Categorii
Esti pe: Home » Plantele etnobotanice cu efect halucinogen interzise in Romania
Plantele etnobotanice cu efect halucinogen interzise in Romania
Articol publicat în
Revista: Nr. 49, Anul V, Noiembrie-Decembrie 2010
Pagina: 13

   Prin Ordonanta de Urgenta din 10 februarie 2010 Guvernul Romaniei a interzis detinerea, comercializarea si consumul a 9 tipuri de produse din plante si 27 substante etnobotanice cu caracter psihotrop (halucinogen), care de cele mai multe ori reproduc formula substantelor active din droguri. Incalcarea prevederilor acestei ordonante se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 15 ani.

Efectul nociv al plantelor etnobotanice

   Ce rau ne fac aceste plante? Efectele lor acopera o gama larga de modificari la nivelul sistemului nervos, dar si al tuturor organelor corpului. Simptomele imediate consumului sunt diverse: ameteli, senzatie de greata, vomismente, bradicardie (incetinirea ritmului cardiac), hipotensiune arteriala (in special cea ortostatica), hipertermie urmata de transpiratie masiva, midriaza (dilatarea pupilelor) si tremuraturi ale membrelor sau chiar ale intregului corp.

   Efectele psihotrope produse de aceste plante sunt euforie, relaxare, ras fara motiv, incapacitate de concentrare, imposibilitate de a rationa logic, iluzii senzoriale (furnicaturi), distorsiuni spatio-temporale (consumatorul nu mai stie unde se afla si in care parte a zilei), halucinatii (in majoritatea lor colorate), viziuni autoscopice (senzatia ca ai iesit in afara corpului tau si te-ai desprins de el), sentimentul pericolului unei morti iminente, rememorarea unor amintiri uitate, clarviziuni, frica, angoasa, tristete, simptome paranoice si sentimentul omniscientei (consumatorii se cred atotcunoscatori). Sub influenta halucinatiilor, unele persoane pot prezenta un pericol atat pentru ei, cat si pentru cei din jur.

Lista plantelor etnobotanice interzise

   Majoritatea dintre noi a auzit deja de demult despre punerea in aplicare a acestei legi, insa putini cunosc de fapt care sunt aceste plante interzise si care este efectul lor asupra organismului uman. De aceea, va propunem sa le trecem succint in revista:

1. Salvia divinorum (numita si salvia aztecilor, salvia sfintilor sau iarba Fecioarei) este o planta cu efect halucinogen datorat continutului de tuiona inhalat atunci cand se fumeaza. Consumul ei poate induce pierderea totala a simtului realitatii (cu aparitia inchipuirilor), greutatea de a controla miscarile, somnambulism sau izbucniri in ras continuu pana la epuizare. Atentie! A nu se confunda aceasta planta cu salvia obisnuita, care este utila pentru sanatate.

2. Mitragyna speciosa produce simptome asemanatoare cocainei si poate crea dependenta.

3. Toate speciile ce apartin genului Psilocybe, plante care produc halucinatii similare cu drogurile LSD (dietilamida acidului lysergic).

4. Rivea Corymbosa - semintele sale erau folosite ca cel mai popular drog halucinogenic de catre nativii din Mexic.

5. Toate speciile apartinand genului Argyreia, plante din zona insulelorHawaii ale caror proprietati halucinogene au fost descoperite de curand.

6. Nymphaea caerulea, numita si lotusul albastru sacru egiptean, este o planta cu efet narcotic ce creste pe valea Nilului.

7. Amanita muscaria (palaria sarpelui sau buretele mustelor) este o ciuperca otravitoare care are proprietati psihoactive si halucinogene.

8. Amanita pantherina (buretele pestrit)

9. Tabernanthe iboga este o planta halucinogena din padurile tropicale dinAfrica centrala.

Cum ne poate afecta consumul indelungat de plante etnobotanice ?

   Pe termen lung, consumul acestor plante psihotrope duce la degradarea treptata a individului, atat din punct de vedere al starii de sanatate (sistemul nervos central este cel mai afectat), dar mai ales din punct de vedere social. Persoanele dependente pot recurge la acte de violenta, ajungand chiar si la crime pentru a-si procura sumele necesare achizitionarii drogurilor. Aceste plante pot scurta semnificativ durata vietii noastre, mai mult decat tutunul fumat!

   Din fericire, pretul este prohibitiv pentru multi dintre tinerii care se aventureaza in acest domeniu nefast dar, din pacate, cu toata interzicerea lor, ele continua si astazi sa se vanda in mod ilegal in magazinele respective (care nu au fost inchise!!!), sau sub alte denumiri comerciale sau sub forma altor produse care contin amestecuri modificate de plante.

Autor: cercetator stiintific Ioan Marinescu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
 • Miracolul magnetoterapiei. Forta tamaduitoare a magnetilor

  Miracolul magnetoterapiei. Forta tamaduitoare a magnetilor

 • Retete de sucuri naturale

  Retete de sucuri naturale

 • Redefineste tineretea cu gama Gerovital H3 Evolution

  Redefineste tineretea cu gama Gerovital H3 Evolution

 • Eruptiile cutanate. Scapa de mancarimi, umflaturi, pete, cruste si inrosirea pielii cu tratamente naturiste!

  Eruptiile cutanate. Scapa de mancarimi, umflaturi, pete, cruste si inrosirea pielii cu tratamente naturiste!

 • Astenia de primavara si depresia cronica

  Astenia de primavara si depresia cronica

 • Afla cum poti fi plin de energie dimineata, fara cafea!

  Afla cum poti fi plin de energie dimineata, fara cafea!

 • De ce e bine sa mancam pepene verde?

  De ce e bine sa mancam pepene verde?

 • Alimentatia si pH-ul corpului

  Alimentatia si pH-ul corpului

 • De ce obosesc repede? Cum tratam fatigabilitatea?

  De ce obosesc repede? Cum tratam fatigabilitatea?

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.unicasport.ro/stiri/un-angajat-activ-un-angajat-fericit/
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Larogrip

Produs de Laropharm

12
00
LEI

Tusogal sirop pentru adulti

Produs de Laropharm

9
00
LEI

Immune Max LYSI cu ulei ficat de rechin, 80 cps

Produs de LYSI

73
20
LEI

Vitamina C plus propolis

Produs de Laropharm

5
00
LEI

Vitamina C pentru copii

Produs de Laropharm

3
00
LEI

TONIC IMUNITAR E-LITE

Produs de E-lite Nutritia

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de