Categorii
Esti pe: Home » Ce rau ne face alcoolul pe timpul verii
Ce rau ne face alcoolul pe timpul verii
Articol publicat în
Revista: Nr. 79, Anul VIII
Pagina: 23

   Vremea caldă şi perioada de vacanţă constituie o invitaţie de a te simţi liber şi a lăsa deoparte constrângerile şi monotonia! Oricât de mult ai vrea să valorifici această libertate, de care nu te poţi bucura în fiecare zi a anului, ar fi bine să acţionezi întotdeauna cu discernământ şi să îţi păstrezi necontenit un autocontrol suficient, astfel încât să eviţi necazurile.

   Printre produsele care în mod tipic sunt consumate într-o cantitate mai mare atunci când ne aflăm în concediu se numără şi alcoolul. Studenţi sau pensionari, bărbaţi şi femei, aproape toţi suntem ispitiţi a consuma o picătură de alcool în plus atunci când ne aflăm în compania prietenilor iar atmosfera este una propice. Însă indivizii care cunosc deja beneficiile chibzuinţei, învăţate din experienţele altora ori deprinse pe propria piele, ştiu când să spună “Stop!” Sunt destule momente şi circumstanţe exterioare când, realamente, abstinenţa ori cumpătarea ne pot salva sănătatea sau chiar viaţa. Consumul de alcool poate avea consecinţe dezastruoase la un moment nepotrivit. Să ne gândim doar la combinaţia dintre băuturile spirtoase şi vremea toridă pentru un bolnav cu hipertensiune ori la primejdia în care se află un pacient ce bea alcool după ce a luat somnifere. Vom insista, acum, asupra efectelor pe care le poate determina consumul de alcool pe vreme toridă dar şi în general.

Căldură + alcool = boală!

   Persoanele ce lucrează şi trăiesc într-un mediu extrem de cald ar trebui să evite consumul de alcool! Nu întâmplător unele religii apărute în Orientul Mijlociu (islamul) interzic adepţilor consumul de alcool. Europenii ce au lucrat multă vreme în zone tropicale ori subtropicale şi care nu erau prea reţinuţi la consumul de băuturi alcoolice concentrate au avut în foarte multe cazuri de-a face cu bolile de inimă, renale sau hepatice, fiind caracterizaţi de o longevitate sub medie.

   Consumul de alcool produce deshidratare, creşterea presiunii sângelui şi o stare psihică alterată. Aceasta din urmă contribuie la producerea de accidentări şi angrenează individul în situaţii conflictuale. Alcoolul diminuează capacitatea de adaptare a corpului la temperaturi ridicate şi determină o diureză accentuată, scăzând nivelul de hidratare.

   În combinaţie cu umiditatea sporită a aerului, vremea excesiv de caldă produce supraîncălzire. Transpiraţia va fi şi ea excesivă, atrăgând o deshidratare avansată care face sângele mai vâscos. Circulaţia dificilă pricinuieşte formarea de cheaguri. Dacă, pe de altă parte, arterele individului în cauză sunt îngustate şi rigidizate din pricina plăcilor ateromatoase, se ajunge uşor la embolii sau infarct de miocard.

   Insolaţia, accidentele vasculare cerebrale ori congestia cerebrală apar cu mult mai lesne la indivizii care au făcut abuz de alcool. Berea nu este un companion dezirabil pe plajă şi cu atât mai puţin în drumeţiile montane, unde, străbătând lesne aerul rarefiat, razele soarelui ne lovesc cu şi mai multă putere în creştet.

   Alcoolul diminuează discernământul şi creşte tendinţa de supraevaluare de sine ori de subevaluare a riscurilor. Este total neindicat ca, după ce am consumat câteva pahare sau cutii de bere, să conducem vreun vehicul de agrement (motocicletă, ATV, ambarcaţiune cu motor ori cu vele), să escaladăm pantele abrupte ale muntelui ori să ne avântăm printre valurile ce ne pot curma prematur dorinţa de aventură. Alcoolul, oricând şi oriunde, încetineşte reflexele şi diminuează puterea de judecată!

O statistică prezentată de “Time Magazine” arată că peste 40% din cantitatea de bere vândută în SUA este achiziţionată în sezonul estival. Foarte probabil o statistică efectuată pe plaiurile mioritice ar fi similară ca rezultat.

Paharul mereu plin invită bolile de inimă şi obezitatea!

   Uneori, consumul de alcool combinat cu climatul excesiv de cald poate pricinui plapitaţii şi, la unele persoane, o reducere bruscă şi riscantă a glicemiei.

   Pe termen lung, consumul de alcool, deşi determină o reducere a apetitului alimentar, pricinuieşte o creştere în greutate. Explicaţia este că băuturile alcoolice conţin calorii din belşug, favorizând îngrăşarea. Cu peste 45 calorii la 100 ml pentru bere (cine bea doar 100 ml?!), 72 de calorii la 100 ml pentru vinul alb şi 100 pentru cel dulce, cu peste 210 calorii în cazul coniacului, ginului, whiskey-ului, romului şi vodcăi, nu mai miră pe nimeni faptul că mulţi băutori înveteraţi sunt şi supraponderali!

   O absorbţie deficitară a unor micronutrienţi, precum şi carenţele vitaminice (grupul B) sunt destul de obişnuite la alcoolici. Nu consuma niciodată alcool pe nemâncate, fiindcă acesta va fi absorbit mult mai rapid în fluidul sangvin, de unde va ajunge la sistemul nervos, determinând simptomele binecunoscute şi deloc aducătoare de stimă pentru cel ce n-a ştiut când să se oprească! Dacă a fost depăşită măsura în consumul de alcool, trebuie să fim cu băgare de seamă şi în perioada imediat următoare, întrucât eliminarea sa completă poate necesita şi 48 de ore.

   Alcoolismul cronic lasă în urmă efecte ireversibile precum distrugerea ţesutului hepatic, cancerul de esofag ori scăderea randamentului mental. Într-o măsură chiar mai mare decât producerea unor vătămări hepatice, abuzul de alcool determină îmbolnăvirea muşchiului inimii şi a sistemului circulator. Şi cum climatul canicular induce în primul rând probleme cardiovasculare, este clar că ar trebui să ocolim ocaziile de consum al băuturilor alcoolice în această perioadă!

Autor: Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Alte articole...

<
 • Oliguria - remedii pentru stimularea diurezei

  Oliguria - remedii pentru stimularea diurezei

 • Afectiunile parului si a scalpului care conduc la alopecie

  Afectiunile parului si a scalpului care conduc la alopecie

 • Incontinenta urinara influentata de dieta

  Incontinenta urinara influentata de dieta

 • Longevitatea vegetarienilor, fictiune sau realitate?

  Longevitatea vegetarienilor, fictiune sau realitate?

 • Soia si uleiul de soia, doi strajeri devotati ai sanatatii tale

  Soia si uleiul de soia, doi strajeri devotati ai sanatatii tale

 • Ulmul de camp combate diareea si vindeca ranile

  Ulmul de camp combate diareea si vindeca ranile

 • Invinge insomnia cu tratamente naturiste... fara somnifere!

  Invinge insomnia cu tratamente naturiste... fara somnifere!

 • Hipertensiunea arteriala reglata cu produse naturiste

  Hipertensiunea arteriala reglata cu produse naturiste

 • Tratamente naturiste pentru scaderea colesterolului

  Tratamente naturiste pentru scaderea colesterolului

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Homeoemotional

Produs de Homeogenezis

Homeosistemic

Produs de Homeogenezis

Homeoalcosol

Produs de Homeogenezis

Homeocardiovas

Produs de Homeogenezis

Homeocert

Produs de Homeogenezis

Homeocom

Produs de Homeogenezis

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de