Categorii
Esti pe: Home » Colesterolul ridicat - un semnal de alarma... de neignorat!
Colesterolul ridicat - un semnal de alarma... de neignorat!
Articol publicat în
Revista: Nr. 76, Anul VIII
Pagina: 28

   Colesterolul este o parte esenţială din structura oricărei celule şi este necesar pentru o bună funcţionare a creierului şi a nervilor! Tot colesterolul stă şi la baza fabricării hormonilor sexuali. El este produs de către ficat şi, după accea, este transportat prin intermediul fluxului sangvin în toate locurile unde este necesară prezenţa sa.

   Există două tipuri de colesterol, clasificate după efectele pe care le determină în organism, respectiv la nivelul vaselor de sânge: unul „bun” (HDL) şi altul „rău” (LDL). Lipoproteinele de densitate mică (LDL) sunt principalele purtătoare de colesterol în fluxul sangvin şi cele cărora li se datorează depozitele de colesterol dezvoltate în timp la nivel de artere. Lipoproteinele de densitate mare (HDL) sunt considerate drept un „colesterol bun” pentru că evacuează colesterolul care nu este necesar din celule, transportându-l înapoi în ficat, unde se descompune şi este eliminat din organism.

   Este importantă proporţia celor 2 tipuri de colesterol. Dacă există prea mult LDL sau nu există suficient HDL care să-şi îndeplinească sarcina, se pot forma plăci care îngroaşă pereţii vasculari şi ulterior îngustează şi chiar astupă vasele de sânge. Acest proces patologic conduce la angină pectorală, ateroscleroză şi chiar la infarct miocardic sau la accidente vasculare cerebrale.

Nu doar dieta este vinovată!

   Colesterolul rău prezent în exces constituie un duşman perfid al sănătăţii tale, fiind legat de boli ca Alzheimer, afecţiuni cardiovasculare, probleme circulatorii, hipertensiune, impotenţă pe fond organic şi altele.

   Foarte important este să se facă distincţia între colesterolul seric (prezent în sânge) şi colesterolul alimentar (provenit din dietă, mai precis din produsele de origine animală). Când consumaţi alimente bogate în colesterol, colesterolul seric poate creşte. Dar, atenţie! Puteţi avea valori ridicate ale colesterolului seric chiar dacă nu aţi consumat niciodată alimente care conţin colesterol alimentar, pentru că organismul produce propriul său colesterol.

   Nivelul colesterolului este mult influenţat de dietă, dar depinde, într-o foarte mare măsură, şi de bagajul genetic al fiecărei persoane. Dislipidemia este o afecţiune caracterizată prin prelucrarea defectuoasă a grăsimilor din sânge, fapt lesne de pus în evidenţă prin modificarea valorilor observabile la analizele de laborator. Este o boală complexă având atât cauze genetice, cât şi dobândite, mai exact provocate de un stil de viaţă nesănătos (sedentarism, stres, consum de alcool, fumat, alimentaţie cu exces de grăsimi sau dulciuri) sau existenţa cumulată a unor afecţiuni ce predispun la dislipidemii: obezitatea, diabetul zaharat, hipotiroidismul, sindromul nefrotic, bolile hepatice.

Usturoiul şi uleiul de peşte în lupta contra colesterolului!

   Usturoiul este benefic vaselor de sânge! Conform unor studii de dată recentă, consumul zilnic al unui căţel de usturoi zdrobit reduce cu 9% nivelul de colesterol, iar datorită uneia dintre componentele sale (metil-allil-trisulfida), ce dilată vasele de sânge, el scade tensiunea arterială. Multă lume nu ştie că banalul usturoi este, de departe, cea mai eficientă plantă anticoagulantă şi, totodată, reprezintă un leac deosebit de important pentru prevenirea atacurilor cerebrale, întrucât are capacitatea de a subţia sângele.

   Administrat împreună cu Ginkgo biloba, usturoiul este eficient pentru tratamentul sindromului Raynaud. Acesta este cauzat de obstrucţia vaselor de sânge de mic diametru, care transportă sângele la nivelul degetelor şi determină o accentuată sensibilitate locală faţă de efectele frigului.

   Pentru persoanele afectate de claudicaţie intermitentă (arterită) se recomandă consumul de usturoi, deoarece el contribuie mult la îmbunătăţirea fluxului sangvin la nivelul membrelor inferioare.

   Marele neajuns al usturoiului este mirosul său pătrunzător, nu atât de neplăcut pentru consumator, cât pentru anturajul său. Dar acest inconvenient poate fi depăşit! Pentru că usturoiul poate fi consumat şi sub formă de capsule. Vă propunem suplimentul alimentar Garlicaps, care se găseşte la farmaciile naturiste. Doza recomandată este de câte o capsulă de 3 ori pe zi, administrată înainte de mesele principale.

   Uleiul de peşte este bogat în acizi graşi, care micşorează valorile trigliceridelor din sânge şi cresc colesterolul benefic. Uleiul de peşte oceanic, supliment alimentar uşor resorbabil, conţine acizi graşi polinesaturaţi esenţiali omega-3. Acest tip de lipide se găseşte din abundeţă în creier (60%) şi fac parte integrantă din membranele celulare (mai ales cele neuronale).

   Acizii graşi omega-3 sunt obţinuţi exclusiv prin aport alimentar. Ei reduc nivelul colesterolului şi trigliceridelor din sânge şi reechilibrează raportul dintre colesterolul rău (LDL) şi colesterolul bun (HDL), scăzând riscul de ateroscleroză. Suplimentele cu ulei de peşte posedă proprietăţi antitrombotice (împiedică formarea cheagurilor de sânge), scad tendinţa de coagulare a sângelui şi îmbunătăţesc circulaţia sangvină.

   Omega 3 - capsule cu ulei de peşte reprezintă un supliment cu un conţinut ridicat de uleiuri din peşte de apă rece (cod şi rechin). Ingerarea uleiurilor sub formă de capsule este la fel de eficientă ca şi administrarea uleiului ca atare. Se recomandă câte o capsulă de 3 ori pe zi, de preferinţă în timpul sau după servirea mesei.

Autor: Dr. Sorina Bonda, Naturland

Redactat de Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Alte articole...

<
 • Ramaneti mereu tineri datorita vitaminei E

  Ramaneti mereu tineri datorita vitaminei E

 • Retinopatia diabetica poata fi prevenita cu tratamente naturiste

  Retinopatia diabetica poata fi prevenita cu tratamente naturiste

 • Lactatia insuficienta. Cum stimulam lactatia cu tratamente naturiste?

  Lactatia insuficienta. Cum stimulam lactatia cu tratamente naturiste?

 • Cea mai complexa schema de tratament naturist in gastrita acuta si gastrita cronica

  Cea mai complexa schema de tratament naturist in gastrita acuta si gastrita cronica

 • Mananca ananas si vei avea o silueta perfecta!

  Mananca ananas si vei avea o silueta perfecta!

 • Previno infectiile la nou-nascuti!

  Previno infectiile la nou-nascuti!

 • Nefrita - infectia si inflamarea rinichilor

  Nefrita - infectia si inflamarea rinichilor

 • Grasimile sanatoase din hrana sporesc fertilitatea barbatului

  Grasimile sanatoase din hrana sporesc fertilitatea barbatului

 • Spondilita anchilozanta

  Spondilita anchilozanta

>
www.gandeste-pozitiv.ro/
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.sfm.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Ceai merisor 50g AdNatura

Produs de AdNatura

3
50
LEI

Ulei esential de chimen dulce

Produs de Styx naturcosmetic

Ulei esential de cajeput

Produs de Styx naturcosmetic

Ulei esential de lemongrass

Produs de Styx naturcosmetic

Ulei esential de chiparos

Produs de Styx naturcosmetic

Ulei esential de cimbru

Produs de Styx naturcosmetic

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de