Categorii
Esti pe: Home » Petele de vitiligo pot fi tratate cu plante?
Petele de vitiligo pot fi tratate cu plante?
Articol publicat în
Revista: Nr. 12, Anul II, Octombrie 2007
Pagina: 13

   Vitiligo este o afecţiune dermatologică ce constă în apariţia de pete albe pe piele, din cauza distrugerii celulelor care colorează pielea (numite celule pigmentare sau melanocite) şi opririi producţiei de pigment.

   Multă vreme nu s-a cunoscut factorul care provoacă această boală, dar studiile recente au arătat că vitiligo este o afecţiune a sistemului autoimun. Mai pe înţeles, la pacienţii la care se dezvoltă vitiligo, sistemul natural de apărare a organismului lor (sistemul imunitar) reacţionează împortiva propriilor organe şi ţesuturi, în cazul de faţă împotriva celulelor pigmentare ale pielii, oprind astfel dezvoltarea lor şi a melaninei (pigmentul maroniu care dă culoare pielii).

Care sunt semnele de vitiligo?

   Vitiligo se caracterizează prin pete albe de formă neregulată şi înconjurate de o zonă de hiperpigmentaţie. Petele evoluează pe nesimţite şi de regulă nu sunt însoţite de nici un simptom, dar uneori apariţia lor este precedată de o erupţie uşor congestivă şi însoţită de mâncărimi.

   Petele din vitiligo pot să se dezvolte pe orice regiune a suprafeţei corpului, însă cel mai frecvent ele apar pe părţile descoperite (faţa, gâtul, dosul mâinilor, antebraţele şi tegumentele organelor genitale).

   Tegumentele afectate au un aspect caracteristic: insule de culoare albă, de formă circulară sau de la alb în centru până la culoarea pielii sănătoasă spre margini. Petele sunt înconjurate la periferia lor de o zonă intens pigmentă. Deseori în centrul petelor albe se întâlnesc alte zone (insule) hiperpigmentate, de mărimi diferite. Perii din suprafeţele depigmentate sunt decoloraţi, excepţional rămânând normali.

   Evoluţia unui vitiligo se face fără nici o regulă, petele rămânând staţionare ani de zile, alteori petele se extind rapid, sfârşind prin a decolora cea mai mare parte a corpului. Vitiligo evoluează în general singur, dar uneori poate fi asociat cu pelada (căderea părului).

Vitiligo nu este o boală contagioasă

   Există mai multe forme de vitiligo, în funcţie de genul şi localizarea petelor. Astfel avem vitiligo punctat şi vitiligo pestriţ (cu mici insule pigmentare aşezate pe zone decolorate), aceste două forme fiind întâlnite cel mai frecvent pe scrot, vitiligo universal (petele se întind pe toată suprafaţa corpului) sau vitiligo perinevic (zonele albe apar în jurul nevilor pigmentari).

Tratamente naturiste in vitiligo

   De la început trebuie menţionat că tratamentul pentru vitiligo trebuie făcut strict sub îndrumarea medicului, tratamentele fiind individualizate pentru fiecare în parte, după studierea fiecărui caz.

   Multă vreme această boală nu a avut leac, însă treptat s-au descoperit o serie de remedii care pot duce la vindecare, dar vindecarea se produce diferit de la un individ la altul. De obicei perioada tratamentului este lungă până apar mici rezultate. Unii obţin rezultate după 3-6 luni, alţii nu mai devreme de 8 luni. Regula de bază este să aşteptaţi cel puţin 3-6 luni înainte să speraţi la rezulate din partea oricărui tratament.

   Cele mai noi tratamente pentru vitiligo se bazează pe expunerea pacientului la raze ultraviolete de tip A (PUVA), pe cremele cu steroizi, ultraviolete de tip B de banda îngustă, laserul, grefarea de piele, transplantul de pigment şi folosirea imunomodulatoarelor. Nu există însă un tratament care funcţionează pentru toată lumea.

   Din punct de vedere al tratamentelor naturiste, medicina chineză are cea mai mare experienţă în acest domeniu. Chineze au arătat că există şanse mari de vindecare a vitiligo-ului dacă pacientul urmează o dietă foarte bine dirijată. Astfel, în perioada de tratament, trebuie să se consume doar vinete, castraveţi, dovlecel lung, spanac, ouă, unt, ficat de vită, smochine, miere, porumb, tărâţe de orez, ciuperci, lăptuci, busuioc, usturoi, nucşoară, banane, caise şi sare.

   Extern se va face o cosmetizare prin tamponarea cu tinctură de ţelină, tinctură de coada-şoricelului şi tinctură de sunătoare a zonelor decolorate. Se mai poate folosi usturoi proaspăt, tăiat în feliuţe, cu care se freacă pielea de 3-4 ori pe zi. După 7 zile în loc de usturoi se va folosi tinctura de ţelină aplicată prin tamponare.

   Se poate face şi un tratament mai complex cu tincturi din coajă de nuci verzi, fructe de afine şi fructe şi frunze de coarne, aceste tincturi fiind folosite pentru ungerea pielii în locurile unde apare depigmentarea. O cură de 3 luni de zile cu acestea poate să aducă o pigmentare uniformă a pielii, cu menţiunea că în timp vor apărea recidive şi deci va trebui să se ia de fiecare dată această măsură.

   Preparatele cosmetice care conţin sulf, ihtiol, gudron, iod, pirogalol sau rezorcină sunt şi ele utile la tratament deoarece aplicate pe piele şi apoi expunând pielea la soare acestea vor determina o pigmentare mai pronunţată a locurilor care au fost unse.

   Se mai pot face tamponări zilnice cu tinctură din frunze de cedru (macerate 10 zile în alcool de 40 de grade) sau tinctură de chiparos. În plus puteţi unge zonele depigmentate cu suc proaspăt de urechelniţă (Semperivivum tectorum) sau cu bitter suedez, zilnic, pe perioade îndelungate.

   Intern se va lua tinctură de propolis 30% în cure de lungă durată. Se vor lua câte 2 picături la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi. Propolisul se pune pe un miez de pâine, se mestecă bine, apoi se înghite. Se ia înainte de mesele principale în cure de 30 de zile, apoi urmează o pauză de 7 zile şi se va reveni cu un nou tratament.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
 • Cistita - tratamente naturiste

  Cistita - tratamente naturiste

 • Nutritia pentru unghii sanatoase

  Nutritia pentru unghii sanatoase

 • Uremia. Tratamente naturiste in sindromul azotemic

  Uremia. Tratamente naturiste in sindromul azotemic

 • Psoriazisul tratat cu EthyleX gel

  Psoriazisul tratat cu EthyleX gel

 • Trei frati patati - expectorant, diuretic si depurativ

  Trei frati patati - expectorant, diuretic si depurativ

 • Hemangiomul - o tumoare pe pielea copiilor

  Hemangiomul - o tumoare pe pielea copiilor

 • Petele de vitiligo pot fi tratate cu plante?

  Petele de vitiligo pot fi tratate cu plante?

 • Anii trec, frumusetea dispare! Cum sa ma mentin atragatoare si supla?

  Anii trec, frumusetea dispare! Cum sa ma mentin atragatoare si supla?

 • Sindromul metabolic - hipertensiune, dislipidemie si obezitate

  Sindromul metabolic - hipertensiune, dislipidemie si obezitate

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Facial massage cream

Produs de Star International Med

18
00
LEI

Fruit Massage Cream

Produs de Star International Med

16
00
LEI

Pearl Cream

Produs de Star International Med

19
00
LEI

Rejuvenating Face Mask

Produs de Star International Med

17
00
LEI

Sampon pentru intarirea si cresterea parului, cu lapte de capra, 600ml

Produs de Cosmetica Verde

17
00
LEI

Sampon hidratant pentru par deteriorat, cu ulei de argan si cheratina

Produs de Dr. Sante

13
00
LEI

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de