Categorii
Esti pe: Home » Stralucirea zapezii lezeaza ochii! Cum prevenim fotokeratita, retinopatia solara sau fotoconjunctivita
Stralucirea zapezii lezeaza ochii! Cum prevenim fotokeratita, retinopatia solara sau fotoconjunctivita
Articol publicat în
Revista: Nr. 72, Anul VIII, ianuarie 2013
Pagina: 05

   Oare cine nu primeşte cu bucurie căderea zăpezii, care ne readuce în inimă bucuriile iernilor din copilărie, când nu ne mai despărţeam de săniuţă de când se ridica Soarele şi până se lăsa întunericul?!

   Pentru a recompune măcar în parte acea atmosferă de vis, dar şi din dorinţa de a evada din mijlocul problemelor cotidiene, mulţi dintre noi aleg, iarna, o relaxare activă, în mijlocul mirificului peisaj montan. La ordinea zilei sunt excursiile pe potecile înguste tăiate printre nămeţi, schiul ori, pentru cei mai îndrăzneţi, snowboardul.

   Atenţie însă! Nu doar frigul ne poate pricinui neplăceri atunci când petrecem o zi întreagă în mijlocul covorului alb de nea, mărginit de brazii maiestuoşi. Zăpada imaculată se comportă într-o zi însorită asemeni unei oglinzi. Ea reflectă razele soarelui, cu mult mai puternice în zonele înalte, astfel că la sfârşitul zilei sau chiar şi numai după câteva ore, ochii noştri se pot resimţi de pe urma razelor ultraviolete. Bineînţeles că acest tip de suferinţă poate apărea şi în alte situaţii, precum privitul fără o protecţie adecvată a flamei produse de către un aparat de sudură sau chiar în cazul observării astrului zilei (de exemplu în timpul unei eclipse).

Lumina solară şi leziunile oculare

   Consecinţele arsurilor oculare produse de către o lumină prea intensă determină neplăceri care survin la aproximativ 5-10 ore de la expunere. Gradul de disconfort ocular şi reducerea temporară a capacităţii funcţionale diferă în limite destul de largi. Cele mai multe persoane afectate acuză usturimi, senzaţie de înţepătură, o lăcrimare abundentă, fotofobie, câteodată o vedere neclară, durere, înroşirea corneei şi tumefierea pleoapelor.

   Cea mai des întâlnită problemă generată de expunerea la o lumină prea puternică este keratita, o inflamare a ţesutului cornean. Corneea este membrana transparentă situată în partea dinainte a ochiului. Destul de frecventă este şi fotoconjunctivita, în vreme ce retinopatia este o afecţiune întâlnită mai rar, dar care poate provoca o diminuare pasageră a ariei vizuale.

   Retina reprezintă membrana pe care se formează imaginile, aparţinând zonei posterioare a ochiului. Retinopatia solară ce recidivează poate produce deprecieri definitive ale văzului. Atât la schiorii care nu-şi protejează ochii de vânt, cât şi la împătimiţii snowmobilului, ai bobului sau ai ATV-ului, ochii pot fi afectaţi concomitent cu lumina şi de către curenţii de aer rece, care pot produce lezarea corneei. Totuşi, degerăturile corneei survin mai rar decât traumatismele provocate de către lumină.

   Disconfortul produs de razele UV, cât şi celelalte efecte, dispar cam în două zile. Vindecarea survine chiar mai iute dacă se evită solicitarea oculară (precum lucrul pe calculator sau cititul la lumină slabă). Deşi, în cele mai multe cazuri, vindecarea survine spontan, repetarea frecventă a unor astfel de episoade poate produce vătămări permanente şi poate genera dezvoltarea unei cataracte. De altfel, cataracta, cauza cea mai obişnuită de orbire, constituie, în unul din cinci cazuri, efectul expunerii repetate la o lumină puternică a ochiului neprotejat. Astfel survine afectarea ireversibilă a cristalinului.

   În cazul apariţiei unui disconfort sporit nu trebuie să ezităm să contactăm medicul, pentru că în unele situaţii o retinopatie poate pricinui reducerea severă a vederii. De fapt, consultul medical este obligatoriu ori de câte ori nu se observă o ameliorare nici măcar după o zi de la apariţia simptomelor descrise.  

Cum ne protejăm iarna de soare?

   În aparenţă răspunsul e simplu. Prin folosirea ochelarilor de soare! Din păcate, şi în acest domeniu, piaţa este suprasaturată de produse provenite din zona asiatică. Ochelarii de soare ieftini pot imita designul unor articole oferite de către mărcile de prestigiu. Deşi pot satisface capriciile modei, ei oferă o protecţie minimă sau chiar pot avea un efect dăunător asupra ochilor. Lentilele lor nu au capacitatea de a opri razele UV decât într-o măsură insuficientă, în timp ce noi ne amăgim că ei ne pot apăra. Urmările neplăcute pot fi imediate sau cumulative, vizibile pe termen lung şi greu de remediat. E adevărat că o pereche de ochelari ce poate opri cea mai mare parte din radiaţiile luminoase vătămătoare are un preţ mai ridicat. Dar, în ceea ce priveşte protecţia oculară, prioritară ar trebui să fie calitatea produsului ales. Pentru că niciun produs, oricare ar fi el, nu e mai scump decât "lumina ochilor"!

Ochii tăi au avut de suferit?

   Gravitatea manifestărilor keratitei, ale inflamaţiei conjunctivei şi ale retinopatiilor, toate provocate de către lumina puternică, pot impune tratamentul medical. În restul situaţiilor, repausul ocular (ţinem ochii închişi) şi o folosire (cu acordul medicului) a unor remedii simple, vor duce la o refacere rapidă.

   Rondelele de castravete, aplicate pe pleoapele ochilor iritaţi şi înroşiţi, exercită un efect calmant şi răcoritor.

   Compresele oculare cu apă rece se aplică de mai multe ori pe zi peste pleoapele închise, fiind menţinute câte 15 de minute. Calmează usturimile, iritaţia şi reduc roşeaţa ochilor. 

   Infuzia sau decoctul de silur (Euphrasia rostkovkiana) vor fi folosite, după o foarte riguroasă filtrare, pentru spălături oculare, repetate de 3-4 ori pe zi. Planta este indicată în inflamaţiile oculare acute.

Autor: Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Alte articole...

<
 • Papadia stimuleaza urinarea

  Papadia stimuleaza urinarea

 • Ramaneti mereu tineri datorita vitaminei E

  Ramaneti mereu tineri datorita vitaminei E

 • Intelepciunea vindecarii naturale. Elemente cheie pentru sanatatea ta

  Intelepciunea vindecarii naturale. Elemente cheie pentru sanatatea ta

 • Polenul si binefacerile sale. Apiterapia in slujba sanatatii tale

  Polenul si binefacerile sale. Apiterapia in slujba sanatatii tale

 • Dieta in colonul iritabil si plantele care ne ajuta sa scapam de diaree si constipatie

  Dieta in colonul iritabil si plantele care ne ajuta sa scapam de diaree si constipatie

 • Cuisoarele calmeaza durerile dentare

  Cuisoarele calmeaza durerile dentare

 • Ginsengul reduce oboseala provocata de cancer

  Ginsengul reduce oboseala provocata de cancer

 • Cum tratam infectia cu Trichomonas vaginalis?

  Cum tratam infectia cu Trichomonas vaginalis?

 • Ceaiul negru neutralizeaza microorganismele intrebuintate frecvent ca arme biologice

  Ceaiul negru neutralizeaza microorganismele intrebuintate frecvent ca arme biologice

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Facial massage cream

Produs de Star International Med

18
00
LEI

Fruit Massage Cream

Produs de Star International Med

16
00
LEI

Pearl Cream

Produs de Star International Med

19
00
LEI

Rejuvenating Face Mask

Produs de Star International Med

17
00
LEI

Sampon pentru intarirea si cresterea parului, cu lapte de capra, 600ml

Produs de Cosmetica Verde

17
00
LEI

Sampon hidratant pentru par deteriorat, cu ulei de argan si cheratina

Produs de Dr. Sante

13
00
LEI

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de