Categorii
Esti pe: Home » Pancreatita - tratamente naturiste si alimentatie
Pancreatita - tratamente naturiste si alimentatie
Articol publicat în
Revista: Nr. 7, Anul II, Mai 2007
Pagina: 12

   Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, in urma careia functia secretoare a cestuia este dereglata (in mod normal pancreasul secreta in intestin sucul pancreatic care contine enzimele digestive de baza: tripsina, lipaza si amilaza etc.). Ca urmare a acestui fapt, apar tulburari in procesul de digestie si in asimilarea celor mai importante substante nutritive.

   Cauzele pancreatitei acute pot fi: obstructia cailor biliare (ex. litiaza biliara), abuzul de alcool, unii factori mecanici (traumatisme sau interventii chirurgicale abdominale), unele boli digestive preexistente ale stomacului si duodenului (ex. ulcerul gastric penetrant), infectii virale (hepatita A,B,C, oreionul, HIV etc.) sau bacteriene (ex. in pneumonia cu Micoplasma, tuberculoza sau septicemii), afectiuni vasculare (ex. aterosclcroza sau ischemia pancreatica datorata hipotensiunii arteriale), unele medicamente (estrogeni, contraceptive orale, tiazide, furosemid, azatioprina, cortizon, metronidazol, sulfanilamide, tetraciclina), boli endocrine si metabolice (ex. hiperparatiroidism, obezitate, hipertrigliceridemie, hipercalcemie, insuficienta renala decompensata), factori imunologici: reactii alergice, rejetul grefei, boli imune asociate (lupus eritematos sistemic).

   Cauzele pancreatitei cronice pot fi: consumul cronic de alcool, malnutritia proteino-calorica, hiperparatiroidia, bolile hepato-biliare (ex. colecistita cronica, diskinezia biliara sau colelitiaza), bolile gastro-duodenale (ex. gastrita cronica, ulcerul gastric si duodenal), actiunea toxica a factorilor chimici (inclusiv a medicamentelor) sau diverse reactii alergice ale organismului.

Cum se manifesta pancreatita? Simptome frecvente

   Pancreatita are doua forme: cea acuta (care se declanseaza brusc) si cea cronica (ce are o evolutie indelungata).

   Pancreatita acuta debuteaza brutal cu durere abdominala violenta (in partea superioara a abdomenului cuprinsa intre coaste si ombilic) ce se amplifica progresiv si iradiaza in spate, in zona inimii si in partea inferioara a abdomenului. Durerea impune bolnavul sa-si schimbe mereu pozitia in pat. Durerea creste daca pacientul incearca sa stea intins si se amelioreaza daca acesta va sta cu genunchii la piept. Din cauza ca respiratia profunda agraveaza durerea, bolnavul are o respiratie superficiala.

   In afara de durere pacientulcupancreatita acuta mai acuza greata, varsaturi, distensia abdomnului, temperatura usor crescuta (37,7-38,3°C), tegumente palide sau icterice, tahicardie, tensiune arteriala normala sau scazuta, agitatie, icter obstructiv (la 10-20% din pacienti) cauzat de edemul capului pancreatic si compresia canalului coledoc, iar abdomenul este dureros la palpare, incordat, balonat si are o coloratie albastrie-rosiatica sau verde-bruna pe flancuri, mai ales pe stanga.

   Pancreatita cronica induce leziuni de fibroza, aparitia de chisturi pancreatice si calcificari ale tesutului pancreatic in urma carora se dezvolta o insuficienta progresiva a functiei endocrine si exocrine a pancreasului. Pancreatita cronica difera de cea acuta si nu este o consecinta a ei. Ea se manifesta prin dureri abdominale care apar ca niste crize dureroase in partea superioara a abdomenului, intre coaste si ombilic, cu iradiere in spate, care dureaza cateva ore sau chiar cateva zile. Aceste dureri sunt declansate de consumul de alcool sau de mancaruri grase. Durerea este de obicei mai usoara decat cea din pancreatita acuta, se intensifica dupa pranzuri si se amelioreaza la flexia anterioara a trunchiului sau in pozitie sezanda.

   Pe langa duere bolnavul de pancreatita cronica mai prezinta diaree cronica, scaunele devin grase, uneori continad chiar picaturi de grasime, pierdere ponderala lenta, semne de diabet (sunt prezente la majoritatea bolnavilor manifestandu-se prin scaderea tolerantei la glucoza si uneori cu hiperglicemie), astenie fizica, icter moderat si abdomen sensibil la palpare.

Metodele de tratament in pancreatita:

   Pancreatita acuta impune spitalizarea de urgenta a pacientului in sectia de chirurgie. Dupa operatie pacientul va sta primele zile strict la pat, in primele 2 zile alimentatia sa facandu-se prin sonda gastrica. In ziua 2-4 se reia dieta orala cu lichide limpezi bogate in glucide si fara proteine, iar dupa ziua 5-7 se reia dieta obisnuita, evitand pranzurile bogate. Pacientul trebuie sa fie informat despre riscul folosirii alcoolului si a abuzului de mese copioase grase.

   In continuare vom vom da o atentie sporita tratamentului in cazul pancreatitei cronice.

Tratamentul pancreatitei prin dieta. Alimente recomandate in pancreatita

   Terapia cu ajutorul unei diete este cea mai importanta metoda de tratament a pancreatitei cronice. Atunci cand cauza principala a aparitiei bolii sunt dereglarile in regimul alimentar (cum ar fi bulimia, folosirea in exces a alcoolului, insuficienta albuminelor in alimentatie sau alergia la unele produse) respectarea unei diete este practic singurul mijloc de actiune terapeutica. Dieta trebuie respectata tot timpul tratamentului, fie ca acesta se desfasoara in spital sau acasa. Numai in acest fel se pot impiedica progresarea bolii si dezvoltarea unor complicatii.

Grasimile in stare pura tebuie eliminate din alimentatie

   Pentru grabirea procesului de refacere a tesutului pancreatic afectat, bolnavii de pancreatita cronica trebuie sa elimine din alimentatie produsele care stimuleaza secretia sucurilor digestive din stomac si pancreas: carnea grasa, pestele gras, grasimile vegetale, ciupercile, bauturile alcoolice si cele gazoase, afumaturile, gustarile condimentate, conservele, aluatul pregatit cu grasime, placintele, painea neagra, slanina de porc, ciocolata, muraturile, sosurile marinate, condimentele iuti, fructele acre, sucurile de legume, ceaiul tare, cafeaua si cacaua. Dintre mirodenii singurele permise sunt patrunjelul si mararul.

Continutul chimic al regimului alimentar

   Cu scopul de a stimula procesele de refacere in tesuturile pancreasului afectat, pentru a imbogati sinteza enzimelor pancreatice si pentru a impiedica progresarea si agravarea bolii, regimul trebuie sa contina o cantitate de albumine putin mai ridicata in comparatie cu norma fiziologica (110-120 de grame). Din aceasta cantitate 60% trebuie sa fie albumine usor asimilabile de origine animala (produse lactate, carne de vita si de peste fara grasime si albus de ou). Aceste produse vor furniza in acelasi timp cu albuminele si o serie de substante care degradeaza grasimile, care joaca un rol important in refacerea structurii pancresului, ficatului si tesuturilor.

Atentie la consumul de hidrati de carbon

   Este necesara de asemenea limitarea consumului de hidrati de carbon (pana la 300-350 g). Se recomanda folosirea produselor usor asimilabile cum ar fi zaharul si mierea. Ratia de zahar pentru 24 de ore nu trebuie sa depaseasca 30 g deoarece in cazul pancreatitei cronice este afectata producerea de insulina (hormonul care asigura asimilarea glucozei in organism). Limitarea consumului de hidrati de carbon impiedica dezvoltarea la acesti bolnavi a diabetului, a dereglarilor sistemului nervos vegetativ si aparitia reactiilor alergice.

Este limitata folosirea sarii de bucatarie

  Pe langa scaderea ratiei de zahar, in regimul alimentar este indicata si limitarea consumului de sare (maxim 8 g in 24 de ore - o lingurita de sare). Sarea provoaca secretia pancreatica si, in afara de acest fapt, este dovedit ca scaderea continutului de sare in mancare are si o actiune antiinflamatoare care scade riscul producerii sau agravarii bolii.

   Dieta trebuie imbogatita cu saruri din calciu, luand in consideratie actiunea lor antiinflamatoare si desensibilizatoare. In acest scop se recomanda folosirea produselor lactate degresate si a branzei de vaca.

Principiul alimentatiei fractionate

   Bolnavilor de pancreatita cronica le este recomandat sa manance de 5-6 ori pe zi in portii mici. Trebuie sa mestecati mancarea incet, fara sa va grabiti. Mancatul prea repede sau consumarea unor portii mari de mancare si deosebit de consistente determina o secretie fortata de suc pancreatic. Acest lucru nu este dorit pentru ca scurgerea secretiei din glanda este ingreunata din cauza inflamatiei. Respectarea acestui principiu este obligatorie in toate fazele bolii, incluzand aici si perioada de amelioarare temporara a bolii si senzatia ca bolnavul se simte bine.

Alimentele care produc fermentatie sunt interzise

   Din regimul alimentar trebuie excluse produsele care fermenteaza deoarece acestea  produc balonarea intestinului: fasolea, mazarea, varza alba, bauturile gazoase sau ridichile.

Alimentele recomandate

- painea din faina de grau veche de 1-2 zile sau uscata (se poate si sub forma de pesmet); - supele de legume (in afara de varza), din crupe (in afara de mei), cu macaroane;

- carnea de vita, de vitel, de gaina, curca, iepure (fara grasime), peste fara grasime (batog, biban, crap, stiuca)

- albusul de ou sub forma de omleta. Puteti adauga in mancare cate o jumatate de galbenus pe zi.

- dintre produsele lactate se recomanda branza de vaci fara grasime, laptele incorporat in unele feluri de mancare

- dintre grasimi se admit numai untul si uleiul vegetal (se adauga in mancare pana la 40 g)

- legume - cartoful, morcovul, sfecla, varza rosie, dovleacul, mazarea uscata sub forma de piure sau budinci.

- sunt indicate terciurile cu lapte si gris, fulgi de ovaz, arpacas, orez

- fructe - merele coapte, decoctul de macese, cremele de fructe si compoturile. In stadiul de ameliorare temporara a bolii puteti folosi si soiuri de fructe dulci: pere curatate de coaja, cirese, capsuni si chiar pepeni.

Iata un exemplu de meniu:

- primul mic dejun: o omleta din albus de ou pregatita la aburi, un terci de lapte cu orez fara zahar si un ceai;

- al doilea mic dejun: branza de vaci proaspata, iaurt si un mar proaspat fara coaja;

- pranzul: o supa de legume fara smantana (o jumatate de farfurie), cotlete pregatite la abur, piure de morcovi si o crema de fructe fara zahar;

- gustare intre pranz si cina: un decoct de macese, pesmeti sau paine de secara;

- cina: peste fiert, cartofi fierti, terci de lapte cu fulgi de ovaz fara zahar si ceai;

- peste noapte: un iaurt.

Autor: Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
  • Omega 3 - bunastare pentru minte si trup

    Omega 3 - bunastare pentru minte si trup

  • Ayurveda si nutritia copilului

    Ayurveda si nutritia copilului

  • 15 sfaturi alimentare pentru pastrarea siluetei

    15 sfaturi alimentare pentru pastrarea siluetei

  • Vlastarii si dietoterapia

    Vlastarii si dietoterapia

  • Petele de vitiligo pot fi tratate cu plante?

    Petele de vitiligo pot fi tratate cu plante?

  • Psoriazisul ameliorat prin suplimente naturale!

    Psoriazisul ameliorat prin suplimente naturale!

  • Litchi, un fruct exotic care ne mentine tineretea

    Litchi, un fruct exotic care ne mentine tineretea

  • Obezitatea si kilogramele in plus

    Obezitatea si kilogramele in plus

  • Trandafirul de dulceata

    Trandafirul de dulceata

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Ceai merisor 50g AdNatura

Produs de AdNatura

3
50
LEI

Bilaforte

Produs de Laropharm

8
00
LEI

Agar-agar-fulgi-Clearspring

Produs de Paradisul Verde

Uleiul extravirgin din seminte de in

Produs de Valahia

Uleiul extravirgin din seminte de susan

Produs de Valahia

TONIC GASTRO E-LITE

Produs de E-lite Nutritia

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de