Categorii
Esti pe: Home » Soia scade colesterolul si trigliceridele
Soia scade colesterolul si trigliceridele
Articol publicat în
Revista: Nr. 41, Anul V, Martie 2010
Pagina: 17

   Soia (Glycine hispida sau Glycine maxima) este o planta anuala din familia leguminoaselor, utilizata ca planta furajera, dar si in alimentatia umana. Soia este considerata una din cele 5 seminte sfinte ale Chinei, alaturi de orez, grau, orz si mei. Din boabele de soia se prepara ulei de soia, tofu (branza de soia), miso (pasta dulce de soia), faina de soia din care se produc harusame (taitei subtiri, transparenti ca sticla). Preponderent, din soia se obtine asa-numita carne vegetala, un extract de proteine vegetale utilizat ca inlocuitor de carne in preparatele dietetice. Semintele incoltite de soia sunt foarte apreciate ca ingrediente delicate in diverse preparate culinare.

Soia - descrierea plantei

   Soia este o planta erbacee anuala legumicola. Ea are radacina pivotanta, lunga pana la 1 metru si cu numeroase nodozitati. Tulpina este erecta, inalta de 30-150 cm, cu perisori aspri, desi si albiciosi-galbui, brun sau rosiatici. Frunzele sunt mari, trifoliate, paroase cu codita lunga. Florile sunt liliachii sau alb-galbui, sunt lipsite de miros si nectar si cresc grupate cate 3-9 in raceme. Planta infloreste in lunile iulie-august, iar florile se deschid dimineata pana la ora 9. Boabele de soia au diferite marimi si culoare galbena, verde, rosie sau neagra. Boabele cresc in pastai de forma usor curbata, lungi de 3-6 cm si late de 1 cm, acoperite cu numerosi perisori.

Compozitie chimica: Soia contine pana la 40% protide (comparativ cu carnea care are doar 15-20%), toti aminoacizii esentiali, lipide, glucide, saruri minerale, enzime, lecitine, rezine, ceruri, vitamine (A, B1, B2, C, D, E), fito-hormoni si lecitina.

Soia in medicina

   Soia scade colesterolul si trigliceridele. Consumul a 25-50 g pe zi de soia este recomandat persoanelor cu un nivel ridicat al colesterolului in sange. Trebuie avut in vedere insa faptul ca soia nu inlocuieste tratamentul standard in caz de hipercolesterolemie, bolnavii trebuind sa continue tratamentul si sa urmeze o dieta sanatoasa cu fructe, legume, seminte, lactate degresate, cereale si carne slaba, fara grasime.

   Fitosterolii, lecitina, acizii grasi omega-3 si alte substante din compozitia semintelor de soia impiedica dezvoltarea celulelor canceroase, in special in cazul cancerului mamar. Cu toate acestea, unii cercetatori ne atentioneaza ca in anumite conditii soia ar putea stimula dezvoltarea celulelor canceroase, insa studiile efectuate in acest sens nu au fost inca finalizate.
   Soia are un efect extrem de benefic asupra femeilor aflate la menopauza, deoarece planta contine cantitati mari de hormoni fitoestrogeni. Astfel, prin consumul de preparate din soia se reduc simptomele specifice menopauzei (bufeuri, transpiratii excesive etc.). Mai mult, produsele din soia contin calciu si izoflavone, substante care reduc riscul aparitiei osteoporozei si a afectiunilor osoase cu pierderea masei osoase (100 g soia contine 260 mg calciu). In plus, avantajul laptelui din soia este ca el se absoarbe mai usor in organism decat laptele animal si nu contine colesterol.
   Unele preparate din soia care nu sunt pasteurizate sau fermentate contin probiotice, care contin bacterii "sanatoase" care protejeaza intestinele, mucoasa gastrica (impotriva aciditatii), controleaza valorile colesterolului, ajuta la sintetizarea vitaminelor si protejeaza organismul impotriva cancerului.
 
Soia in alimentatie

   Soia este un aliment complet, foarte digestibil. Ea are rol plastic si stimulator pentru muschi, oase si nervi si este energizant, remineralizant si echilibrant celular.

   In alimentatie, soia este recomandata in completarea alimentatiei la copii sau la adultii surmenati, demineralizati sau nervosi. Semintele incoltite (cate 100 g pe zi) si pastaile verzi se consuma in salate, avand o exceptionala valoare nutritiva si terapeutica in combaterea asteniei (contin acid lecitino-fosforic).

   Soia este pretioasa si pentru bolnavii de diabet. Faina de soia este de 20 de ori mai bogata in materii grase si de 4 ori mai bogata in azot decat faina de grau. Ea poate fi intrebuintata pentru prepararea painii de casa, taieteilor, maionezei etc. Uleiul de soia este folosit la preparate culinare.

   Soia consumata sub orice forma este un tratament simplu si foarte eficient in afectiunile de mai sus. Boabele sau faina de soia se pot folosi la fiecare masa.

   Se poate folosi si laptele de soia. Se inmoaie 150 g boabe la un litru de apa timp de 36 de ore, se separa apoi lichidul de partea maloasa care se reia pentru o noua pulverizare si se amesteca din nou cu lichidul. Se pritoceste si se filtreaza, iar laptele se consuma de preferinta in maxim 24 ore.

   Uleiul de soia se foloseste in alimentatie fara alte grasimi timp de minim 15 zile pentru scaderea colesterolului si in afectiunile cardiace, diabet, convalescenta si astenie.

 

Autor: Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
  • Florentina Opris ne invata cum sa invingem stresul

    Florentina Opris ne invata cum sa invingem stresul

  • Murele combat diareea si regleaza melanina in vitiligo

    Murele combat diareea si regleaza melanina in vitiligo

  • Colonul iritabil - recomandari alimentare

    Colonul iritabil - recomandari alimentare

  • Biocampul uman, echilibrarea aurei si anihilarea energiilor nocive

    Biocampul uman, echilibrarea aurei si anihilarea energiilor nocive

  • Echilibreaza-te emotional prin aromaterapie!

    Echilibreaza-te emotional prin aromaterapie!

  • Alimentatia in boala Crohn

    Alimentatia in boala Crohn

  • Stomatita - inflamatia mucoasei cavitatii bucale

    Stomatita - inflamatia mucoasei cavitatii bucale

  • Petele de batranete - solutii terapeutice

    Petele de batranete - solutii terapeutice

  • Bolile neurologice si medicina integrata

    Bolile neurologice si medicina integrata

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Acidostop

Produs de Laropharm

22
00
LEI

TONIC GASTRO E-LITE

Produs de E-lite Nutritia

Gascure sirop

Produs de Star International Med

13
00
LEI

Gascure tablete

Produs de Star International Med

14
00
LEI

Gastro Mix 60 capsule

Produs de Phellinus Pharma

79
00
LEI

Kvaplov 60 capsule

Produs de Phellinus Pharma

62
00
LEI

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de