Categorii
Esti pe: Home » Este real efectul placebo? Chiar ma pot vindeca doar cu puterea credintei?
Este real efectul placebo? Chiar ma pot vindeca doar cu puterea credintei?
Articol publicat în
Revista: Nr. 79, Anul VIII
Pagina: 27

   Ştiai că există oameni care au imaginaţia şi emotivitatea atât de puternice încât, la ei, se pot dezvolta toate simptomele oricărei boli, prin simpla temere a îmbolnăvirii? Ori, din contră, că unii dintre cei mai celebri medici ai Europei au relatat experienţe în care oameni simpli s-au vindecat de boli dintre cele mai grave, doar crezând cu putere într-un produs lipsit de orice principii active sau proprietăţi terapeutice? Medicina modernă denumește aceste cazuri efectul placebo. Dar oare acesta este real, sau este doar imaginația unor oameni, fie ei și specialiști în medicină?!

   Efectul placebo este un lucru în aparenţă simplu, dar în realitate greu de prezentat în termeni teoretici. Este puterea credinţei, care a produs miracole terapeutice în toate epocile. Din păcate, au existat şi mai există încă persoane care au discreditat metoda, combinând-o cu tot soiul de ritualuri bizare, inspirate din ocultism şi din religiile păgâne.

   În continuare vom vedea că, deşi modul în care punerea la lucru a forţei imaginaţiei nu este uşor explicabil (întrucât angrenează subtile mecanisme neuronale şi endocrine), ea poate fi folosită lejer, atât în bolile simple, cât şi în afecţiuni în faţa cărora medicii dau din umeri, neputincioşi.

   În ceea ce priveşte utilizarea acestei metode, două sunt condiţiile prealabile ce trebuie îndeplinite: bolnavul să creadă în eficienţa metodei şi tot el să fie capabil de un control voluntar asupra propriei minţi (încât pe parcursul aplicării metodei mentalul să nu devieze spre alte subiecte). Şi pentru a aduce un argument în susţinerea faptului că este vorba despre lucruri verificate şi eficiente în plan terapeutic, precizăm că metoda de vindecare cu ajutorul imaginaţiei, numită uneori şi vizualizare creativă (imaginaţie ghidată), este folosită în unele dintre cele mai prestigiose clinici americane precum M.D. Anderson Cancer Center, Clinica Mayo ori Cleveland Clinic.

Când funcţionează efectul placebo?

   Pe baza datelor funizate de vasta literatură de specialitate, s-ar putea spune că imaginaţia ghidată în mod voluntar poate fi aplicată cu bune rezultate, atât asupra simptomelor, cât şi asupra cauzelor, în majoritatea bolilor, cu menţiunea că ea presupune ca pacientul să fie conştient şi să fie capabil de a înţelege mijloacele şi scopurile metodei. Reiese că efectul placebo nu poate fi de folos în bolile psihice severe, unde este prejudiciat discernământul.

   Efectele interacţiunii dintre emoţii şi reacţiile fiziologice au fost studiate de o ramură mai tânără a medicinei, și anume psihoneuroimunologia. Rezultate obținute au fost rapide în: tulburările endocrine, disfuncţiile sexuale, perturbările activităţii glandelor digestive şi a tranzitului intestinal, anomaliile funcţionale ale sistemului nervos autonom, hipertensiunea arterială şi imunitatea (prea redusă ori hiperreactivă). Metoda prezintă o utilitate ceva mai diminuată în afecţiunile acute, când starea de epuizare şi dispoziţia psihică ne scad puterea de concentrare. În schimb, eficacitatea sa, proporţională cu credinţa în vindecare, poate fi bine observată în suferinţele cronice.

   Imaginaţia dirijată poate completa orice alt tratament, neavând contraindicaţii. Din contră, ea sporeşte eficacitatea oricărui remediu folosit, fie el alopat sau alternativ. În schimb, neîncrederea este capabilă să neutralizeze în mare parte însăşi puterea curativă a celor mai eficiente şi moderne medicamente. În consecinţă, simpla încredere în capacitatea de autovindecare măreşte şansele depăşirii unora dintre cele mai temute boli, cu atât mai mult cu cât efortul de reînsănătoşire e dus pe mai multe fronturi (tratament alopat, fitoterapie, detoxifiere).

O tehnică accesibilă oricui!

   Cele prezentate în continuare constituie doar moduri de acţiune, fără a trata problema în toată complexitatea sa. Încercaţi-le cu încredere nestrămutată şi consecvenţă. Şi veţi vedea că funcţionează! Termenul în care vor apărea primele efecte depinde mult de factorii subiectivi şi nu este egal la toţi. Există afecţiuni grave (inclusiv oncologice) care au dispărut (uluitor pentru medici!) în doar 3-4 săptămâni şi, totodată, există banale afecţiuni alergice sau eczeme care au necesitat 3 luni pentru ameliorare.

   Cum să procedăm pentru a pune imaginaţia la lucru? Vom exemplifica! Înainte de a începe, ne vom relaxa cât se poate de bine, atât somatic, cât şi psihic. Scenariul mental îl vom avea pregătit în prealabil. Pentru aceasta trebuie să ştim câte ceva despre boala care ne afectează. Imaginaţia dirijată este un tratament foarte personalizat. În cazul unei inflamaţii cronice a unei articulaţii sau a lezării unui organ oarecare putem imagina cum, sub acţiunea forţelor regenaratoare, este produs un mare număr de celule funcţionale, care ocupă treptat, până la umplere (precum cărămizile), un spaţiu de culoare gri (locul afectat). Sau, în cazul unei boli determinate de toxine (precum un abces ori o excrescenţă malignă) ne putem imagina cum, la fiecare respiraţie, asimilăm energie vindecătoare din mediul exterior şi cum, la fiecare expiraţie, eliminăm noxele ce-au provocat boala. La final, va fi vizualizată starea dorită, adică sănătatea deplină.

   Durata fiecărei şedinţe (de circa 5-10 minute) nu este atât de importantă precum frecvenţa şedinţelor (să fie măcar 2 pe zi!). Dar, dintre toate, cea mai importantă este credinţa în vindecare!

   Vă dorim multă sănătate și încredere în capacitatea proprie de vindecare! Fără credință, trupul și mintea nu pot funcționa în armonie!

Autor: Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Alte articole...

<
 • Purpura. Cum tratam petele rosii de pe piele

  Purpura. Cum tratam petele rosii de pe piele

 • Sumarul de urina

  Sumarul de urina

 • Caisele - antianemice, alcalinizante si... delicioase

  Caisele - antianemice, alcalinizante si... delicioase

 • Dieta zilnica pentru bolnavii cu cancer

  Dieta zilnica pentru bolnavii cu cancer

 • Sanatatea barbatului varstnic... cu suplimente alimentare ayurvedice

  Sanatatea barbatului varstnic... cu suplimente alimentare ayurvedice

 • Scorbutul - deficienta vitaminei C

  Scorbutul - deficienta vitaminei C

 • Slabeste fara dieta cu Ultimate Acai

  Slabeste fara dieta cu Ultimate Acai

 • Cancerul - tratament holistic

  Cancerul - tratament holistic

 • Sfaturi de vacanta: Cum sa scapi de mahmureala?

  Sfaturi de vacanta: Cum sa scapi de mahmureala?

>
www.gandeste-pozitiv.ro/
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.sfm.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Vopsea de par Colour and Care Chocolate Brown 5.35

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Vopsea de par Colour and Care Auburn 4.56

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Vopsea de par Colour and Care Black 1

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Vopsea de par Colour and Care Dark Blond 6

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Vopsea de par Colour and Care Dark Brown 3

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Vopsea de par Colour and Care Dark Copper Brown 3.44

Produs de Hairwonder

60
00
LEI

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de