Categorii
Esti pe: Home » Tratamente naturiste in oreion
Tratamente naturiste in oreion
Articol publicat în
Revista: Nr. 74, Anul VIII, Martie 2013
Pagina: 16

   Datorită unor vaste campanii de vaccinare, parotidita epidemică, cunoscută şi sub numele de oreion, a devenit o afecţiune mai rar întâlnită decât era în trecut. Un procent de peste 90% dintre persoanele vaccinate sunt protejate împotriva afecţiunii.

Oreionul - cauze si transmitere

   Fiind o boală molipsitoare, parotidita epidemică este provocată de virusul urlian (paramyxovirus), care generează inflamarea glandelor salivare. Viruşii sunt difuzaţi prin intermediul picăturilor de salivă vehiculate prin tuse, strănut ori prin folosirea tacâmurilor contaminate.

   Oreionul îi afectează mai mult pe copii şi într-o măsură mai mică pe adulţi, însă atunci când apare la aceştia din urmă, formele de manifestare sunt mult mai agresive. De la captarea virusului şi până la ivirea primelor simptome pot trece şi 3 săptămâni.

   Împuţinarea cazurilor de oreion este pusă pe seama campaniilor de vacinare ROR (rubeolă, oreion, rujeolă), efectuat copiilor de vârstă mică. Terapia sa alopată se reduce la medicamentele cu efect simptomatic, prin care se reduce disconfortul local. Nu există un tratament special pentru oreion. În cazul în care nu apar complicaţii, simptomele se reduc în mod progresiv şi de altfel, destul de rapid, între 3 zile şi o săptămână. După vindecarea oreionului rămânem cu imunitate pentru tot restul zilelor.

Oreionul - simptomele parotiditei epidemice

   Simptomatologia este mai redusă la copii, în schimb tot la ei afecţiunea are o prevalenţă mai mare. Oreionul este în destule cazuri asimptomatic. Se consideră că, deşi el poate să apară câteodată şi la cei care au fost vaccinaţi, intensitatea semnelor este mult diminuată atunci. Cel infectat poate împrăştia virusul şi cu 2-3 zile înainte de a apărea primul simptom. La cei mai mulţi pacienţi apar tumefieri ale glandelor parotide şi dificultăţi de înghiţire. Aceste glande sunt situate în zona de întâlnire a gâtului cu maxilarul inferior. Porţiunile tumefiate sunt sensibile la apăsare, iar pielea de deasupra devine roşie, mai caldă la atingere.

   La adulţii nesupuşi vaccinării, inflamarea glandelor parotide, acompaniată câteodată şi de tumefierea glandelor submaxilare, poate să fie însoţită şi de febră, amigdalită, stări de slăbiciune şi durere în tot corpul. Totodată, pot interveni şi inflamaţii ale muşchiului cardiac sau ale glandelor sexuale. Acestea însă constituie numai două dintre posibilele complicaţii ale oreionului.

Oreionul la adulţi. Posibile complicaţii

   În concepţia populară, oreionul este considerat o cauză de infertilitate masculină. În popor se considera că riscul de pierdere a capacităţii procreative este cu atât mai mare cu cât îmbolnăvirea a avut loc mai târziu, când anii copilăriei au trecut demult. Dacă la aceasta mai adăugăm şi faptul că manifestările sunt mult mai blânde la copii, înţelegem şi de ce, pe alocuri, părinţii spuneau că e preferabil ca micuţii să se confrunte cu oreionul la o vârstă mai fragedă.

   Când boala apare la adulţi riscul unor complicaţii este mai ridicat. Amintitul pericol de infertilitate masculină survine prin inflamarea testiculelor. Zona scrotului devine roşie, umflată şi destul de dureroasă. Totuşi, orhita (tumefierea testiculelor şi a cordonului spermatic), mai ales dacă este de tip unilateral, nu conduce obligatoriu la incapacitate procreativă.

   Nici gonadele feminine nu sunt ocolite de probleme în cazul oreionului. Inflamaţia acestora constituie şi ea o posibilă complicaţie şi survine chiar ceva mai des decât inflamaţia glandelor sexuale masculine.

   Un risc sporit îl are şi apariţia parotiditei epidemice la femeia gravidă, întrucât poate afecta sănătatea fătului. Dacă la puţin timp după tumefierea parotidelor apar şi dureri atroce de cap, putem suspecta o meningită (inflamaţia membranelor care îmbracă creierul uman). Aceasta poate degenera în inflamaţia întregului creier (meningoencefalită).

   Virusul oreionului poate genera şi alte inflamaţii, la nivel pancreatic, tiroidian, ocular (uveită) sau poate provoca surzenie.

   Tratamentul complicaţiilor inflamatorii ale oreionului este dependent de zona afectată. Profilaxia, constând în respectarea programului de imunizare a copilului, poate reduce considerabil riscul îmbolnăvirii, deşi există voci, atât în rândul părinţilor, cât şi în rândul medicilor străini, care se pronunţă destul de vehement contra vaccinării copiilor.

Dietă şi tratamente naturiste în oreion

   Pentru a reduce disconfortul şi a grăbi vindecarea oreionului vom evita acriturile (mai ales dacă a intervenit şi amigdalita) şi alimentele concentrate (produse de origine animală, zahăr, conserve etc.), care încarcă corpul cu deşeuri acide. Vom mări cantitatea de sucuri de legume şi fructe proaspete.

   Ceapa şi usturoiul, adăugate la mâncăruri şi salate, exercită efecte antivirale şi măresc imunitatea.

   Tinctura de propolis, consumată conform indicaţiilor medicului, exercită un efect antiviral şi stimulează imunitatea.

   Decoctul de cârmâz (Phytolacca americana), obţinut din 1/4 linguriţă de plantă, fiartă în 250 ml de apă (vreme de câteva minute), se utilizează în oreion. Se va bea o cană pe zi. Atenţie! Fructele cârmâzului sunt otrăvitoare. Administrarea unor doze prea mari de plantă determină vomă şi diaree. Nu se administrează copiilor şi nici gravidelor!

   Seminţele de schinduf, bine măcinate, se amestecă cu apă până ce se preschimbă într-o pastă. Aceasta se pune într-un tifon care se aplică pe porţiunea de gât tumefiată. Preparatul grăbeşte retragerea inflamaţiei.

Redactat de Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Alte articole...

<
 • Migrena si cefaleea - tratamente homeopatice

  Migrena si cefaleea - tratamente homeopatice

 • Carenta de calciu si urmarile sale. Cum te poate ajuta un produs naturist sa ai oase putenice?

  Carenta de calciu si urmarile sale. Cum te poate ajuta un produs naturist sa ai oase putenice?

 • Biorezonanta - metode de deparazitare si detoxifiere

  Biorezonanta - metode de deparazitare si detoxifiere

 • Psoriazisul tratat cu EthyleX gel

  Psoriazisul tratat cu EthyleX gel

 • Apa si otetul au efect sanatos!

  Apa si otetul au efect sanatos!

 • Hernia de disc. Cum sa ne protejam coloana vertebrala?

  Hernia de disc. Cum sa ne protejam coloana vertebrala?

 • Apele care vindeca

  Apele care vindeca

 • De ce nu dau rezultate curele de slabire?

  De ce nu dau rezultate curele de slabire?

 • Busuiocul te scapa de acnee sau guturai

  Busuiocul te scapa de acnee sau guturai

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Facial massage cream

Produs de Star International Med

18
00
LEI

Fruit Massage Cream

Produs de Star International Med

16
00
LEI

Pearl Cream

Produs de Star International Med

19
00
LEI

Rejuvenating Face Mask

Produs de Star International Med

17
00
LEI

Sampon pentru intarirea si cresterea parului, cu lapte de capra, 600ml

Produs de Cosmetica Verde

17
00
LEI

Sampon hidratant pentru par deteriorat, cu ulei de argan si cheratina

Produs de Dr. Sante

13
00
LEI

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de