Categorii
Esti pe: Home » Un desert inedit: Tort vegetal cu alune, caise si... ciocolata
Un desert inedit: Tort vegetal cu alune, caise si... ciocolata
Articol publicat în
Revista: Nr. 75, Anul VIII, Aprilie 2013
Pagina: 16

   Numărul celor ce doresc să aibă o viaţă mai lungă şi de o calitate mai bună decât înaintaşii sporeşte necontenit! În acelaşi timp şi din aceleaşi cauze creşte şi numărul celor care-şi dau seama că, pe termen lung, este mai înţelept să preîntâmpini bolile decât să îţi umpli mai târziu corpul de medicamente costisitoare, cu şanse reduse de vindecare.

   Din arsenalul de care dispunem pentru a preveni bolile şi chiar pentru a ne redobândi sănătatea nu poate lipsi dietoterapia. S-a încetăţenit părerea greşită că alimentaţia sănătoasă ar fi una lipsită de arome şi de gust.

   Dispunem în prezent de reţete sănătoase care concurează şi adesea întrec din toate privinţele produsele gastronomiei clasice. Mai toată lumea are posibilitatea de a gusta, dacă-şi doreşte, dintr-o maioneză vegetală, din mezelurile vegetale (salam, parizer, pate), din brânza şi laptele obţinute din soia. Deşi nu sunt vegetarieni, mulţi oameni nu se sfiesc a recunoaşte că ele nu diferă, ca gust, de produsele similare, obţinute din ingrediente de origine animală, care pot pune probleme mari de sănătate: ateroscleroza, sindromul metabolic, obezitatea sau afecţiunile degenerative.

   Interesul pentru reţetele care conţin exclusiv ingrediente vegetale creşte exponenţial în această perioadă. Această afirmaţie nu este deloc hazardată dacă luăm în calcul faptul că, pe măsura creşterii nivelului general de informare, în toate ţările europene (şi nu doar acolo!) numărul vegetarienilor şi veganilor sporeşte de la an la an. Pe lângă cei ce vor, pur şi simplu, să mănânce mai sănătos, nu trebuie ignorat nici faptul că efectivele vegetarienilor cresc şi datorită celor care dezertează din tabăra omnivorilor din considerente etice. Aceştia din urmă, însă, sunt mai puţini în ţara noastră.

   Lăsând de-o parte problemele de etică a vegetarianismului, să revenim în domeniul concretului. Haideţi să punem problema în modul următor: v-aţi hotărât să organizaţi o petrecere surpriză pentru o rudă sau prieten drag, proaspăt sosit din străinătate. Puneţi totul la cale (cu ajutorul unor complici desigur), dar, cu doar 2-3 zile înainte de eveniment aveţi, la rându-vă, parte de o surpriză. Viitorul sărbătorit vă mărturiseşte că, de puţină vreme, a devenit vegetarian. Şi încă unul radical, ce nu admite compromisuri! Problemă serioasă, nu-i aşa? Puteţi încropi, cât de cât, un meniu vegetarian. Dar ce vă faceţi la desert? Mai ales că nu concepeţi o aniversare fără tort! Ce altceva să faceţi decât... un tort vegetarian!

Cum preparăm tortul vegetarian cu alune, caise şi... ciocolată

   Ce vă trebuie?

- 3 căni de alune de pădure,

- 3 căni de caise deshidratate,

- 15 smochine (deshidratate),

- miere polifloră,

- 1 nucă de cocos,

- 2 fructe de avocado,

- cacao organic,

- scorţişoară (2 linguriţe),

- esenţă de vanilie.

Puncte forte: tortul se pregăteşte rapid, este un produs raw food, plin de vitamine şi enzime şi nu conţine colesterol!

Mod de preparare

1. Compoziţia: Ţinem la hidratat miejii de alune de pădure (puşi cu 8 ore înainte de folosire în puţină apă). Acelaşi tratament îl aplicăm caiselor şi smochinelor, doar că ele vor fi ţinute doar 3-4 ore în apă. Apoi punem într-un robot de bucătărie cu funcţie de mărunţire toată cantitatea de alune hidratate, smochinele şi 4-5 linguri de miere polifloră. Adăugăm şi foarte puţină apă, sub un sfert de ceaşcă. După mixare, dăm blatului forma dorită, turnând compoziţia şi presând-o într-un vas căptuşit la interior cu folie specială, ce previne aderenţa la vas.

2. Crema: Ca să preparăm crema ce va fi întinsă pe blat, vom pune în robotul de bucătărie caisele înmuiate, miezul proaspăt de cocos (dat prin răzătoare), câteva linguri bune de miere, scorţişoară şi puţină apă. Se mărunţesc şi se amestecă ingredientele temeinic. Acum, tortul trebuie ţinut cam vreo 70-80 de minute la congelator!

3. Pentru a obţine ciocolata (glazura) necesară fasonării tortului, vom mixa cele 2 fructe de avocado cu 10 linguri de cacao şi 5 linguri de miere. Vom adăuga scorţişoară, dar şi esenţă de vanilie.

4. Ajunşi aici, vom purcede la ornare. Vom folosi felii de fructe exotice (portocale, kiwi, banane, ananas) şi frişcă vegetală. Tortul este îndestulător pentru 8 persoane.

Comparator de calorii

- O porţie de tort vegetarian de ciocolată conţine aproximativ 320 Kcal!

- Prin comparaţie, o porţie de tort clasic de ciocolată cu nuci sau alune (pregătit cu unt, margarină, frişcă, zahăr alb, făină) are, în medie, 500 Kcal.

Crudităţile contra îngrăşării!

   Alimentele crude, chiar aflate în combinaţii complexe, nu determină îngrăşarea, aşa cum o fac produsele de origine animală. La un număr similar de calorii şi folosită de persoane asemănătoare din punct de vedere metabolic, dieta bazată pe vegetale crude previne obezitatea, spre deosebire de cea omnivoră. Explicaţia este că alimentele de origine animală conţin nutrienţi care vor fi asimilaţi rapid şi într-o cantitate mai mare, datorită lipsei fibrelor. De asemenea, grăsimile de origine animală sunt mai lesne stocate în organism. Dovada cea mai bună este că, la un consum energetic şi alimentar similar, greutatea medie a vegetarienilor este cu circa 10 kg mai mică decât a celor ce consumă produse animale.

Autor: Tomi Tohăneanu 

Alte articole...

<
 • Stiati ca prediabetul poate provoca lactatia insuficienta?

  Stiati ca prediabetul poate provoca lactatia insuficienta?

 • Bolile cronice si meta-medicina

  Bolile cronice si meta-medicina

 • Te doare capul dupa ce bei rece?

  Te doare capul dupa ce bei rece?

 • Curcubeul sanatatii. Vegetalele colorate, izvor de sanatate

  Curcubeul sanatatii. Vegetalele colorate, izvor de sanatate

 • Mi se rup unghiile... Ce e de facut?

  Mi se rup unghiile... Ce e de facut?

 • Leacuri mai putin cunoscute: Lemnul-Domnului

  Leacuri mai putin cunoscute: Lemnul-Domnului

 • Poluarea mentala si efectele sale

  Poluarea mentala si efectele sale

 • Emotivitatea excesiva

  Emotivitatea excesiva

 • Alimente pentru ochi

  Alimente pentru ochi

>
www.alturl.com/aac3d
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de