Categorii
Esti pe: Home » Uleiul de porumb - sursa importanta de vitamina E
Uleiul de porumb - sursa importanta de vitamina E
Articol publicat în
Revista: Nr. 72, Anul VIII, ianuarie 2013
Pagina: 21

   Odată cu avansarea în vârstă, organismul sintetizează din ce în ce mai puţini compuşi antioxidanţi. De aceea, omul ajuns la vârsta a treia este mult mai expus la stresul oxidativ, indus de către radicalii liberi. Vitaminele prezente în alimentele naturale au un semnificativ rol antioxidant şi pot juca un rol remarcabil în prevenirea şi ameliorarea unor boli grave (cardio-circulatorii, maligne), cu o prevalenţă îngrijorătoare la naţiunile care au adoptat stilul de viaţă apusean. În ultimii ani, tot mai multe publicaţii din sfera medicală s-au întrecut să elogieze beneficiile vitaminei E, descriind modul în care funcţionează ca antioxidant. Totuşi puterea de intervenţie a acestui nutrient miraculos cu rol anti-îmbătrânire are şi numeroase alte efecte pozitive.

Vitamina E - vitamina tinereţii

   Deşi o oarecare cantitate de vitamina E poate fi stocată la nivelul unor ţesuturi, precum grăsimea corporală, lipsa ei cronică este destul de frecventă şi, din păcate, produce tulburări care sunt, mai întotdeauna, puse pe seama altor factori. Deficitul acestui nutrient nu este pricinuit doar de faptul că nu ne asigurăm doza zilnică recomandată, ci şi din cauză că nevoile organismului pot fi mai mari în anumite condiţii (solicitări psiho-fizice, fumat, hrană bogată în grăsimi nesănătoase etc.).

   Simultan, ştim că prin utilizarea vitaminelor de sinteză putem ajunge uşor la supradozare şi la efecte toxice. De aceea, ar fi cel mai bine ca necesarul vitaminic să fie obţinut, în primul rând, printr-o alimentaţie variată. În cazul deficitului cronic de vitamină E se constată deprecierea structurii şi a funcţionării celulelor cu un rol de bază în vedere, circulaţie, respiraţie, locomoţie sau în reproducere.

   Într-o altă ordine de idei, cunoaştem astăzi şi faptul că multe dintre vitamine (şi minerale) nu acţionează decât împreună, aşa încât lipsa pe termen lung a unui singur micronutrient poate genera dezechilibre în tot organismul. Un exemplu: o mare parte din vitamina C se va irosi inutil, dacă în aceeaşi zi nu beneficiem şi de o doză potrivită de vitamina E. Pe de altă parte, vitamina E ne protejează de acţiunea unor substanţe nocive pătrunse în corp odată cu alimentele (nitraţii din mezeluri), cu apa impură (metale grele) sau cu aerul respirat (compuşi carcinogeni prezenţi în gazele de ardere). 

   Cât priveşte afecţiunile maligne, "vitamina tinereţii" ne apără contra cancerului de esofag, a cancerului intestinului gros şi a celui pulmonar. De asemenea, ea limitează distrugerile (îmbătrânirea) provocate de expunerea pielii neprotejate la razele solare şi, în acelaşi timp, îmbunătăţeşte fertilitatea femeilor şi bărbaţilor.

   Vitamina E contribuie la refacerea ţesuturilor lezate. Tot ea contracarează declinul psihic şi neuromuscular progresiv, aduce ameliorări în bolile autoimune şi în diabet şi ameliorează circulaţia periferică. 

   Întrucât vitamina E este afectată de către temperaturile ridicate, o sursă bună o reprezintă uleiurile vegetale obţinute prin presare la rece, în special cele de germeni de porumb sau de grâu. Astăzi toată lumea ştie că un consum de grăsimi saturate (de origine animală) dăunează sănătăţii cardiovasculare. Mai puţini ştiu că un consum mare de grăsimi polinesaturate aduce, pe lângă beneficii, şi anumite riscuri în ceea ce-i priveşte pe indivizii expuşi la afecţiuni maligne, dacă nu e acompaniat de o doză adecvată de vitamina E. Ideal ar fi să avem, pe mesele noastre, un ulei care conţine, pe lângă grăsimi nesaturate şi suficientă vitamină E!

Uleiul de germeni de porumb

   Fabrica de ulei „Valahia” din Giurgiu vă oferă uleiuri naturale, obţinute prin presare la rece şi rafinate după metoda Asociaţiei Chimiştilor Uleiurilor din America.

   Uleiul extravirgin din germeni de porumb, obţinut prin presare la rece, va oferi salatelor tale o aromă aparte! Este foarte hrănitor, are o consistenţă sporită şi oferă un gust şi un miros deosebit de plăcut şi de proaspăt, deoarce este obţinut din germeni de porumb neprăjiţi. Nefiind preparat prin procedee chimice sau termice, acest ulei conţine într-un procent însemnat vitamine E, B, C, D, K, caroten şi substanţe minerale (sodiu, calciu, potasiu, fosfor, fier, seleniu, fluor, magneziu), ce situează produsul în topul alimentelor cu importantă acţiune nutritivă şi terapeutică. Este un bun drenor al căilor biliare, dar şi un moderator al tiroidei.

   Uleiul din germeni de porumb conţine 19% vitamina E (o cantitate foarte mare, spre deosebire de uleiul de măsline, de exemplu, care conţine doar 3%). După cum ştim, vitamina E este un antioxidant eficace, indispensabil funcţionării glandelor sexuale. Ea participă la procesele de oxidare din organism.

   Uleiul extravirgin din germeni de porumb este cunoscut ca un ulei dietetic, recomandat în dieta bolnavilor de stomac şi a diabeticilor. Conţinutul în beta-sitosterol previne hipertrofia benignă de prostată. Uleiul acţionează cu rezultate foarte bune în cazurile de astm bronşic, migrene, eczeme.

   Acizii graşi polinesaturaţi din conţinutul uleiului din germeni de porumb măresc rezistenţa organismului la bolile infecţioase şi favorizează eliminarea excesului de colesterină. Uleiul conţine precursori ai vitaminei A. Ei au un rol deosebit în protejarea pielii şi a vederii.

   În alimentaţie, uleiul de germeni de porumb se foloseşte la prepararea salatelor, la copt şi la gătit. În amestec cu uleiurile de soia şi de armurariu, câştigă un plus de savoare şi un gust plăcut, aromatizat. Fricţionarea scalpului, de 2-3 ori pe lună, cu ulei de germeni de porumb face ca părul să-şi întărească rădăcina, să devină moale, mătăsos şi strălucitor, prevenind şi pierderea sa prematură.

Sursa informatii: www.uleiuri-naturale.ro

Redactat de Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Alte articole...

<
 • Copiii si frica de apa. Trucuri despre lectiile de inot

  Copiii si frica de apa. Trucuri despre lectiile de inot

 • Este bine sa mancam condimentat?

  Este bine sa mancam condimentat?

 • Antioxidantii opresc imbatranirea si te apara de cancer

  Antioxidantii opresc imbatranirea si te apara de cancer

 • Lombosciatica, scolioza, lordoza si cifoza

  Lombosciatica, scolioza, lordoza si cifoza

 • 13 plante care te scapa de aftele bucale

  13 plante care te scapa de aftele bucale

 • Ce remedii folosim in toxiinfectiile alimentare?

  Ce remedii folosim in toxiinfectiile alimentare?

 • Plantele comestibile din flora spontana. Un nesecat, dar uitat, izvor de sanatate!

  Plantele comestibile din flora spontana. Un nesecat, dar uitat, izvor de sanatate!

 • Elixire ale dragostei

  Elixire ale dragostei

 • Este real efectul placebo? Chiar ma pot vindeca doar cu puterea credintei?

  Este real efectul placebo? Chiar ma pot vindeca doar cu puterea credintei?

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de