Categorii
Esti pe: Home » Vergeturile pot fi vindecate? Afla ce spun fitoterapeutii!
Vergeturile pot fi vindecate? Afla ce spun fitoterapeutii!
Articol publicat în
Revista: Nr. 3, Anul II, Ianuarie 2007
Pagina: 17

   Vergeturile sunt cicatrice liniare vizibile care, deşi nu pun probleme medicale deosebite, aduc un prejudiciu estetic important. Se prezintă sub forma unor zone în care structura cutanată pare “deşirată”. Se estimează că vergeturile apar la 90% dintre femeile gravide, la 70% dintre adolescenţi şi la 40% dintre sportivi. La nivelul vergeturii pielea este subţiată, fină la palpare, cu suprafaţa încreţită, cu transparenţa crescută în cazul vergeturilor nou apărute (de aceea culoarea lor este roşu-violacee) şi alb opac – sidefiu, cu aspect denivelat şi dispuse în lungul liniilor de tensiune ale pielii în cazul vergeturilor vechi. Au dimensiuni de câţiva centimetri în lungime şi 1-10 mm lăţime (în unele cazuri şi mai mult). Uneori ele pot produce mâncărime locală.

   Zonele cele mai predispuse la apariţia vergeturilor sunt pieptul, braţele, axilele, la sportivi, iar abdomenul, flancurile, sînii şi fesele la gravide şi obezi. Evoluţia naturală a vergeturilor este similară cu cea a cicatricelor sau rănilor care se vindecă.

De ce apar vergeturile?

   Vergeturile apar din cauza ruperii ţesutului conjunctiv, prin întinderea excesivă şi rapidă a pielii, atunci când ţesutul conjunctiv este puţin şi de proastă calitate. Această situaţie este provocată de stări de nutriţie deficitare şi de o secreţie crescută a hormonilor glandelor suprarenale. Hipersecreţia glandelor suprarenale poate apărea patologic, cum este cazul in boala Cushing sau în corticoterapia sistemica prelungita (în aceste două cazuri vergeturile sunt mari, late şi prezente pe arii extinse), dar şi în cazuri cum ar fi efortul fizic puternic, scăderea glicemiei, utilizarea de steroizi anabolizanti sau stări de stres.

Când apar vergeturile?

   Situaţiile în care pot apărea vergeturi sunt: sarcina, mai ales între lunile 4 şi 6, ca urmare a întinderii continue şi progresive a tegumentului de pe abdomen şi sâni, destinderea bruscă a unei anumite regiuni a corpului la adolescenţi în perioada de creştere, sportul şi mai ales culturismul, unde se îinregistrează o creştere rapidă a masei musculare (practicarea culturismului la adolescenţă creşte probabilitatea apariţiei vergeturilor), la persoanele obeze, marcând regiunea lombară (atât în perioadele de îngrăşare, cât şi în cele de scădere în greutate). De asemenea, utilizarea corticosteroizilor topici, în asociere cu panasamente ocluzive, creşte riscul de apariţie a vergeturilor.

Cum să scap de vergeturi?

   Din nefericire, încă nu s-a găsit o soluţie prin care să facem ca vergeturile să dispară cu desăvârşire, dar secretul pentru a scăpa de problema lor este găsirea modalităţilor de a le face mai putin vizibile. Cu cât sunt tratate mai repede cu atât apariţia lor este diminuată.

   Pentru a nu avea probleme cu vergeturile trebuie ca în primul rând să evităm variaţiile bruşte de greutate, să nu forţăm dezvoltarea musculaturii atunci când mergem la sala de antrenament prin folosirea steroizilor, iar alimentaţia trebuie să fie echilibrată şi bogată în vitamine.

Vitamine care ne ajută împotriva vergeturilor:

 • Vitamina B5 300 mg pe zi
 • Vitamina C cu flavonoide 1 g /zi
 • Vitamina E 600 U.I. /zi. Cremele emoliente care conţin vitamina E ajută pielea să se regenereze şi să rămână suplă.

   De folos sunt cremele ce au în compoziţie colagen, elastină, aloe, vitamine, alantoină şi coenzima Q10 care hidratează pielea, ele fiind utilizate cu succes în scopul prevenirii apariţiei vergeturilor.

   Scăderea nivelului de zinc duce de asemenea la apariţia vergeturilor. De aceea, pentru a evita apariţia lor, consumaţi alimente bogate în zinc, cele mai bune fiind algele verzi-albastre.

   Sărurile homeopate calciu-fluor şi siliciu ajută şi ele la menţinerea unui ţesut celular ferm, puternic şi elastic.

Cum să îţi prepari singură o cremă antivergeturi

   Ai nevoie de următoarele: jumatate de avocado, 6 capsule de vitamina E, 4 capsule de vitamina A, 2 linguri de gel de aloe, 2 linguri de ulei de m[sline, 2 capsule 50 mg zinc şi ½ linguriţă de praf de alge verzi-albastre.

   Zdrobiţi un avocado bine copt până se transformă într-o pastă. Turnaţi conţinutul capsulelor de vitamina A şi E peste, apoi celelalte ingrediente şi amestecaţi. Întindeţi crema obţinută peste zonele cu vergeturi şi lăsaţi 30 minute în fiecare zi. Nu veţi scăpa definitiv de vergeturile vechi, dar vor deveni mai puţin vizibile. În plus crema vă va proteja de apariţia altor vergeturi.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
 • Mainile si picioarele reci

  Mainile si picioarele reci

 • Contaminarea cu sifilis este posibila si in afara unui act sexual? Cititorii intreaba, medicul raspunde

  Contaminarea cu sifilis este posibila si in afara unui act sexual? Cititorii intreaba, medicul raspunde

 • Tratamente naturiste in stomatita candidozica

  Tratamente naturiste in stomatita candidozica

 • Tratamente naturiste pentru anemia nutritionala

  Tratamente naturiste pentru anemia nutritionala

 • Papaya imbunatateste digestia

  Papaya imbunatateste digestia

 • Tratament contra matretii si a caderii parului

  Tratament contra matretii si a caderii parului

 • Echlibrul acido-bazic. Sanatate cu Apa Kangen

  Echlibrul acido-bazic. Sanatate cu Apa Kangen

 • Cum tratam infectia cu Trichomonas vaginalis?

  Cum tratam infectia cu Trichomonas vaginalis?

 • Uita de stres! Relaxare intr-o baie de arome naturale

  Uita de stres! Relaxare intr-o baie de arome naturale

>
www.gandeste-pozitiv.ro/
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.sfm.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Istoricul tău: ce ai vizualizat

Produse recomandate din aceeaşi categorie

Livecom tablete

Produs de Star International Med

14
00
LEI

Homeosistemic

Produs de Homeogenezis

Ceai anghinare 50g AdNatura

Produs de AdNatura

2
53
LEI

Pastura Apiland - Painea albinelor

Produs de Apiland

Suc de catina

Produs de Valahia

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de