Categorii
Esti pe: Home » Plantele care reduc perioada de convalescenta
Plantele care reduc perioada de convalescenta
Articol publicat în
Revista: Nr. 69, Anul VII, octombrie 2012
Pagina: 06

   Sub numele de convalescenţă este desemnată perioada de recuperare de pe urma unei afecţiuni, a unui traumatism sau a unei intervenţii chirurgicale. Convalescenţa are o durată variabilă, de la o săptămână (în cazul unor boli acute) şi până la luni de zile (în cazul unor traumatisme multiple, operaţii complicate sau a unor afecţiuni grave). Această perioadă este problematică, în primul rând prin vulnerabilitatea fizică şi psihologică a convalescentului, dar şi prin revenirile simptomelor şi disconfortul fizic.

Convalescenţa. La ce ne putem aştepta?

   În unele cazuri, nu este nevoie decât de intervenţia unui eveniment stresant sau de o solicitare fizică puţin mai mare pentru reapariţia unor simptome ale bolii pe care persoana în cauză o credea depăşită. Cel aflat în convalescenţă are un nivel energetic diminuat, poate constata unele probleme funcţionale, se confruntă cu o stare persistentă de astenie şi este mai expus la atacurile agenţilor patogeni, datorită unei imunităţi reduse.

   Psihologic, individul aflat în convalescenţă poate avea de luptat cu anxietatea, fobiile, iritabilitatea, neastâmpărul, depresia ori apatia. Atunci când perioada de convalescenţă este ulterioară unui eveniment cauzator de şocuri psihice, de invalidităţi fizice permanente sau care au provocat mutilarea ori pierderea unui simţ, este necesară şi consilierea psihologică. Alteori, după evenimentele vasculare (AVC, infarct) sau după intervenţiile chirurgicale, pacientul va trebui să se prezinte la controalele medicale periodice. În toate situaţiile, persoana aflată în convalescenţă va urma cu stricteţe medicaţia, regimul alimentar şi recomandările medicului, neezitând să îl în contacteze ori de câte ori percepe o agravare sau o revenire a simptomelor.

   Pentru a evita complicaţiile postoperatorii sau posttraumatice, bolnavul va evita eforturile fizice intense şi se va menaja un anumit timp, fără, însă, a cădea în capcana sedentarismului. La orice persoană, dar mai ales la vârstnici, imobilitatea prelungită poate produce noi suferinţe şi afecţiuni (blocaje ale funcţiilor de eliminare, blocarea articulaţiilor, dureri osteo-musculare, formarea de escare etc.).

Recomandări de folos in perioada de convalescenta

   Emiterea unor indicaţii precise se poate realiza doar pentru fiecare boală în parte. Ideal, recomandările corespunzătoare perioadei de convalescenţă ar trebui adaptate fiecărui pacient, ţinând seama de caracteristicile acestuia (antecedente medicale, sensibilităţi alergice, personalitate).

   Pentru o revenire rapidă la viaţa obişnuită, convalescentul va trebui să admită restricţii sau restructurări ale obiceiurilor alimentare sau să îşi mobilizeze voinţa pentru restabilirea funcţionalităţii locomotorii ori pentru a urma, în amănunt, recomandările medicului curant.

   Există o serie de recomandări nutriţionale generale ce trebuiesc urmate, pentru a facilita o refacere mai rapidă. În primul rând, dacă nu există indicaţii contrare (ca de exemplu în unele afecţiuni gastrice), vor fi consumate cât mai multe fructe şi legume crude. Evitând prăjelile, conservele sau condimentele iritante, principalul procedeu de gătire va fi fierberea (în abur). Atenţie la produsele alergene, la cele bogate în “calorii goale” (dulciuri, chipsuri, foietaje, fast-food) sau la acelea greu digerabile!

   Datorită inactivităţii fizice şi încetinirii metabolismului corpul se va încărca foarte uşor de toxine, care vor amâna vindecarea sau vor contribui la apariţia complicaţiilor ori a excesului ponderal. Alimentaţia va fi una variată. Hrana va fi repartizată în mai multe porţii (nu prea mari), iar combinaţiile indigeste vor fi evitate.

Tratamente naturiste in convalescenta. Plante pentru o mai rapida refacere a organismului

   Pătrunjelul va fi consumat ca atare, înaintea mesei de prânz. Din sucul de pătrunjel (frunze şi rădăcină), extras cu ajutorul storcătorului electric, se beau câte 100 de ml zilnic.

   Grâul integral, orzul, meiul, lintea, soia şi fasolea se consumă sub formă de preparate culinare, pentru conţinutul bogat în nutrienţi cu rol plastic şi energetic. Grâul încolţit este un tonic general al organismului.

   Decoctul din teci de fasole are însuşiri remineralizante. Se prepară fierbând, timp de 25 minute, o lingură de teci uscate şi mărunţite într-un litru de apă. Se beau câte 3 căni pe zi.

   Ceaiul de cătină albă este indicat pentru imunitate şi refacerea psiho-fizică. Se pun 2 linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apă clocotită şi se infuzează 30 minute. Se bea fracţionat, pe parcursul zilei. Din uleiul de cătină se iau 1-2 linguriţe de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă, cu puţină miere.

   Tinctura de echinacea se administrează de câte 3-4 ori pe zi, în doze de 2 ml, alături de puţină apă, înaintea meselor. Tratamentul va fi urmat timp de 4 zile în convalescenţa de după bolile infecto-contagioase. Se fac 4 zile pauză după care cura se poate repeta încă 4 zile, însă nu mai mult de o lună şi jumătate, în total.

   Infuzia de coada calului aduce în corp minerale importante refacerii. Se pune o linguriţă cu pulbere de plantă la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 20 de minute şi se beau 2-3 căni pe zi.

   Maceratul de pelin era folosit, în medicina populară, în convalescenţa de după bolile grele şi de durată. Se adaugă 3 linguri de plantă uscată, mărunţită, la 1 litru de vin, se macerează 10-14 zile şi se consumă câte un păhărel dimineaţa, înainte de masă. Se va evita supradozarea. Nu este indicat în sarcină şi alăptare.

   Uleiul esenţial de brad sau de pin posedă un efect de revigorare a organismului. Se amestecă 30 picături de ulei esenţial cu 50 ml ulei de floarea-soarelui şi se utilizează pentru masaje corporale.

Autor: Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Alte articole...

<
 • Apa de Shungit este pura si buna pentru sanatate

  Apa de Shungit este pura si buna pentru sanatate

 • Caderea parului nu mai este o problema cu picaturile Varga

  Caderea parului nu mai este o problema cu picaturile Varga

 • Mini spa-ul de acasa cu sarurile de baie Dr. Ionut Moraru

  Mini spa-ul de acasa cu sarurile de baie Dr. Ionut Moraru

 • Hernia inghinala - tratamente naturiste

  Hernia inghinala - tratamente naturiste

 • Mazarea ajuta inima si celulele nervoase

  Mazarea ajuta inima si celulele nervoase

 • Escarele - afectarea pielii dupa imobilizarea la pat

  Escarele - afectarea pielii dupa imobilizarea la pat

 • Tratamente naturiste in menopauza

  Tratamente naturiste in menopauza

 • Catina protejeaza vasele coronare

  Catina protejeaza vasele coronare

 • Suprarenalele si secretia hormonala

  Suprarenalele si secretia hormonala

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de