Partenerii Revistei Tratamente Naturiste
Harta websiteului revista-tratamente-naturiste.ro
Creaza un cont activ pe site
Autentifica-te
Revista Tratamente Naturiste coperta numar curent
Previous
  • produse
  • terapii
Next
banner natur house piata sudului banner fagurele cu miere banner sciencemed banner homeogenezis banner complex apicol banner ayurmed banner faviammodytes
Articole Produse
Dud
Fag
Mac
Mar
Mei
Nap
Orz
Pin
Pir
Soc
Tei
Ulm
FM3
Esti pe: Home » Diete si nutritie » Produsele apicole - atentionari in administrare
Produsele apicole - atentionari in administrare
ARTICOL PUBLICAT IN:
Revista: Nr. 51, Anul VI, Februarie 2011

Pagina: 19

   Dupa ce in editiile anterioare ale revistei am discutat pe larg despre atentionarile in administrarea plantelor, a venit timpul sa evidentiem si contraindicatiile de folosire a produselor apicole. Chiar daca acestea sunt niste remedii minunate utilizate pe scara larga in toata lumea, trebuie sa avem grija la faptul ca unii pacienti pot fi expusi la complicatii in urma folosirii acestora.

 

- Laptisorul de matca administrat oral pare sa cauzeze putine efecte secundare in cazul persoanelor nonalergice. La persoanele cu antecedente de atopie (hipersensibilitate la alergii) sau astm, acest medicament natural pare sa determine o rata ridicata de simptome alergice (mancarimi ale pielii, urticarie, eczeme, edem la nivelul fetei si pleoapelor, conjunctivita, curgerea nasului, greutate la respirat si bronhoconstrictie ce poate duce la crize astmatice. In cazurile severe, laptisorul de matca poate provoca starea astmatica, anafilaxie si chiar deces.
   Laptisorul interactioneaza cu o substanta medicamentoasa numita Warfarina (un anticoagulant), crescand riscul de sangerare.

   Iata care sunt afectiunile in care nu se recomanda folosirea laptisorului de matca: astm, atopie, dermatita, acromegalie, gigantism, boala Cushing, obezitate, adenoame hipofizare, tiroidiene, paratiroidiene sau prostatice, fibroame uterine, hipertiroidie, hiperadrenocorticism, sindrom tirocatecolic, hiperestrogenism (exces de foliculina), hiperorhism, ejaculare precoce, diabet zaharat, excese de manie, delir sau agitatie psihica.
   Persoanele care au predispozitii alergice vor lua in primele trei zile de tratament cantitati foarte mici din acest produs (0,1 g pe zi - adica un varf de lingurita), oprindu-se administrarea daca se observa simptome cum ar fi mancarimile in zona buco-faringiana, tulburarile digestive, dificultatea in respiratie, hipersecretie pe caile respiratorii sau eruptii cutanate.

   Atentie! Nu exista cercetari stiintifice care sa ateste efectele pozitive ale administrarii laptisorului de matca pe termen lung. In schimb nu se cunosc pana in prezent nici actiuni toxice ale produsului. Numai la doze mari se poate vorbi despre o crestere a predispozitiei la ulcerului. De aceea, este recomandat ca imediat dupa inghitirea laptisorului sa se consume suficiente lichide.

 

- Polenul are cateva indicatii foarte importante pentru utilizarea sa medicala. In primul rand trebuie stiut ca polenul umezit este toxic, motiv pentru care el trebuie sa fie intotdeauna uscat, dar si cat mai proaspat. Prin pastrare, activitatea biologica a polenului scade, astfel incat la 6 luni se reduce la jumatate, iar la 1 an dispare.

   Se va evita utilizarea polenului in sarcina si alaptare, deoarece exista unele presupuneri ca acest produs apicol ar putea avea ca efect stimularea uterului.

   Mult persoane sunt alergice la polen, fiind expuse la reactii alergice grave, ce pot include mancarime, umflare, dificultati de respiratie, confuzie la lumina si anafilaxie.

   Nu se recomanda administrarea de polen in obezitate, exces de colesterol si lipide in sange, adenom de prostata, hiperfunctii hipofizare, hiperfunctii tiroidiene, suprarenale si testiculare, hiperexcitabilitate sexuala, ateroscleroza cerebrala avansata, boli autoimune sau boli cu deficit imunitar, astm bronsic sau inflamatii la nivelul cavitatii bucale, cu simptome severe (cum sunt lichenul plan cu ulceratii sau micoza orala severa).

   Polenul poate contine pana la 30-32% glucide si nu se recomanda in cantitate mare la diabetici. In cantitate mica poate avea insa rezultate foarte bune, avand in vedere ca produsul contine toti aminoacizii esentiali necesari sintezei insulinei. Cu toate acestea, cereti sfatul medicului sau farmacistului inainte de a folosi polenul la diabetici!

   Atunci cand polenul este administrat crud (brut), inainte de mese, in cantitate relativ crescuta, el poate provoca gastrita sau ulcer gastro-intestinal. Acest lucru este provocat de invelisul extern al polenului (compus dintr-o substanta numita exina), care poate avea o structura aspra.

 

- Pastura - din cauza transformarilor suferite in stup (sub actiunea bacteriilor specializate), pastura are unele contraindicatii si limite diferite de ale polenului. Pastura este mai "neteda" decat "asprul" polen deoarece este intotdeauna deschisa. Astfel, ea irita mai putin mucoasa tractului digestiv in procesele de digestie si de absorbtie. Ca rezultat, toleranta tractului digestiv este crescuta.

   Totusi, deoarece pastura poate contine mici cantitati de polen ne-deschis, ea poate provoca aceleasi probleme ca si polenul, in special cele legate de alergii si intoleranta. Pentru a diminua aceste probleme este intotdeauna o buna idee ca pastura sa fie amestecata cu miere (la inceput in raport de 1:10, apoi 1:8, 1:6, 1:4, 1:2, 1:1). Apoi, combinatia de pastura si miere se amesteca cu cantitati suficiente de lichide (ceaiuri de plante, sucuri de fructe, apa, iaurt etc.). Diluarea pasturii conduce la diluarea polenului, astfel incat posibilele reactii adverse vor fi considerabil diminuate.

Puteti folosi separat extractul moale de propolis, tinctura de propolis sau apa de propolis extrasa direct, produse ce au foarte bune proprietati antiinflamatorii si antialergice.

   Daca pacientul are o alergie respiratorie la polen evitati ca pastura sa ajunga la nivelul orificiilor nazale (nu folositi inhalatiile cu ceai, miere si pastura). Limitati administrarea unor cantitati mari de pastura suferinzilor de diabet sau afectiuni severe ale tractului digestiv.

 

- Mierea de albine

   Oral, mierea poate provoca reactii alergice. Topic (local) mierea poate provoca uscarea excesiva a ranilor, ceea ce ar putea intarzia vindecarea. Consumul frecvent de miere de albine duce la cresterea frecventei aparitiei cariilor dentare. Se interzice consumul mierii in caz de obezitate sau insuficienta pancreatica exocrina.
   Mierea si diabetul. Mierea este un aliment puternic energetic, care ofera 310 calorii per 100 g. Ea nu este contraindicata si poate fi integrata in regimul alimentar al diabeticului, dar doar intr-un cadru strict de rationalizare a glucidelor care ii sunt premise zilnic pentru un echilibru al bolii. In cazul diabetului tratat cu insulina, mierea poate fi foarte utila in situatiile de supradozaj accidental de insulina, care provoaca o stare de hipoglicemie ce poate duce pana la coma. In aceste cazuri, consumul imediat al unei linguri de miere aduce repede glucoza in sange si indreapta efectele dramatice ale supradozajului.

   Mierea si alergia la polen. Mierea contine peste 1% polen in compozitie. Persoanele alergice la polen nu pot manca miere deoarece continutul extrem de scazut in polen poate conduce la alergii specifice digestive sau respiratorii. Pentru a diminua acest risc, este intotdeauna recomandabil ca tratamentul cu miere (apiterapia) sa se inceapa cu doze foarte mici, foarte bine diluate in cantitati mari de lichide.
   Mierea la copii. Mierea poate fi contaminata cu spori de Clostridium botulinum, care prezinta un risc pentru sugari si copii mici. Copiii sub un an nu au voie sa consume miere deoarece se poate declansa botulismul infantil. La copiii sub 1 an exista anumiti factori care pot diminua eficacitatea mierii: corpul este prea slabit, incapabil sa o digere ori sa o absoarba sau pot aparea obstacole interne (spasme, tumori, mucus in exces in tractul digestiv, respirator sau in aria genitala la fetite sau o cantitate excesiva de paraziti). Nu exista suficiente informatii clare cu privire la siguranta utilizarii mierii de catre femeile insarcinate sau care alapteaza.

 

- Tinctura de propolis

   Atentie! Tinctura de propolis, nefiind solubila in apa, se administreaza intr-o lingurita de miere sau se pune pe o bucatica de paine, se lasa sa se evapore alcoolul si apoi se consuma. O cura nu trebuie sa dureze mai mult de 2 saptamani.

   Alergia la propolis. Pentru a evita fenomenele neplacute, in cazul in care nu stiti daca aveti sau nu intoleranta la propolis, faceti urmatorul test: aplicati tinctura din abundenta pe o portiune mica din piele, urmarind efectele ce apar. In cazul in care ea nu determina niciun fel de reactii nedorite (mancarimi, inrosire, iritatie) se poate folosi cu succes.

   Prin utilizare locala pentru tratarea faringitei acute propolisul poate determina edem laringian si soc anafilactic. Propolisul poate irita pielea, cauzand arsuri, iritatie, inflamatie, leziuni, roseata, senzatie de mancarime, umflare, eczeme sau psoriazis. Atunci cand este utilizat oral, el poate irita mucoasa cavitatii bucale sau poate determina tulburari gastro-intestinale.
   Nu se administreaza picaturi de tinctura de propolis la persoanele alergice, sensibile la polen, la bolnavii cardiaci, cu astm bronsic, cu insuficiente renale sau cu afectiuni hepatice. In cazul diabeticilor trebuie sa cerem sfatul medicului inainte de inceperea curei de propolis.
   Nu exista suficiente informatii cu privire la siguranta folosirii de propolis in sarcina si alaptare, motiv pentru care se va evita utilizarea. Femeile insarcinate ar trebui sa evite tinctura din cauza continutului ridicat de alcool (15-90%). Continutul de alcool poate duce la varsaturi daca este utilizat cu disulfiram (Antalcol sau Antabuse) sau metronidazol (Flagyl, Metronidazol sau Supllin).

 

Autor: Farm. Gabriela Stefancu - Imunostim Farm-Plafar

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Alte articole recomandate:
  • Topul alimentelor energizante

       Va simtiti adesea obositi si nu stiti ce sa faceti ca sa aveti mai multa energie? Plantele va ajuta!

       Seminţele încolţite (de legume sau de cereale... (citeste)

  • Alimentatia nesanatoasa poate duce la diabet si hipertensiune arteriala

       In numerele trecute ale revistei am vorbit in multe randuri despre alimentatia necorespunzatoare, despre modurile in care putem combina mancarurile astfel incat sa avem o digestie buna sau despre multitudinea de aditivi pe care ii intalnim la tot pasul in hrana zilelor noastre.

    (citeste)

  • Antioxidantii opresc imbatranirea si te apara de cancer

       Datorita activitatilor metabolice, in organism iau nastere anumiti produsi nocivi, denumiti radicali liberi. Acestia ataca membranele celulelor si au o actiune distructiva asupra ADN-ului celular, constituind principala cauza a imbatranirii. Radicalii liberi contribuie la declansarea si intretinerea bolilo... (citeste)

  • Nutritia pentru unghii sanatoase

       In zilele noastre a avea unghii frumoase este una din grijile cotidiene ale oricarei femei. Insa nu este suficient sa ne ingrijim sa avem unghii frumoase ci sa dam o importanta crescuta si sanatatii acestora. Foarte multe afectiuni pot modifica aspectul unghiilor, de aceea ele pot fi considerate ca o oglinda... (citeste)

Clinici recomandate: Diete si nutritie
FM3

Mai 2014

Terapie cranio-sacrala: 4 sedinte 150 RON
(citeste tot anuntul)
banner rottanatura
banner charme d`orient
banner 2e prod
banner ayurveda
banner homeogenezis 2
banner Montagne Jeunesse

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!

* Poți câștiga o sumedenie de premii
* Ești primul care află ofertele noastre
* Te ținem în permanență la curent cu noutățile
Prin abonarea din această pagină ești de acord să primești prin e-mail, ultimele noutăți de la revista-tratamente-naturiste.ro.
Dacă, în orice moment, consideri că nu mai vrei să fii abonatul nostru, te poți dezabona cu ușurință.