280g

Produs de Charme d`Orient

126
00
LEI

Ulei esential portocale

Produs de Sapun natural

35
00
LEI

Suc ecologic Mic Dejun Biotta

Produs de Biotta

15
43
LEI

Suc ecologic Vita 7 Biotta

Produs de Biotta

16
75
LEI

Larogrip Frectie Baby

Produs de Laropharm

9
50
LEI

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de