Rinita este o inflamatie localizata la nivelul mucoasei nazale, caracterizata prin obstructia accentuata a cailor aeriene si prin secretii abundente. Rinita poate imbraca trei forme: rinita catarala (atunci cand obstructia nazala este persistenta si acompaniata de dificultatea respiratiei pe nas), rinita atrofica (cand scade suprafata mucoasei nazale) si rinita hipertrofica (atunci cand mucoasa nazala creste in volum, impiedicand respiratia).

Rinita - simptome

   In rinitele cronice, persoanele afectate pot acuza scurgeri muco-purulente, dificultatea de a respira pe nas, dureri frontale (cefalee), miros, gust si auz reduse, sforait si stari de oboseala. Clinic, se constata un edem local si mucoase de culoare rosie-vinetie.

   Rinita alergica este una din modalitatile prin care organismul se debaraseaza de toxine. Mucusul abundent este, de fapt, o solutie coloidala prin intermediul careia sunt eliminate reziduurile provenite din metabolizarea glucidelor si a lipidelor. Cu cat mucusul este mai vascos si de culoare mai inchisa, cu atat stadiul de intoxicare este mai avansat. In functie de evolutia procesului de eliminare, boala are faze de latenta sau de accentuare a simptomelor. In rinitele cronice de tip hipertrofic, climatul rece si umed accentueaza semnele bolii. In plus, ca indiciu al intoxicarii prin supraalimentare, mesele prea bogate in produse denaturate vor provoca simptome mai agresive.

Rinita - Tratament conventional

   Ca tratamente conventionale, medicii recomanda pacientilor cu rinita sa apeleze la stimularea imunologica, la aportul de vitamine si, in situatii mai severe de rinita hipertrofica, la solutia chirurgicala, la injectarea unor substante sau la galvanocauterizare. In rinita atrofica se folosesc spalaturi nazale cu solutii saline, administrarea de vitamine sau aplicarea locala a unor substante uleioase care combat uscaciunea mucoaselor nazale.

Rinita - Medicina naturista

   Tinand seama de originile bolii, se vor practica, sub indrumarea unui terapeut, metode de drenare a toxinelor, astfel incat ele sa fie deviate si spre alte organe cu rol de eliminare (piele, rinichi, intestine, ficat), degrevand de efort caile respiratorii superioare, care pot invadate de catre bacterii sau virusi, datorita marilor cantitati de mucus vehiculate. Trebuie sa tinem seama ca atat proliferarea agentilor infectiosi, cat si problemele precum imunitatea deficitara, inflamatia sau hipertrofia, sunt doar efecte ale intoxicarii cronice a organismului. Preventiv si curativ se va folosi o alimentatie naturista (hrana folosita va fi cat mai apropiata de starea sa naturala) si se va evita frigul, umezeala, aerul inchis, poluarea chimica sau oboseala.

Rinitele hipertrofice si catarale - remedii utile

   Infuzia de cimbrisor sau de cimbru de gradina are proprietati dezinfectante si antiseptice. Ea se obtine din 1-2 lingurite de planta, adaugata la o cana de apa clocotita. Se infuzeaza 15 minute si se beau 2-3 cani pe zi. Aceeasi infuzie se foloseste si pentru inhalatii ori pentru spalaturi nazale (la o temperatura de 35 grade). Se aspira prin nas, apoi se arunca afara. Procedura se repeta de doua ori pe zi, dimineata si seara, si se continua pana la vindecare.

   Sucul de lamaie - se picura in fiecare nara cate 2-3 picaturi, de cateva ori pe zi.

   Infuzia de levantica are actiune antiseptica si dezinfectanta. Se prepara prin adaugarea a 1-2 lingurite de planta la o cana de apa clocotita. Se beau doua cani pe zi. Se poate folosi si pentru inhalatii.

   Infuzia de musetel se prepara dintr-o lingurita de planta, adaugata  la 200 ml apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi.  Se poate folosi si pentru inhalatii si spalaturi nazale.

   Infuzia de rozmarin este recomandata in rinitele hipertrofice. Se obtine dintr-o lingurita de frunze adaugate la o cana de apa clocotita. Se beau 2 cani pe zi. Rozmarinul are o actiune bacteriostatica pentru un mare numar de germeni patogeni. Se pot face si inhalatii de doua ori pe zi.

Rinita alergica - leacuri naturale

   Rinita alergica este inflamatia mucoaselor nazale, cauzata de diferiti agenti alergeni (praf, polen, cosmetice, substante de uz casnic, acarieni). Iata cateva remedii care vor ajuta la tratarea bolii:

   Infuzia de coacaz negru se obtine dintr-o lingura muguri pusa intr-o cana de apa clocotita. Se beau 1-2 cani pe zi. Se poate pregati si un macerat glicerinat, din 10 g planta maruntita care se macereaza timp de 8-12 ore intr-o solutie formata din 90 ml apa si 10 ml glicerina. Se administreaza 20-30 picaturi pe zi, intr-un pahar cu apa, cu putina vreme inainte de culcare.

   Infuzia de coada soricelului se prepara dintr-o lingura de planta, adaugata la o cana cu apa in clocot. Se beau doua cani pe zi. De asemenea, se pot face spalaturi nazale si inhalatii de doua ori pe zi.

   Infuzia de trei-frati-patati (Viola tricolor) se prepara adaugand o lingurita planta uscata si maruntita la 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, se filtreaza si se beau 3 cani pe zi. Infuzia concentrata se obtine adaugand patru linguri de planta la o cana. Se ia cate o lingura la 3 ore.

 

Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste