Categorii
Esti pe: Home » Orezul previne cancerul si pietrele la rinichi
Orezul previne cancerul si pietrele la rinichi
Articol publicat în
Revista: Nr. 29, Anul IV, Martie 2009
Pagina: 04

   Orezul (Oryza sativa din Fam. Poaceae) este cunoscut ca fiind una dintre cele mai vechi plante de cultura din lume. El a fost cultivat inca de acum 5.000 de ani in zonele mlastinoase din sudul Chinei. Treptat, cultura orezului s-a raspandit in tot sud-estul Asiei, ajungand apoi in India cu 1.500 de ani inainte de Hristos. De aici, cultura orezului a ajuns in Persia si Egipt, apoi in Spania si Portugalia, de unde cuceritorii acestor tari au dus planta pana in America.

   Astazi, orezul reprezinta hrana principala pentru circa jumatate din populatia lumii, iar aspectul cel mai interesant este ca 90% din productia mondiala de orez provine din Asia.

Denumiri populare: oriz, peringi, pilan sau riscas.

Descrierea orezului:

   Orezul este o cereala erbacee, anuala. El se cultiva in parcele cu un strat de apa de 10-15 cm. Planta are radacini fasciculate cu numeroase canale aerifere. Tulpina are forma unui pai cilindric, gol in interior, inalt de 60-130 cm si noduri colorate verzui, violacei sau roz in functie de soi.

   Frunzele au tecile lungi, acoperite cu peri. La unele soiuri tulpina este inconjurata ca un inel de niste urechiuse lungi si subtiri. Inflorescenta are forma unui ciorchine lung de 12-30 cm. Floarea reprezinta doua pale de culoare galbena, roz, violacee sau neagra in functie de varietate. Inflorirea plantei se realizeaza in lunile iulie-august. Fructul are forma elipsoidala si este uscat, deschizandu-se spontan la maturitate.

Compozitie chimica: Orezul contine foarte multe vitamine: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E. De asemenea, mai contine aminoacizi (alanina, arginina, acid aspartic, cistina, acid glutamic, glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan, tirosina, valina), acizi grasi (acid miristic, acid palmitic, acid stearic, acid palmitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid linolic), fosfolipide, carbohidrati si minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, nichel, molibden, fosfor, fluor, iod, bor, seleniu).

Actiuni medicale ale orezului:

   Orezul este comparabil cu graul in ceea ce priveste valoarea nutritionala, fiind bogat in glucide si proteine. Orezul contine inhibitori ai proteazei ca si celelelte cereale, deci este foarte util in lupta contra cancerului, fiind antitumoral. Taratele de orez (consumate cate o lingurita pe zi) va feresc de litiaza renala deoarece contin acid fitic si fitati care absorb din intestin calciul aflat in exces.

   Orezul alb este ideal in curele de slabire, in special preparat fara ulei, deoarece elimina caloriile in exces. De asemenea, taratele scad colesterolul din sange. In traditia populara apa in care se spala orezul se lua, in unele sate, pentru leucoree. Decoctul de orez se bea in bolile de rinichi, iar cu faina fiarta se faceau legaturi la umflaturi.

   Orezul are si proprietati astringente, stimuleaza sistemul nervos central, in special centrii nervosi respiratori si circulatori, calmeaza diareea si are calitati diuretice (favorizeaza eliminarea ureei). In plus, orezul mai este si energizant, emolient, dietetic si, nu in ultimul rand, un foarte bun tratament de scadere a tensiunii sangvine. Planta se mai recomanda si in afectiunile de piele, cel mai cunoscut exemplu fiind indicatia sa in vindecarea psoriazisului.

Orezul se indica in urmatoarele afectiuni: acnee, afectiuni gastro-intestinale, afectiuni renale, afte bucale, angina, anorexie, arsuri, azotemie, boli dermatologice, cancer de colon, cancer de prostata, cancer de san, colite de fermentatie, cosmetica, crestere, diaree, eczeme zemuinde, edeme de origine cardio-renale, enterita, fermentatii intestinale, hiperazotemoie, hipertensiune, inflamatii cutanate, ingrijirea tenului, insuficienta renala, leziuni inflamatorii supurate, litiaze, meteorism, obezitate, psoriazis, rani, surmenaj, tegumente iritate, uremie.

Moduri de folosire:

- Fierbeti 50 g de orez in 500 ml apa pana se fierbe bobul. Se consuma apa si mucilagiile si se mananca orezul in afectiunile de mai sus. Se poate folosi in orice preparat culinar cat de mult suporta fiecare in parte si in functie de reactia organismului.

- Puneti 1 lingura de orez nedecorticat la 250 ml apa si lasati sa stea de seara pana dimineata. Se consuma apoi aceasta apa mai multe zile la rand. Acest remediu este foarte util in toate afectiunile renale si gastro-intestinale si in hiperazotemie (cresterea anormala a cantitatii de uree din sange).

- Pudra de orez se foloseste foarte mult in afectiunile pielii si in cosmetica la diferite masti pentru tratamentele diferitelor probleme cutanate. Pudra se aplica extern: se pune in mana si se maseaza fata cu pudra, apoi se spala cu apa calduta. Se mai pot folosi masti amestecand pudra cu alte preparate (oua, miere etc.).

- Faina de orez se amesteca cu faina de soia in proportie de 1/1, dupa care se adauga apa, obtinandu-se o pasta care se aplica pe fata. Acest tratament este indicat in special la tenurile obosite. Faina de orez se mai poate amesteca cu ulei in proportii diferite formand o pasta se aplica pe tenurile iritate. Pasta se tine 2-3 ore, apoi se spala cu apa calda.

- Apa de orez - puneti 100 g de boabe de orez la 250 ml apa si se lasa peste noapte (trebuie sa stea tmp de 8 ore). Se strecoara dimineata si se poate consuma in cazul diareei. In cazurile mai grave, dupa strecurare se mai pun inca 250 ml apa si se fierbe pentru 1 ora, dupa care se strecoara peste apa obtinuta prin macerare. Preparatul astfel obtinut se consuma tot pentru diaree sau se aplica extern pe diferite rani cu scopul de a ajuta la cicatrizare.

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
  • Femeile si nevoile lor nutritionale speciale

    Femeile si nevoile lor nutritionale speciale

  • Cardamomul - un condiment ce creste potenta

    Cardamomul - un condiment ce creste potenta

  • Gentiana este folosita de 2.000 de ani pentru stimularea digestiei

    Gentiana este folosita de 2.000 de ani pentru stimularea digestiei

  • Nutritia copiilor

    Nutritia copiilor

  • Vindeca gastrita cu hamei si maghiran

    Vindeca gastrita cu hamei si maghiran

  • Siminocul trateaza galbinarea

    Siminocul trateaza galbinarea

  • Magnetii elimina durerile articulare

    Magnetii elimina durerile articulare

  • Revitalizarea apei de baut in doar 3 minute

    Revitalizarea apei de baut in doar 3 minute

  • Convulsiile. Cum calmam spasmele musculare?

    Convulsiile. Cum calmam spasmele musculare?

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Laptisoror de matca pur BIO Apiland

Produs de Apiland

Larogrip

Produs de Laropharm

13
50
LEI

Argint Coloidal Lite 5PPM Agnes Itara

Produs de Paradisul Verde

Argint Coloidal 10PPM Agnes Itara

Produs de Paradisul Verde

Argint Coloidal Forte 20PPM Agnes Itara

Produs de Paradisul Verde

Argint Coloidal Super Concentrat 30PPM Agnes Itara

Produs de Paradisul Verde

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de