Categorii
Esti pe: Home » Laptele de vaca versus laptele vegetal
Laptele de vaca versus laptele vegetal
Articol publicat în
Revista: Nr. 73, Anul VIII, februarie 2013
Pagina: 16

   Între partizanii consumului de lapte şi cei care au găsit numeroase agumente contra acestuia se dă o luptă îndârjită. Adepţii dietei clasice, printre care şi mulţi medici, spun că laptele de vacă (sau după caz de capră, oaie etc.) este un aliment sănătos şi bogat în nutrienţi, conţinând vitaminele A şi D, calciu şi toţi aminoacizii esenţiali. Fără a-i nega conţinutul nutriţional, este de amintit faptul că reclama intensă care i se face laptelui, de altfel aflat de milenii în dieta popoarelor europene, a creat în juru-i o adevărată mitologie. Nu poţi să zici nimic despre acest produs, că te şi vezi imediat împresurat de privirile furioase a 2-3 bătrânele dispuse să povestească cum au crescut ele n copii, aproape numai cu lapte. Nici publicitatea televizată zilnică nu e străină de renumele pe care îl are laptele.

Cealaltă faţă a laptelui

   Totuşi, cum ne-am propus să fim imparţiali, nu trebuie omis nici faptul că există tot mai multe voci ce contestă meritele acestui aliment. Ba chiar îi atribuie şi efecte nefavorabile, vizibile pe termen lung. Studii ample, efectuate pe parcursul unor lungi perioade de către medici americani asupra populaţiilor asiatice, în a căror dietă laptele ocupă un rol cu totul marginal, a relevat faptul că moderaţia sau chiar abstinenţa faţă de acest aliment poate feri de unele afecţiuni specifice vestului.

   Este evident că, în momentul publicării rezultatelor acestor studii, medicii şi cercetătorii respectivi şi-au atras critici şi au căpătat redutabili adversari. Totuşi, nu putem ignora rezultatele obţinute! Conform lor, laptele de vacă are în conţinut o mare cantitate de hormoni care favorizează, la femei, cancerul mamar, iar la bărbaţi, pe cel de prostată. De asemenea, creşterea numărului de cazuri de leucemie la copii a fost corelat cu sporitul consum de lactate. Câţiva cercetători din Florida au descoperit efectele nefavorabile ale laptelui în schizofrenie şi ADHD. La naţiunile mari consumatoare de lapte (spre deosebire de chinezi) au o mare prevalenţă infarctele miocardice şi atacurile vasculare cerebrale. În fine, deşi laptele conţine mari cantităţi de calciu, se pare că el nu ne conferă o mai mare rezistenţă osoasă (fiind sărac în Mg). Din contră, metabolizarea sa favorizează osteoporoza!

   Fără a pleda pentru tabăra vegetarienilor ori pentru grupul (majoritar) al adepţilor laptelui, considerăm că informarea pe cont propriu, cercetând imparţial toate sursele, dar şi asumarea unei responsabilităţi mai mari în ceea ce priveşte modelul alimentar, vor facilita cele mai bune decizii. În România, numărul veganilor (vegetarieni absoluţi) este din ce în ce mai mare. Mulţi dintre ei vor agreea reţetele de mai jos. Ele sunt utile şi pe durata posturilor religioase sau celor al căror organism nu tolerează laptele, dar şi amatorilor de gastronomie, în general.

Lapte obţinut din nuci

   Pentru a-l prepara, avem nevoie de 500 g de nuci proaspăt măcinate şi de 2 litri de apă filtrată. Cum procedăm? Se pune nuca măcinată într-un săculeţ confecţionat din pânză naturală (foarte curat, dar care nu a fost spălat cu detergent). Acesta se cufundă într-un vas cu 1 litru apă caldă, dar nu atât încât să frigă. Apoi, având mâinile foarte curate, se frământă săculeţul în apă timp de câteva minute. Lichidul obţinut se strecoară printr-un tifon. Apoi procedeul se repetă, săculeţul plin cu nucă măcinată fiind frământat în interiorul unui alt vas plin cu apă caldă (tot 1 litru). După filtrare, vom amesteca cele două cantităţi de lichid obţinute. Rezultă 2 litri de lapte de nuci, pe care-l vom îndulci după gust (dar fără a exagera) cu miere sau cu zahăr brun. Consumate frecvent, nucile ajută imunitatea, prin conţinutul bogat de zinc. Ele mai conţin Cu, Fe, S, Mg şi vitaminele A, B, E, P. Sunt indicate vegetarienilor, celor afectaţi de litiază renală şi dermatite. De asemenea, sunt şi foarte hrănitoare!

Laptele din tărâţe

   Se prepară la fel ca laptele de nuci, respectând cantităţile de mai sus. Doar proprietăţile diferă! Vom folosi numai tărâţe obţinute din grâu de calitate, a cărui provenienţă o cunoaştem. Spre deosebire de făina albă, tărâţele se degradează şi îşi pierd calităţile foarte repede după măcinare. Înainte de a le folosi pentru obţinerea acestui lapte vegetal ar trebui să avem garanţia că nu a trecut prea mult timp de la măciniş! Laptele de tărâţe remineralizează (conţine Ca, Mg, I, K, Cu, Co) şi abundă în enzime. Este benefic pentru astenici şi persoanele denutrite, pentru sportivi sau în rahitism.

Laptele de alune

   Vom proceda exact în modul descris mai sus, folosind cantităţi similare de alune bine măcinate. Se vor folosi doar alune de bună calitate, selectând miejii cei mai sănătoşi şi evitându-i pe cei rânceziţi. Alunele de pădure sunt alimente care ne energizează natural, foarte bogate în aminoacizi şi grăsimi benefice pentru inimă. Ele abundă în minerale (K, Mg, Ca, P, Fe, Cu) şi sunt recomandate vegetarienilor, suferinzilor de TBC, vârstnicilor sau persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale intense, prelungite (atleţi, elevi etc.).

Autor: Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Alte articole...

<
 • Splinuta - diuretic si antiseptic urinar

  Splinuta - diuretic si antiseptic urinar

 • Plantele diuretice

  Plantele diuretice

 • Bebelusul tau doarme bine? Afla secretele unui somn linistit!

  Bebelusul tau doarme bine? Afla secretele unui somn linistit!

 • Adaptogenii din plante ajuta la adaptarea la stres

  Adaptogenii din plante ajuta la adaptarea la stres

 • Protejeaza-te de soarele puternic pentru a preveni imbatranirea pielii!

  Protejeaza-te de soarele puternic pentru a preveni imbatranirea pielii!

 • Suferintele reumatice tratate cu crema cu Shungit

  Suferintele reumatice tratate cu crema cu Shungit

 • Pneumonia. Combate boala de la inceput, evitand complicatiile!

  Pneumonia. Combate boala de la inceput, evitand complicatiile!

 • Bolile stomacului tratate natural cu Homegast

  Bolile stomacului tratate natural cu Homegast

 • Meningita - inflamatia fasciilor care acopera creierul

  Meningita - inflamatia fasciilor care acopera creierul

>
www.gandeste-pozitiv.ro/
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.sfm.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Gel cu galbenele

Produs de Laropharm

8
50
LEI

Non Dolor

Produs de Star International Med

10
00
LEI

Ulei de Argan Dezodorizat BIO

Produs de Charme d`Orient

Ulei de Argan Traditional BIO

Produs de Charme d`Orient

Unguent cu galbenele

Produs de ABEMAR

Unguent cu aloe

Produs de ABEMAR

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de