Categorii
Esti pe: Home » De ce mancarea isi pierde calitatile prin prelucrare?
De ce mancarea isi pierde calitatile prin prelucrare?
Articol publicat în
Revista: Nr. 51, Anul VI, Februarie 2011
Pagina: 23

   Dintre toate celelalte fiinte ale planetei, numai omul consuma hrana procesata termic. Pare doar o anomalie indusa de civilizatie, dar este mai mult de atat. Consumul cu preponderenta al mancarii gatite este cel mai scurt drum catre boala, viata scurta si suferinta.

   Hrana procesata este denaturata si saracita. Ea ea contine molecule pe care sistemul imunitar al corpului nu le recunoaste, ci le percepe ca fiind corpuri straine. Astfel, zi de zi, pe langa eforturile pe care organismul este nevoit sa le depuna pentru neutralizarea substantelor nocive provenite din aerul inspirat, precum si a celor rezultate din activitatile metabolice, el mai este fortat sa se descurce si cu noxele provenite din mancarea necorespunzatoare.

Denaturarea hranei prin prelucrare

   Hrana gatita poate fi caracterizata de mai multe grade de denaturare. Cand spunem ca o hrana este denaturata, ne referim la gradul ei de transformare prin comparatie cu hrana vie, cruda, proaspata si bogata in enzime, vitamine si oligoelemente asimilabile.

   Primul grad al denaturarii hranei este realizat atunci cand folosim procedee mecanice de preparare. Maruntirea, decojirea, tocarea, omogenizarea si macinarea au drept consecinta pierderea unei oarecare cantitati de vitamine. In ciuda acestui fapt, procedeele mecanice de preparare lasa intacte si asimilabile majoritatea vitaminelor, mineralelor si enzimelor, cu conditia consumului imediat al produsului rezultat. Procedeele mecanice predispun fructele, oleaginoasele, legumele si sucurile la o alterare accelerata. De aceea acestea nu se preteaza la o pastrare cu durata mai mare.

   Procedeele traditionale de conservare - in speta murarea - se aplica, dupa cum stim, legumelor, dar si unor fructe necoapte (patlagele, pepeni etc.). Aceste metode de preparare pastreaza intacte o buna parte din vitamine, singurul lor inconvenient fiind continutul ridicat de acid lactic si sare.

   Fierberea intra deja in categoria procedeelor cu potential ridicat de distrugere a vitaminelor si de eliminare a mineralelor. Cel mai mult sunt distruse prin fierbere vitaminele hidrosolubile (vitamina C), pe cand vitaminele liposolubile rezista mai bine. Insa, in cazul fierberii, cel mai grav este ca enzimele sunt distruse in totalitate. Enzimele sunt catalizatori vegetali care inlesnesc absorbtia si digestia macronutrientilor (proteine, lipide, glucide), care necesita la digestie prezenta unor substante ajutatoare (catalizatori) pentru a fi scindate si absorbite. In cazul in care hrana este cruda, bogata in enzime, digestia este inlesnita. Mancarurile tratate termic obliga organismul sa apeleze, pentru mistuire, la rezerva proprie de substante cu rol enzimatic, pe termen lung intervenind epuizarea.

   Prajirea si frigerea sunt mai nocive decat fierberea, deoarece crusta alimentelor astfel preparate este extrem de bogata in produsi organici si anorganici rezultati din procesul de carbonizare care intoxica sangele. Este de evitat orice produs gatit la temperaturi inalte intrucat abunda in substante otravitoare care, atunci cand sunt asimilate, nu pot fi utilizate de organism. In schimb, acestea sunt stocate ca depozite pe vasele de sange, in tesutul adipos, sub forma de calculi renali sau biliari.

   Rafinarea, un proces industrial ce are drept scop separarea unei substante nutritive din produsul integral, are consecinte nocive prin crearea unor alimente extrem de concentrate (precum faina alba sau zaharul), care sunt sarace in vitamine si minerale, dar poseda un indice glicemic crescut, favorizand instaurarea diabetului de tip II.

   Amelioratorii si conservantii sunt chimicale ce, odata introduse impreuna cu hrana zilnica, se acumuleaza prin depasirea posibilitatilor de eliminare ale organismului, inducand intoxicatii grave cu implicatii asupra imunitatii si a rezistentei organismului la procesele de carcinogeneza.

   Carnea, ouale si produsele lactate tratate termic sunt produse nerecomandate deoarece abunda in grasimi nesaturate si hormoni si au un continutul nul in fibre. Carnea este un produs bun doar pentru carnivore. Prin studiul structurii dentare, prin functionarea si forma sistemului digestiv, se observa ca omul este creat sa fie vegetarian. Carnea, chiar daca furnizeaza unii nutrienti, este un aliment daunator. Ea introduce in sistemul energo-informational al biocampului uman energii ale mortii impregnate in produs in momentul sacrificarii animalului.

Hrana ideala pentru om

   Mancarea cea mai indicata pentru om o constituie fructele cat mai proaspete (cel mai bine abia culese), legumele ecologice, oleaginoasele, granele germinate (extrem de bogate in nutrienti) si verdeturile (care contin pigmenti vegetali cu rol antioxidant). Este important ca ponderea alimentelor crude sa fie de cel putin 50% din volumul total al alimentelor ingerate (atentie, nu din numarul de calorii!). Pe timp de boala se vor folosi numai alimente in stare cruda, pana la vindecare, iar in timpul bolilor acute cel mai bine este sa se posteasca, dar numai sub supravegherea medicului curant.

   Hrana vie il apropie pe om de starea sa originara, il armonizeaza si il ajuta sa redobandeasca supletea, rezistenta si robustetea pierduta odata cu tehnologizarea si industrializarea. In acest mod ne putem bucura de binefacerile civilizatiei, ramanand simultan sanatosi asa cum ne-a lasat Creatorul nostru, Care ne-a pus la dispozitie, in Natura, toate cele de trebuinta pentru a vietui, a procrea si a evolua.

   Folositi hrana vie!

Autor: Tomi Tohaneanu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
  • Cum sa va intariti venele varicoase

    Cum sa va intariti venele varicoase

  • Pepenele - tratamentul naturist al verii

    Pepenele - tratamentul naturist al verii

  • Astmul bronsic - leacuri stravechi sub o forma noua

    Astmul bronsic - leacuri stravechi sub o forma noua

  • Durerea in piept si angina pectorala

    Durerea in piept si angina pectorala

  • Problemele din timpul sarcinii: durerile de spate, arsurile la stomac, constipatia si hemoroizii

    Problemele din timpul sarcinii: durerile de spate, arsurile la stomac, constipatia si hemoroizii

  • Imunitatea si produsele Fitoterapia

    Imunitatea si produsele Fitoterapia

  • Apa vindeca, purifica si intinereste

    Apa vindeca, purifica si intinereste

  • Nucul te scapa de durerile reumatice

    Nucul te scapa de durerile reumatice

  • Enzimele digestive iti sustin sanatatea!

    Enzimele digestive iti sustin sanatatea!

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de