Partenerii Revistei Tratamente Naturiste
Harta websiteului revista-tratamente-naturiste.ro
Creaza un cont activ pe site
Autentifica-te
Revista Tratamente Naturiste 91
  • secom
Articole Produse
btesr
asfasdfc
Esti pe: Home » Gastroenterologie » Dispepsia. Amelioreaza-ti digestia!
Dispepsia. Amelioreaza-ti digestia!
ARTICOL PUBLICAT IN:
Revista: Nr. 63, Anul VII, Februarie 2012

Pagina: 12

 

   Declansata fiind de afectiuni precum litiaza biliara, gastrita, ulcerul gastric, gastroenterita, uneori avand o origine psihosomatica sau fiind cauzata de excesele culinare, dispepsia genereaza un grad ridicat de disconfort si o digestie dificila. Atunci cand manifestarile se cronicizeaza, consecintele sindromului dispeptic se vor rasfrange asupra intregului organism.

   Frecvente manifestari de tip dispeptic apar la gravide, la diabetici, la persoanele anemice si la bolnavii de TBC, guta sau afectiuni cardiace. Cu toate ca ambele sexe pot fi afectate de catre dispepsie, la femeile cu varste cuprinse intre 15 si 55 de ani sindromul are o prevalenta mai mare, prin comparatie cu alte categorii.

   Daca in urma examinarilor clinice nu este identificata vreo afectiune, pacientul are o alimentatie adecvata, iar aportul de hrana este bine repartizat (cu evitarea abuzurilor), este foarte probabil ca dispepsia sa fie cauzata de anumite necoordonari ale motricitatii si secretiei gastrice, survenite pe fond nervos. Aceste nesincronizari apar din cauza stresului cronic sau atunci cand, in timpul mesei, climatul emotional este unul necorespunzator, caracterizat de agitatie, griji, framantari ori enervari.

Dispepsia - Simptome si diagnostic

   Sunt extrem de rare persoanele care nu au suferit macar odata de fenomene de tip dispeptic: eructatii acide, arsuri gastrice, dureri retrosternale, varsaturi, greturi si senzatie de prea-plin la nivel gastric. Neplacerile continua cu dureri intestinale, balonare, flatulenta si, dupa caz, constipatie sau diaree. Acestea apar dupa mesele copioase, cu alimente necorespunzator combinate ori indigeste, precum si datorita consumului de lichide (alcool) in timpul mesei, a condimentelor picante ori a fumatului.

   Cand manifestarile sunt produse de catre o eroare alimentara ocazionala, disconfortul se prelungeste rareori mai mult de 1-3 zile, lucru care nu se intampla si atunci cand obiceiurile gresite se repeta zilnic sau cand la originea simptomelor sta o afectiune gastrica, biliara sau una de tip psihosomatic. In cea de doua situatie simptomele apar aproape de fiecare data cand are loc aportul alimentar. Astfel, fiecare masa devine un chin si, adesea, anticiparea mentala a suferintelor agraveaza si mai mult problemele. Fara interventia medicului se poate ajunge la stari de emaciere si denutritie.

   Pentru diagnosticare, medicul specialist va urmari identificarea cauzelor, prin examinarea stomacului cu ajutorul endoscopiei, la care se adauga radiografiile si prelevarile de sange. O mare importanta o are si interogarea pacientului cu privire la obiceiurile sale alimentare sau, eventual, la medicatia folosita.

Fitoterapia, in sprijinul pacientului cu dispepsie

   In situatia existentei unor deprinderi gresite, ca, de exemplu, abuzul de alcool sau alternarea dintre repausul alimentar de lunga durata si excesele culinare, se poate aplica, fara vreun succes de durata, o lunga serie de tratamente, incepand cu medicatia antiacida si ajungand pana la interventiile chirurgicale. Regimul alimentar este orientat catre interzicerea alimentelor cauzatorare de probleme, in general grasimile animale, carnea, condimentele sau laptele (in intoleranta fata de lactoza), precum si catre evitarea unor combinatii alimentare nefericite. In timpul mesei ne vom abtine de la orice alte activitati, iar hrana va fi bine mestecata. Se va renunta la somnul de dupa masa, inlocuindu-l cu o plimbare de un sfert de ora.

   Infuzia de coriandru se prepara dintr-o lingurita de planta, adaugata la 250 ml de apa clocotita. Se infuzeaza 15 minute si se bea pe parcursul unei zile, in 4-5 reprize. Stimuleaza eliminarea secretiilor gastro-intestinale, usurand digestia si prevenind balonarea.

   Decoctul de ienupar (Juniperus communis) se prepara din 5-10 fructe, adaugate la 500 ml de apa. Se fierbe 5 minute si se bea, fractionat, pe parcursul zilei. Fructele ienuparului sunt diuretice si stomahice, recomandate in dispepsiile de fermentatie. Ienuparul este contraindicat in timpul sarcinii si celor afectati de hematurie.

   Sucul de cartofi se consumua in cantitati de cate 2-3 paharele pe zi. Se poate intrebuinta in combinatie cu sucul de morcovi sau de lamai.

   Albastrelele (Centaurea cyanus) au proprietati tonic-amare. Se folosesc sub forma de infuzie din flori. Se opareste o lingurita cu varf de produs intr-un pahar de apa clocotita, se lasa la infuzat 15 minute si se bea cu 20 de minute inainte de masa.

   Gutuile proaspete sunt recomandate celor ce sufera de pe urma unei digestii lente. De asemenea, se vor consuma si piersici proaspete sau sub forma de suc, cate 150 ml pe zi.

   Infuzia de maghiran (Majorana hortensis) stimuleaza digestia. O vom obtine din 5 g de planta maruntita, adaugata la 100 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 30 minute. Se ia cate o inghititura la 3 ore.

   Decoctul de naut, preparat prin fierberea a 100 g seminte macinate, adaugate la un litru de apa, timp de 15-20 minute, se bea fractionat pe parcursul zilei.

   Din infuzia de izma buna, musetel si flori de tei argintiu, in amestec, se beau 2-3 cani pe zi, pentru ameliorarea digestiei si combaterea disconfortului gastric. Se adauga o lingurita de preparat la 200 ml apa clocotita, apoi se tine 15 minute la infuzat.

 

Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

 

 

Alte articole recomandate din categoria Gastroenterologie, subcategoria
  • Galbenelele vindeca ranile, icterul si ulcerul gastric

       Gălbenelele (Calendula officinalis din Familia Compositae) sunt plante anuale sau bianuale, cu rădăcina pivotantă, lungă de circa 20 cm şi groasă până la 1 cm. Tulpina este erectă, înaltă până la 40-80 cm, cu... (citeste)

  • Colesterol stop

       Colesterolul este o grasime saturata esentiala pentru existenta organismelor animale. El este un precursor pentru hormonii sexuali si pentru vitamina D, face parte din compozitia membranelor celulare si are rol in formarea neurotransmitatorilor.

    (citeste)

  • Refluxul gastro-esofagian

       Refluxul gastro-esofagian este o afectiune caracterizata prin refluarea continutului gastric in esofag, segmentul tubului digestiv prin care trec alimentele dupa ce au fost inghitite.

     

    Refluxul gastro-esofagian - cauze

      ... (citeste)

  • Colonul iritabil - recomandari alimentare

       Sindromul de colon iritabil (SCI) este o afectiune intestinala functionala care se manifesta rapid dupa ingestia de alimente prin durere sau disconfort abdominal care apare izolat sau insotit de modificarea tranzitului intestinal (constipatie sau diaree). Alte simpt... (citeste)

Anunt de test

jmfhjffjjfghjm fm fj fmf f j fmfjmj jm fjmfm mfm f f fjmfhgjmfhjmfmf mfjmhfjh fhmhfm fhjmfhmhfmjfhjmfmf f fj fmjfmfjmjf f jfjmfmfjhmf fjmfhjmfhmf fgmfjmjmf f fjmfhjmfhm fm j fj fh fhmfhmfm fhjmjhf mhfjm
(citeste tot anuntul)

Miere si polen proaspat recoltate - 2014!

FagureleCuMiere.ro va oferim primele produse din recolta 2014! Polen crud proaspat recoltat! Miere de rapita proaspat extrasa!
(citeste tot anuntul)

Mai 2014

Terapie cranio-sacrala: 4 sedinte 150 RON
(citeste tot anuntul)
banner charme d`orient
banner 2e prod
banner sfatul medicului

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!

* Poți câștiga o sumedenie de premii
* Ești primul care află ofertele noastre
* Te ținem în permanență la curent cu noutățile
Prin abonarea din această pagină ești de acord să primești prin e-mail, ultimele noutăți de la revista-tratamente-naturiste.ro.
Dacă, în orice moment, consideri că nu mai vrei să fii abonatul nostru, te poți dezabona cu ușurință.