Categorii
Esti pe: Home » Reumatismul cardio-articular. Tratamente naturiste care ne protejeaza de infectia cu streptococ si de leazarea valvelor cardiace
Reumatismul cardio-articular. Tratamente naturiste care ne protejeaza de infectia cu streptococ si de leazarea valvelor cardiace
Articol publicat în
Revista: Nr. 72, Anul VIII, ianuarie 2013
Pagina: 12

   Manifestându-se prin dureri, inflamaţii articulare, febră şi stări de slăbiciune, reumatismul cardio-articular este provocat de o infecţie streptococica faringiana (în angină) sau de la nivelul sinusurilor, a amigdalelor sau a abceselor dentare.

   Mecanismul patologic al bolii nu a fost cu totul elucidat. Vătămările reumatice, cardiace şi articulare sunt precedate de o infecţie streptococică a căilor respiratorii (ex. amigdalita). Într-un interval cuprins între câteva zile şi trei săptămâni de la această infecţie, intervine şi atacul de reumatism. Acesta debutează cu dureri, febră, transpiraţii, ameţeli, erupţii, hemoragii nazale, uneori cu formarea unor noduli (sub piele), stări de slăbiciune, dar şi prin inflamarea unor articulaţii, tumefiere locală, roşeaţă şi dureri. Simptomele au o un grad variabil de severitate şi durează câteva zile. În general, sunt afectate articulaţiile mari, precum genunchii, gleznele sau coatele. Însă, o situaţie gravă intervine atunci când apare şi lezarea ireversibilă a valvelor cardiace.

Precauţii şi recomandări in reumatismul cardio-articular

   Reumatismul cardio-articular are o frecvenţă mai mare la copii şi la persoanele de vârstă tânără. Spre deosebire de alte infecţii bacteriene, bolnavul rămâne vulnerabil la recidive şi după ce a trecut boala, în special dacă nu a fost realizată asanarea focarelor bacteriene şi când organismul este expus la condiţii extreme (umiditate, frig, eforturi fizice istovitoare).

   În caz de infecţie faringiană cu streptococ hemolitic, lezarea inimii va fi prevenită prin respectarea strictă a recomandărilor medicului şi a tratamentului cu antibiotice prescris. Persoanele la care a fost identificat acest agent patogen în exudatul faringian vor fi monitorizate periodic de către medicul specialist. Odată cu procesul de monitorizare va fi consolidată şi imunitatea, prin mijloace naturale (dietoterapie, aeroterapie etc.).

   Lezarea valvelor cardiace poate determina formarea unor cheaguri de sânge care pot contribui la producerea unor embolii (obturarea subită a unui vas sangvin), cu urmări dintre cele mai severe. De aceea, terapia convenţională a reumatismului articular acut presupune administrarea medicaţiei antibiotice şi antiinflamatoare.

   Perioada de convalescenţă este destul de lungă, de până la 90 de zile, timp în care pacientul va evita oboseala excesivă şi va avea un regim alimentar care să prevină acumularea de toxine. Va fi redus consumul de carne, lactate, făină albă şi zahăr. În schimb, va fi mărit consumul de vegetale proaspete.

Tratamente naturiste in reumatismul cardio-articular

   Ceapa este un bun remediu în reumatism şi se foloseşte sub diferite forme. Cataplasmele cu ceapă crudă (tocată), aplicate pe locul dureros, se ţin câteva ore. Extractul de ceapă crudă se prepară prin macerarea produsului într-o cantitate egală de alcool de 90de grade, timp de 10-14 zile. Se administrează câte o linguriţă, de trei ori pe zi, în puţină apă. Decoctul de ceapă se obţine astfel: luăm 3 cepe tăiate, necurăţate de foiţe şi le fierbem timp de 15 minute, într-un litru de apă. Din acest preaparat se ia câte un pahar dimineaţa şi unul la culcare.

   Rădăcina de hrean, rasă fin şi amestecată în părţi egale cu miere, conţine substanţe cu efect antibacterian şi antiinflamator. Se administrează câte o linguriţă de 2-3 ori pe zi.

   O lingură de tărâţe de grâu se fierbe într-un litru de apă, până se înmoaie. Apoi, se lasă câteva minute, se adaugă o lingură de miere, se amestecă bine, după care se strecoară. Băutura se bea caldă, fiind un tonic general şi remineralizant, indicat în reumatism.

   Infuzia de fenicul (Foeniculum vulgare) are proprietăţi antiinflamatoare şi diuretice. Se prepară punând o jumătate de linguriţă de fructe zdrobite la o cană cu apă. Preparatul se bea în 3 reprize, după mesele principale.

   Infuzia din frunze de frasin (Fraxinus excelsior) va fi pregătită adăugând 10 g de frunze la 250 ml de apă clocotită şi lăsând 10 minute la infuzat. Preparatul se bea în decursul unei zile. Este un remediu indicat în reumatismul acut. Infuzia concentrată, obţinută din 500 g frunze la 5 litri de apă, se adaugă la apa de baie la o temperatură de 37grade C. Durata unei băi este de 20 de minute. În cadrul unei cure se fac 20 de băi, iar cura se repetă de 2-3 ori pe an.

   Decoctul de coada calului (Equisetum arvense) este indicat în afecţiunile reumatice, datorită conţinutului sporit de minerale şi a efectelor antiinflamatorii. Se obţine din 4-5 linguriţe de plantă mărunţită, adăugată la o jumătate de litru de apă clocotită. Se fierbe 10-15 minute şi se bea pe parcursul zilei.

   Decoctul din flori de fân (1 kg de flori de fân, fiert o jumătate de oră în 5 litri de apă) se adaugă la apa de baie cu o temperatură de 37grade C. Durata unei băi este de până la 20 de minute. Se efectuează câte o astfel de baie o dată la 2 zile. Procedura contribuie la fortificarea organismului şi stimulează imunitatea.

   Sucul de asmăţui (Antriscus cerefolium) este depurativ şi diuretic. Se administrează 60-80 ml de suc pe zi, repartizat în două reprize.

   Decoctul de iarbă mare are virtuţi antibiotice, antiinflamatorii şi contribuie la eliminarea toxinelor. Se obţine din 20 g de rădăcină, adăugată la 200 ml de apă. Se fierbe câteva minute şi se iau câte 3-4 linguri pe zi.

   Infuzia din cimbrişor de câmp (Thymus serphyllum) se pregăteşte din 1-2 linguriţe de plantă, adăugată la o cană de apă clocotită. Se beau două ceaiuri pe zi.

Autor: Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Alte articole...

<
 • Imunitatea si produsele Fitoterapia

  Imunitatea si produsele Fitoterapia

 • Ce stim si ce nu stim despre schimbarea scutecelor

  Ce stim si ce nu stim despre schimbarea scutecelor

 • Picioarele grele cauzate de varice si flebita

  Picioarele grele cauzate de varice si flebita

 • Secrete si retete pentru ingrijirea parului

  Secrete si retete pentru ingrijirea parului

 • Ulcerul gambier tratat cu metode naturale

  Ulcerul gambier tratat cu metode naturale

 • Creme si lotiuni hidratante

  Creme si lotiuni hidratante

 • Frigul agraveaza bolile

  Frigul agraveaza bolile

 • Insuficienta hepatica si plantele care ajuta ficatul

  Insuficienta hepatica si plantele care ajuta ficatul

 • Nodulii tiroidieni. Cum afli daca sunt benigni sau maligni si cum se pot trata

  Nodulii tiroidieni. Cum afli daca sunt benigni sau maligni si cum se pot trata

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Facial massage cream

Produs de Star International Med

18
00
LEI

Fruit Massage Cream

Produs de Star International Med

16
00
LEI

Pearl Cream

Produs de Star International Med

19
00
LEI

Rejuvenating Face Mask

Produs de Star International Med

17
00
LEI

Sampon pentru intarirea si cresterea parului, cu lapte de capra, 600ml

Produs de Cosmetica Verde

17
00
LEI

Sampon hidratant pentru par deteriorat, cu ulei de argan si cheratina

Produs de Dr. Sante

13
00
LEI

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de