Categorii
Esti pe: Home » Erizipelul tratat cu plante
Erizipelul tratat cu plante
Articol publicat în
Revista: Nr. 72, Anul VIII, ianuarie 2013
Pagina: 19

   Erizipelul este o inflamaţie bacteriană a ţesutului cutanat, provocată înmulţirea streptococilor hemolitici, pătrunşi prin leziunile pielii sau migraţi din focare bacteriene localizate la nivelul faringelui sau căilor respiratorii superioare.

Erizipelul facial şi erizipelul gambier

   Zonele predilecte unde apare această infecţie sunt faţa şi gambele. Când afectează zona facială, erizipelul determină apariţia unei pete roşii cu margini bine delimitate şi puţin mai proeminente faţă de restul zonei inflamate. Acest placard eritematos îşi poate mări dimensiunile destul de repede, iar zona vătămată poate fi dureroasă. Ulterior, pe lângă o tumefiere destul de accentuată, poate fi observată apariţia unor vezicule pline cu lichid de culoare gălbuie. Înainte de aceasta, însă, şi simultan apariţiei inflamaţiei, survin febra, frisoanele, stările de slăbiciune şi cefaleea.

   În afară de fenomenele inflamatorii (înroşirea, căldura locală, tumefierea şi, desigur, durerile), în erizipelul gambier, care poate porni de la o ulceraţie ori rană infectată, se mai produce şi mărirea dimensiunilor ganglionilor situaţi în zona inghinală. Nici în acest caz nu lipsesc febra, frisoanele şi stările de oboseală ori slăbiciune. Febra poate fi foarte mare, ajungând, câteodată şi la 40 de grade.

   Într-un organism vulnerabil nu este nevoie ca poarta de pătrundere a bacteriilor să fie prea mare; este suficientă şi o rană superficială sau o plagă la nivelul cavităţii bucale. De aceea, pentru a preveni apariţia erizipelului sau recidivele bolii, orice rană, fie ea şi minoră, va fi bine curăţată şi dezinfectată, iar pacienţii care se ştiu vulnerabili (ex. diabeticii) vor urma cu stricteţe tratamentul prescris pentru bolile cronice de care suferă. În plus, vor acţiona spre consolidarea imunităţii şi a rezistenţei generale a organismului, prin adoptarea unui stil de viaţă adecvat.

Prezentaţi-vă la medic încă de la primele simptome!

   Erizipelul poate să aibă un debut brusc, care poate alarma. Este indicat ca prezentarea la medic să se realizeze încă de la apariţia primelor simptome, pentru evitarea unor posibile complicaţii, pentru stoparea evoluţiei bolii şi în vederea aplicării unui tratament eficient, capabil să producă o vindecare grabnică.

   Medicaţia în erizipel constă, de regulă, în antibiotice (de exemplu penicilină). Local, se vor aplica şi produse capabile să frâneze dezvoltarea bacteriilor (streptococii şi, mai puţin frecvent, stafilococul auriu) şi să reducă inflamaţia.

   Erizipelul netratat se poate manifesta pentru perioade lungi, mai mari de două săptămâni. Comparativ, terapia adecvată poate aduce tămăduirea în circa 7 zile. Riscurile neglijării afecţiunii sunt dependente de zona de manifestare a infecţiei. În erizipelul facial inflamaţia poate cuprinde, de pildă, urechea medie sau poate conduce la încetinirea circulaţiei limfatice. Cât priveşte riscul unor recidive, acesta este mai pronunţat la pacienţii suferinzi de diabet, la cei cu o imunitate precară, precum şi în cazul unor organisme supraintoxicate (consecinţă a unui stil de viaţă eronat, îndepărtat de Natură). Pentru a preîntâmpina problemele şi neplăcerile ce pot surveni, medicul poate recomanda spitalizarea.

Tratamente naturiste pentru erizipel

   Tinctura de iarbă mare se administrează de 3 ori pe zi, în doze de câte 10-15 picături, diluate cu puţină apă. Pentru obţinerea sa vom turna 100 ml de alcool alimentar peste 20 g de rădăcină mărunţită de iarbă mare. Vom lăsa planta să se macereze în alcool vreme de două săptămâni, într-un recipient bine acoperit. Rădăcinile de iarbă mare conţin substanţe cu efect bactericid şi antiviral.

   Decoctul din coajă de anin are efecte febrifuge şi antiinflamatoare. Se adaugă o linguriţă de produs vegetal la 250 ml de apă, lăsând amestecul să dea în clocot şi ţinându-l, apoi, la infuzat, timp de câteva minute. Se consumă câte o cană pe zi.

   Infuzia de urzică are calităţi depurative şi antimicrobiene. Se opăresc 2-3 linguriţe de produs vegetal bine mărunţit (frunze uscate) cu 250 ml de apă clocotită. Se lasă 10-15 minute la infuzat, se filtrează şi se consumă câte 2-3 căni de ceai pe zi.          

   Ceaiul din coajă de corn (Cornus mas) este indicat în tratamentul erizipelului şi al febrei. Se consumă de două ori pe zi, de fiecare dată câte o cană. Îl vom pregăti adăugând o linguriţă de produs vegetal la o cană cu apă clocotită.

   Foile de varză, bine spălate şi apoi zdrobite cu făcăleţul, se aplică deasupra locurilor bolnave. Contribuie la retragerea tumefacţiei.

   Decoctul de podbal se foloseşte în uz extern, sub formă de comprese, fiind recomandat în terapia abceselor, erizipelului sau plăgilor. Se pun 2 linguri de frunze strivite în 200 ml de apă clocotită, se lasă la fiert timp de 10 minute, apoi se ia de pe foc, se lasă tot atâta vreme la infuzat şi se filtrează bine înainte de întrebuinţare.

   Ceaiul de gălbenele are însuşiri cicatrizante, fiind aplică sub formă de comprese. Se adaugă 3 linguriţe de flori uscate la o cană cu apă clocotită şi se lasă amestecul la infuzat vreme de 20 de minute.

Autor: Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Alte articole...

<
 • Exercitii fizice recomandate in timpul sarcinii

  Exercitii fizice recomandate in timpul sarcinii

 • Cianoza - invinetirea pielii

  Cianoza - invinetirea pielii

 • Salcia vindeca problemele sexuale si bolile feminine

  Salcia vindeca problemele sexuale si bolile feminine

 • Suferi de hipertensiune? Un somn adanc iti e de folos!

  Suferi de hipertensiune? Un somn adanc iti e de folos!

 • Performantele memoriei si stimularea electrica

  Performantele memoriei si stimularea electrica

 • Patlageaua rosie ajuta la mentinerea elasticitatii si rezistentei vaselor de sange

  Patlageaua rosie ajuta la mentinerea elasticitatii si rezistentei vaselor de sange

 • Rinita. Scapa de inflamatia mucoasei nazale!

  Rinita. Scapa de inflamatia mucoasei nazale!

 • Cecitatea nocturna. Tu cum stai cu vederea pe timpul noptii?

  Cecitatea nocturna. Tu cum stai cu vederea pe timpul noptii?

 • Soia scade colesterolul si trigliceridele

  Soia scade colesterolul si trigliceridele

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de