Categorii
Esti pe: Home » Problemele cauzate de colesterolul marit
Problemele cauzate de colesterolul marit
Articol publicat în
Revista: Nr. 1, Anul I, Octombrie 2006
Pagina: 16

   Colesterolul este o substantã grasã, care se gãseste in toate celulele organismului. El este unul dintre constituentii esentiali ai membranelor celulare.

   Colesterolul este indispensabil fabricãrii anumitor hormoni, in special a celor sexuali si a cortizolului, dar si a vitaminei D. El este transformat de ficat in acizii biliari, acestia avand rol in digestia grãsimilor.

   Colesterolul este, asadar, indispensabil vietii. Intrebarea nu este dacã este bine sau nu sã il avem, ci cum sã evitãm sã il avem in exces. Organismul are nevoie de aproximativ 1,5 grame de colesterol pe zi, dar "aprovizionarea" nu se face numai prin alimentatie. De fapt, doar o micã parte din "stocul" de colesterol al organismului (20 - 30%) provine din alimentatie. Restul colesterolului este fabricat de organism, la nivelul ficatului.

   Valoarea normala a colesterolului total este in medie 180 mg/100 ml sange.

Colesterolul bun si colesterolul rau

   Ai auzit deseori vorbindu-se de colesterolul LDL si HDL, de colesterolul "rau" si cel "bun", dar termenii iti sunt putin neclari. Incercam sa-ti explicam toate acestea. Inainte de toate, trebuie sa stii ca nu exista doua molecule diferite de colesterol, ci doar doua moduri diferite in care acesta este transportat prin sange.

   Colesterolul "circula" prin sange "agatat" de lipoproteine. Lipoproteinele LDL (lipoproteine cu densitate mica), cele care il transporta la celule, favorizeaza formarea placilor de aterom.

   Lipoproteinele HDL (lipoproteine cu densitate mare) sunt benefice, caci ele recupereaza surplusul de colesterol din celule si il readuc la ficat, pentru a fi distrus. Daca o persoana produce prea multe proteine LDL, cele HDL nu vor putea face fata sarcinilor, iar deseurile se vor acumula putin cate putin in artere, ajungand, in final, sa perturbe grav circulatia sangelui si activitatea inimii.

   Asadar, colesterolul LDL este cel "rau", iar colesterolul HDL cel "bun".

Cum sa controlam colesterolul

   In ultimii 50 de ani, alimentatia noastra s-a modificat foarte mult: mancam mai multa carne, grasimi, dulciuri... In paralel, numarul si gravitatea maladiilor cardio-vasculare au crescut alarmant - aceste afectiuni au devenit prima cauza de mortalitate in tarile occidentale. Ce legatura are colesterolul cu toate acestea? Nivelul crescut de colesterol in sange sta la originea acestor boli. Iata de ce, in ultima vreme, se vorbeste atat de mult despre el. De aceea este foarte important sa cunoastem care sunt alimentele care pot influenta nivelul colesterolului:

   Alimente bogate in colesterol (mg/100g)

·           omleta - 350

·           caviar - 440

·           ficat gras - 380

·           unt - 250

·           maioneza - 165

·           pate de ficat de porc - 200

Alimente sarace in colesterol (mg/100g)

·           fructe si legume - 0

·           iaurt degresat - 1

·           margarina - 1

·           lapte degresat - 2

·           supa de pui cu fidea - 3

·           ulei vegetal - 1

   Care este tratamentul benefic in controlul colesterolului ?

    Pacientii cu cardiopatie ischemica trebuie sa-si mentina nivelele de colesterol plasmatic mai scazute decat cei din populatia generala. In acest sens, sunt necesare schimbari ale ritmului de viata si, in unele situatii, terapie medicamentoasa.

   Dieta anticolesterol

   Regimul alimentar indicat este unul cu cantitati reduse de grasimi saturate si colesterol. Cantitatea de grasimi va reprezenta 30% din totalul de calorii necesar zilnic iar grasimile saturate vor reprezenta 10% din totalul aportul zilnic de grasimi.

   Dieta poate contine:

- Alimente cu continut scazut in grasimi saturate: uleiuri vegetale, fructe, legume, cereale, produse lactate cu continut scazut in grasimi.

- Alimente cu grasimi nesaturate: ulei de masline, ulei de soia si de floarea-soarelui.

- Alimente cu cantitate scazuta de colesterol: orice aliment de origine vegetala.

   De evitat sunt:

- carnea rosie, organe (ficat, creier, rinichi), mezeluri, oua (maxim 2 oua pe saptamana), maioneze, creme, dulciuri rafinate.

- alimente cu continut crescut de grasimi saturate (in general vor fi evitate): unt, grasime, frisca, smantana, slanina.

   Activitatea fizica

   Efectuat sustinut, efortul fizic moderat reduce riscul de cardiopatie ischemica si scade mortalitatea prin boala cardiovasculara, prin multiple mecanisme:

- reducerea nivelelor de LDL-colesterol si ale celor de trigliceride sangvine.

- cresterea nivelelor de HDL-colesterol.

- reducerea tensiunii arteriale

- favorizarea reducerii greutatii corporale.

- imbunatateste efectiv activitatea inimii si a plamanilor.

    Reducerea greutatii corporale

    Persoanele supraponderale au in mod constant un nivel de colesterol sangvin mai mare decat cele cu o greutate corespunzatoare varstei si sexului. Scaderea in greutate reduce cantitatea de LDL-colesterol si o creste pe cea de HDL-colesterol. O persoana cu cardiopatie ischemica trebuie sa faca eforturi pentru a-si aduce greutatea corporala la un nivel cat mai aproape de greutatea “ideala”. Acest deziderat se poate obtine printr-o alimentatie saraca in calorii, asociata cu efortul fizic sustinut.

    Tratamentul medicamentos

    Pacientii la care colesterolul se mentine peste 130 mg/dl necesita terapie medicamentoasa. Daca nivelul de LDL-colesterol se mentine intre 100-130 mg/dl dupa o dieta adecvata medicul va recomanda tratamentul medicamentos cel mai eficient.

 

Autor: Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
  • Ulcerul si infectia cu Helicobacter pylori

    Ulcerul si infectia cu Helicobacter pylori

  • Cei 5 pasi obligatorii pentru ingrijirea tenului

    Cei 5 pasi obligatorii pentru ingrijirea tenului

  • Alimentele anti-grasime - cum sa slabesc fara sa ma ingras la loc?

    Alimentele anti-grasime - cum sa slabesc fara sa ma ingras la loc?

  • Tiroidita Hashimoto - tiroidita cronica limfocitara

    Tiroidita Hashimoto - tiroidita cronica limfocitara

  • Infertilitatea masculina tratata naturist

    Infertilitatea masculina tratata naturist

  • 9 trucuri pentru a calma sughitul

    9 trucuri pentru a calma sughitul

  • Keratita. Inflamatia membranei transparente a ochiului

    Keratita. Inflamatia membranei transparente a ochiului

  • Colesterol stop scade natural valorile colesterolului rau

    Colesterol stop scade natural valorile colesterolului rau

  • Sensibilitatile alimentare nu-ti dau pace? Afla ce tratamente naturiste poti foosi in intoleranta alimentara!

    Sensibilitatile alimentare nu-ti dau pace? Afla ce tratamente naturiste poti foosi in intoleranta alimentara!

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de