Categorii
Esti pe: Home » Uleiul de in - bogat in omega-3, benefic pentru inima si creier
Uleiul de in - bogat in omega-3, benefic pentru inima si creier
Articol publicat în
Revista: Nr. 79, Anul VIII
Pagina: 17

   Inul era cultivat, în trecut, pe suprafeţe mari, în calitate de plantă textilă. Astăzi există, printre numeroasele varietăţi, soiuri cultivate doar pentru seminţe, care sunt foarte utile spre întreţinerea şi readucerea bunăstării organismului.

   Seminţele de in au un conţinut pe cât de divers, pe atât de bogat în principii utile din punct de vedere terapeutic precum: grăsimi benefice, mucilagii, protide valoroase, heterozidă (care, prin hidroliză, formează glucoză), dar şi săruri minerale cu efect alcalinizant (de magneziu şi de potasiu).

   Seminţele inului se folosesc în terapie şi în cosmetică. Având proprietăţi calmante, emoliente şi antiseptice, ele se întrebuinţează în uz extern sub formă de făină amestecată cu apă caldă şi apoi aplicată pe zona vătămată (cataplasme).

Ce ştii despre uleiul de in? Cum ne ajută omega-3, omega-9, lignanii și lecitina?

   Din seminţele de in se extrage şi un ulei valoros. Atunci când este produs pe baza unor procedee menite să-i păstreze toate caracteristicile intacte, uleiul de in oferă celui ce-l întrebuinţează în alimentaţia sa o multitudine de substanţe al căror rol benefic a fost dovedit, până în clipa de faţă, prin zeci sau chiar sute de studii ştiinţifice, efectuate în cele mai prestigioase centre de cercetare şi universităţi din lume.

   Uleiul extravirgin din seminţe de in conţine o cantitate dublă de acizi graşi omega-3 (acid alfa linoleic) comparativ cu uleiul de peşte, al cărui renume în acest sens nici nu mai trebuie subliniat. În plus, uleiul de in conţine şi o cantitate însemnată de acid oleic (omega-9). Iar această combinaţie, precum şi proporţiile acestor acizi graşi sunt de natură a oferi calităţi nutriţionale şi preventive de excepţie, mai cu seamă atunci când se urmăreşte stimularea refacerii celulare a ţesuturilor care au avut de suferit de pe urma proceselor patologice (inflamaţie etc.), a traumatismelor sau a intervenţiilor chirurgicale.

   Este oportun să precizăm că nu există funcţie sau organ care să nu aibă de suferit din pricina lipsei de acizi graşi esenţiali omega-3 şi că ei sunt de folos în funcţionarea sistemului nervos central, sănătatea aparatului circulator, remedierea unor probleme reproductive, stimularea tămăduirii leziunilor, reducerea nivelului colesterolului de tip LDL (fracţiunea dăunătoare), combaterea efectelor afecţiunilor cutanate, stimularea imunităţii generale, preîntîmpinarea şi ameliorarea afecţiunilor de tip alergic şi chiar a celor de tip autoimun (cum ar fi poliartrita reumatoidă). În acest ultim caz, aportul de acizi graşi omega-3 a fost asociat, în cadrul mai multor studii efectuate în Statele Unite, cu diminuarea apreciabilă a redorii matinale şi chiar a durerilor, pe termen lung.  

   Inul conține substanţe numite lignani, ce posedă remarcabile însuşiri antibacteriene, antivirale, antiparazitare şi chiar antitumorale. Lignanii au fost identificaţi drept compuşi de mare utilitate în preîntâmpinarea afecţiunilor oncologice, mai ales a cancerului mamar.

   Graţie conţinutului său de lecitină, uleiul extravirgin extras din semniţele de in are un efect pozitiv în problemele cronice legate de un tranzit intestinal prea lent. De altfel, efectele benefice exercitate la nivelul colonului îl recomandă şi pacienţilor care au de-a face cu maladia Crohn, dar şi celor afectaţi de către colite.

Uleiul de in contracarează chimicalele din alimentele de azi

   Alimentaţia modernă este din ce în ce mai chimizată. Alături de vegetalele intens colorate (verdeţuri, mure, zmeură, caise, sfeclă roşie, morcovi, pepene etc.), un rol însemnat în contracararea agresiunilor la care chimicalele din alimente ne supun celulele îl au şi acizii graşi pe care uleiul de in îi conţine cu prisosinţă.    

De ce este indicat uleiul de in de la Valahia?

   Uleiul extravirgin din semințe de in, obţinut în fabrica Valahia din Giurgiu la cele mai înalte standarde calitative, vă oferă, atunci când este utilizat în cadrul unor cure de durată, efecte dintre cele mai apreciate, atât de către persoanele sănătoase şi, în egală măsură, de către pacienţii cu diverse suferinţe. Cantitatea minimă este de trei linguri pe zi, administrate înainte de mesele principale ale zilei.

   Uleiul de in poate fi folosit, pur şi simpu, în dieta de zi cu zi. Te întrebi cumva dacă-ţi poate fi şi ţie de ajuto? Dacă ai de-a face cu imunitatea redusă, cu hipertensiunea, cu valorile crescute ale colesterolului sangvin, cu eczemele ori psoriazisul sau dacă medicul curant ţi-a spus să iei măsuri pentru a reduce riscul de atac vascular cerebral sau de infarct miocardic, este foarte probabil ca uleiul de in să îţi fie de folos. Întrebuinţează-l! Iar dacă odată cu utilizarea sa vei efectua şi alte schimbări pozitive, cum ar fi reducerea cantităţii de sare ori de grăsimi saturate, vei constata cum starea ta se va îmbunătăţi mai repede decât te-ai fi aşteptat.

   Ca orice realizare importantă, şi recâştigarea stării de sănătate porneşte de la amănunte mărunte. Iar folosirea uleiului de in este unul dintre acele mici detalii care produc diferenţe observabile asupra stării tale generale, de la flexibilitatea articulară şi până la agerimea mentală. În fiecare zi apar argumente ce pledează pentru folosirea sa pe o scară mult largă! Foloseşte-l şi te vei felicita pentru decizia luată!

Redactat de Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Alte articole...

<
 • Tusea astmatiforma

  Tusea astmatiforma

 • Rectita ulcerativa. Foloseste tratamente naturiste potrivite!

  Rectita ulcerativa. Foloseste tratamente naturiste potrivite!

 • De ce este buna mierea de Manuka

  De ce este buna mierea de Manuka

 • Limba mielului - diuretic natural si tratament anti-rid

  Limba mielului - diuretic natural si tratament anti-rid

 • Sporirea virilitatii cu plante din Himalaya

  Sporirea virilitatii cu plante din Himalaya

 • Gemoderivatele intaresc imunitatea

  Gemoderivatele intaresc imunitatea

 • Incontinenta urinara. Tratamente naturiste pentru stoparea pierderilor involuntare de urina

  Incontinenta urinara. Tratamente naturiste pentru stoparea pierderilor involuntare de urina

 • Digestia gastrica imbunatatita cu tratamente naturiste

  Digestia gastrica imbunatatita cu tratamente naturiste

 • Cele mai frecvente cauze ale cancerului

  Cele mai frecvente cauze ale cancerului

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de