Categorii
Esti pe: Home » Lacramioarele normalizeaza bataile inimii
Lacramioarele normalizeaza bataile inimii
Articol publicat în
Revista: Nr. 19, Anul III, Mai 2008
Pagina: 04

   Lacramioara (Convallaria majalis din Familia Liliaceae) este o planta erbacee primavaratica, perena, intalnita pe solurile bogate in calciu, prin paduri de foioase (mai ales stejaret), tufisuri, lunci, in regiunile de campie si dealuri. Tulpina aeriana a plantei este cilindrica, cu flori si inalta de 15-20 cm. Frunze sunt eliptice, iar florile sunt albe, frumos mirositoare, grupate cate 5 pana la 15 flori intr-un racem simplu (inflorescenta in forma de ciorchine). Planta infloreste in lunile mai-iunie. Fructele lacramioarei sunt bace sferice, de culoare rosie, care contin 3-6 seminte sferice in interior.

   Denumiri populare: margaritar, cercelusi, clopotei, coada-cocosului, curpina de padure, dumbravioara, floarea turcului, flori domnesti, georite, iarba Sfantului Gheorghe, iarba margaritarului, lacramita, laudas, lilion bun, margarit, margea, paharute suflate sau umbravioara.

   Limbajul lacramioarei

   Daruirea unei lacramioare unei femei sugereaza dragoste ascunsa, neimpartasita. Cel care face cadou iubitei un buchet de lacramioare nutreste pentru aceasta o dragoste pura, dar incomplet materializata. Femeia care iubeste lacramioarele este timida, gingasa si tinde sa isi idealizeze iubitul.

Tratamente populare cu lacramioare:

   Tulpinile florifere ale lacramioarei se foloseau din cele mai vechi timpuri la ceaiuri contra durerilor de piept. De asemenea ele se puneau in scaldatorile copiilor slabi, anemici, ca sa se intareasca.

   Ceaiul din flori de lacramioare se folosea la poala alba (leucoree). Se mai prepara din ele o apa de obraz, in credinta ca cine se spala cu ea va fi alb ca laptele. Florile plamadite in otet se miroseau contra durerilor de cap, iar ceaiul, preparat din planta verde sau uscata, se lua la boli de inima.

   Roua stransa din flori se intrebuinta, ca picaturi in ochi, contra conjunctivitei.

   In Tg. Ocna partile aeriene se foloseau la boli de nervi si ficat. Se mai foloseau pe alocuri si la hidropizie (boala cauzata de acumularea patologica de apa in cavitatile naturale ale corpului sau in tesuturi), apoplexie (pierderea brusca a cunostintei si a sensibilitatii, cauzata de obicei de o hemoragie cerebrala) si epilepsie.

   Toxicologie: Intoxicatia cu fructe, seminte sau alte organe ale plantei (mai ales copiii sunt tentati de fructele rosii) se manifesta prin greata, voma, tahicardie, aritmie cardiaca, diaree, diureza excesiva. Se intervine rapid cu carbune medicinal.

Compozitie chimica: De la lacramioare se folosesc frunzele, pe cat posibil fara petiol, in momentul infloririi (Folium Convallariae) sau numai florile. Planta contine heterozide cu actiune cardiotonica 0,1% glucozide totale, glicozide ale k-strofantidinei, convalatoxida, convalozidul, degluco-cheirotoxina, glucoconvalozidul, convalatoxolozidul si convala-marina, saponozido-convalarina. Aceste glicozide se gasesc raspandite in toate organele plantei, unele se gasesc mai ales in flori (convalamarina in proportie de 2%), altele in seminte (convalozidul), majoritatea in frunze. In timp ce unele glicozide sunt lipsite de activitate cardiotoxica (convalamarina), altele sunt mult mai active decat digitoxina (convalatoxina).

   Lacramioarele mai contin Convalaria (convalamarogenina), o saponina neutra, plus saruri minerale.

Actiunea farmaceutica a lacramioarelor:

   Preparatele din lacramioara au o actiune cardiotonica, stimuland inima, intarindu-i forta de contractie si normalizandu-i ritmul batailor. Aceasta actiune este data de compozitia plantei bogata in heterozide si saponozide, substante ce comunica produsului proprietati cardiotonice cu efecte rapide si de scurta durata si, in plus, si actiune diuretica.

   Principalele indicatii ale preparatelor din lacramioara sunt insuficienta cardiaca usoara sau medie, dar planta se recomanda si in tratamentele prelungite ale formelor cronice de insuficienta cardiaca atunci cand este necesara o terapie lipsita de efecte secundare.

   Alte indicatii mai sunt in tulburarile de conductibilitate a stimulilor si alte tulburari nervoase ale activitatii cardiace, in leziunile cardiace (inclusiv la sportivi), in insuficienta aortica si mitrala, in infarctul cardiac si in scleroza arterelor coronare ale inimii. Preparatele din lacramioara se recomanda de asemenea la batrani cu forme bradicardice de insuficienta cardiaca (atunci cand ritmul inimii este scazut sub 60 de batai pe minut).

   Se poate folosi la aritmie, artroza, ateroscleroza, conjunctivite, edemele gleznelor, migrene de natura nervoasa, palpitatii sau ameteli.  

   Folosirea plantei se contraindica in infarctul miocardic recent, la bolnavii decompensati, cu staza pulmonara, la bolnavii cu gastroenterite catarale, cu afectiuni acute ale ficatului, rinichiului si splinei si in degenerescenta grasa a miocardului.

Lacramioarele - mod de folosire:

   Una din formele de utilizare a plantei este tinctura care se administreaza cate 2 ml o data (maxim 6 ml pe zi). Se mai poate face si o infuzie dintr-o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa. Se vor consuma maxim 2 cani pe zi, preferabil impartite in cursul intregii zile.

   Ca tonic cardiac, recomandat in cazul de intoleranta a digitalei sau impreuna cu tratamentul digitalic, lacramioarele se pot folosi sub forma de infuzie (6-10g la 180 mg). Se ia o lingura de 3-4 ori pe zi. Se utilizeaza numai cu avizul medicului.

   Ceaiul: se maruntesc 3-5g flori proaspete sau uscate si se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute si apoi se strecoara. Se pot consuma in 3-4 reprize pe zi, in afectiunile aratate mai sus.         

- Se pun 5-8 flori la 500 ml otet si se tin pentru 10 zile agitand des. Se strecoara, apoi cu acest otet se ung locurile dureroase. Este util mai ales la migrene de natura nervoasa.

Articol realizat cu sprijinul dlui Dr. Eugen Giurgiu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
 • Leucoreea - scurgerile vaginale albicioase

  Leucoreea - scurgerile vaginale albicioase

 • Virozele respiratorii la copii

  Virozele respiratorii la copii

 • Cum ne aparam de virozele respiratorii

  Cum ne aparam de virozele respiratorii

 • Usturoiul - un remediu pentru vreme de iarna

  Usturoiul - un remediu pentru vreme de iarna

 • Lucerna - vindecatorul cu 1.000 de proprietati

  Lucerna - vindecatorul cu 1.000 de proprietati

 • Cordul pulmonar cronic

  Cordul pulmonar cronic

 • Untul de shea in cosmetica

  Untul de shea in cosmetica

 • De ce este foarte buna mierea de la Stupina Biris

  De ce este foarte buna mierea de la Stupina Biris

 • Paducelul previne bolile cardiace si are efect sedativ

  Paducelul previne bolile cardiace si are efect sedativ

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de